Pàgines

La Selva (II) i Girona

(28/01/2003) Tossa de Mar és un poble eminentment turístic. En ple mes de gener, quan hi estarem, no té res a veure amb l'estiu, on tot el centre està ple de turistes i omplen els seus carrers, bars i restaurants.

En la bahia, al costat mateix de la platja i sobre un petit promontori, hi ha un recinte amuratllat romànic, la Vila Vella, amb quatre torrasses i tres torres cilíndriques. S'estima el seu origen entre els segles XII-XIII i les seves muralles defensaren la vila en nombroses ocasions de les incursions pirates del segle XVI.



En sel seu interior, les restes d'una església gòtica, del segle XV, i el palau del governador que allotja avui en dia el Museu Municipal.













A continuació, partim cap a Girona, i deixem el cotxe al costat del centre històric, en el Barri Vell, amb elements únics a Europa: la muralla carolíngia, el call jueu, la Catedral gòtica i diferents museus de gran interès.

Començem per les cases penjades de l'Onyar, el riu que travessa la ciutat, pintades de colors vius. A continuació, anem a la Catedral: feta de diferents estils (segles XI-XVIII), conserva elements del primer edifici romànic. Destaca la nau, l'espai gòtic voltant més ample del món.


Seguidament, entrem en els Banys Arabs, encara que en realitat es tracta d'una construcció romànica del segle XII; de planta rectangular, conté diferentes habitacions com els vestuaris, la sala freda... El més destacat és la piscina octogonal de la primera sala que acaba en una llanterna, element visible a l'exterior.












Dins dels diferents carrerons medievals, destaca el Call jueu, un dels més extensos i millor conservats d'Europa, on una reduïda comunitat va viure fins a finals del segle XV. En ell, hi ha el Centre Bonastruc Ça Porta, centre d'estudis, que allotjava problablement la sinagoga.

Aprop de la Catedral, també es troba la col·legiata de Sant Feliu, originària dels primers temps del cristianisme, que conserva bona part de l'edifici romànic, completat més tard amb les naus i les cobertes gòtiques i la façana barroca (s. XI-XVII). L'atractiu principal està constituït per vuit extraordinaris sepulcres romans i paleocristians.

I amb això, acabem aquesta visita curta i primera aproximació a les comarques gironines...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.