(03/01/2003) Una de les rutes que es troben en les terres de Lleida és la dels castells. No es veuen fortaleses immenses, però si d'edificis ben conservats i d'altres de malmesos pel pas dels anys, en terres que marcaven la frontera entre el món àrab i el cristià.
El dia pot iniciar-se des de Cervera, capital de la comarca de la Segarra, on destaca el centre històric medieval amb la plaça Major, amb una part porxada, on es troben la Paeria (ajuntament del segle XVII), l'església de Santa Maria (XII-XV) i el Campanar.
També val la pena pasar per davant de la Universitat, construïda en temps de Felip V, segons el decret de l'any 1717, i que va ser durant més de 100 anys la unica institució d'aquest tipus en Catalunya.
Visitada la capital, a 6km, direcció a Agramunt, hi ha el Castell de Montcortés. De planta rectangular, disposa de dues torres bessones quadrades. Documentat en 1095, data en que Guillem Isarn de Trevics deixa en testament al seu fill el castell. Ha canviat vàries vegades de propietari des de llavors.
Continuant per la mateixa carretera cap a Agramunt, a 1km hi ha el Castell de l'Aranyó, que va ser propietat de la família de Manuel de Pedrolo. Documentat l'any 1126, és un castell renaixentista amb una torre a ponent.
En el poblet de Ratera, hi ha el Castell del Molí de Ratera, una barreja de palau senyorial i edifici industrial que es dedicava a la fabricació de farina, que aprofitava les aigues del riu Sió. El nom ve del llinatge iniciat per Pere de Ratera, l'any 1164. Disposa de dues torres, una de quadrada i l'altre cilíndrica.
Travessant la carretera que va de Tàrrega a Guisona, hi ha una via que porta al Castell de les Pallargues, amb un gran art gòtic. A 2km, en direcció a Sisteró, hi ha l'església romànica de Sant Esteve de Pelagalls (1180). Disposa d'una única nau, amb una portada de ponent, formada per tres arquivoltes i capitells amb temes vegetals i animals. Durant la restauració de l'església, l'any 1968, es van trobar relíquies de sants com Ermengol, Llàtzer...
El proper castell que visitem és el de Concabella: un palau senyorial de planta quadrada, amb 30m de façana, amb un pati interior i dues torres quadrades, emplaçat dins del poble. Conservat en mal estat i abandonat, s'estava restaurant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.