El British Museum (Museu Britànic) és un dels museus més importants del món. L'entrada es gratuita, i val la pena visitar-lo. Obrí les portes l'any 1759, 6 anys després que el metge i naturalista Sir Hans Sloane va donar, a la seva mort, la seva col·lecció personal, de més de 80.000 objectes, al pais, amb la condició que tingués un lloc d'exposició permanent. A la col·lecció inicial s'afegiren altres donacions, entre elles de diferents monarques.
Degut a l'increment d'obres i a la falta d'espai, l'any 1887 es trasl·ladà la col·lecció de peces naturals al Museu d'Història Natural, formant un museu propi l'any 1963. Entre els anys 1970-98, la col·lecció etnogràfica s'ubicà en el Museu de la Humanitat, i l'any 1973 es separà del museu la Biblioteca Britànica.
El museu obrí en la casa Montagu, però aquesta va quedar petita, iniciant-se l'any 1852, i en el mateix lloc, la construcció de l'edifici actual d'estil neoclàssic, dissenyar per Robert Smirke. En la seva façana principal, s'instal·là un conjunt escultòric, obra de Richard Westmacott.
Que podem veure en el Museu? Doncs sobretot antigüetats i obres etnològiques. A diferència d'altres museus, la col·lecció pictòrica és minsa. La secció de l'Egipte Antic, és després de la del Museu Egipci d'El Caire, la més important del món. Allotja tot tipus d'escultures, sarcòfags, mòmies (tant humanes com d'animals), instruments musicals...
Però per sobre de tot, destaca la pedra de Rosetta: gràcies a ella, Jean-François Champollion aconseguí desxifrar els jeroglífics egipcis. Es una pedra de granit negra, amb una inscripció en grec i egipci d'un decret de Ptolomeu V, en tres tipus d'escriptura: jeroglífica, demòtica i grec uncial. Les seves dimensions són d'un metre de llarg, 72cm d'amplada i 27cm de gruix.
Descoberta pel capità francès Bouchard l'any 1799 en el poble egipci de Rashid (o Rosetta, com l'anomenaven els francesos). Dos anys després, els anglesos la confiscaren quan l'anaven a portar a França, i des del 1802, s'exhibeix en el museu.
També es disposa de col·leccions d'antigüetats romanes i gregues, a més de medalles, gravats i dibuixos. L'altra gran col·lecció destacada són els Elgin Marbles de l'Acròpolis d'Atenes, que portà Thomas Bruce. Són una sèrie de marbres que formaven part de la decoració de l'Acròpolis, i que Grècia reclama des de fa una sèrie d'anys, per a què tornin al seu lloc original.
Després de visitar, es pot apropar-se a Harrods, el centre comercial més famós de Londres, situat al barri de Knightsbridge. Té una superfície de més de 20.000 metres quadrats, repartits en cinc plantes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.