Ens agrada explicar els llocs pels quals hem anat i la seva història...
Pàgines
▼
Bodegas Muga
Situada en el barri de L'Estació d'Haro, on es concentren multitut de bodegues centenàries, trobem entre elles: Bodegas Muga, visibles des de fora per l'Espai Torre Muga, inaugurat l'any 2008 amb la seva torre característica, un projecte arquitectònic d'Iñaki Aspiazu. Per la seva entrada, punt de partida per a visitar la bodega, s'accedeix a la botiga i altres espais, com la sala de cates, on es va apostar per materials naturals com la pedra i la fusta en tonalitats que s'assemblen al torrat de les barriques, que li dóna una calidesa ambiental.
Cal anar a l'any 1932 per trobar els origens de la bodega, fondada pel matrimoni format per Isaac Muga i Aurora Caño, que formaven part de dues famílies ja vinculades al món del vi. A finals dels 60, Muga es traslladà de la petita bodega inicial a un casalot, del segle XIX, anomenada Prado Enea. La finca, es va convertir en el símbol de les bodegues, i la seva imatge està present en les etiquetes de les seves botelles.
Les seves vinyes les trobem al voltant de les montanyes Obarenes, en plena Rioja Alta, on per les influències climàtiques i les seves terres argilenques i calcàries, li donen un cicle vegetatiu llarg en el què el raïm i tots els seus components compleixen una maduració delicada, prolongada i comlexa. Les varietats que cultiva Bodegues Muga són l'ull de llebre, la garnatxa, el carinyena i el graciano, i la viura i la malvasia pels blancs (pràcticament igual que en Dinastia Vivanco).
Un dels fets que la diferencia de les altres bodegues espanyoles és que disposa de boters i una persona que fa les cubes, encarregats de treballar la fusta de les barriques i cubes, de roure francés i americà, que els li dóna un sabor únic i especial als seus vins, en funció del torrat que es doni a les fustes de les barriques.
Un altra característica de Muga és a l'hora de clarificar els vins negres, utilitzant clares fresques d'ous, de manera totalment tradicional. Les clares, tirades a la tina, formen una capa que baixen lentament, arrastrant amb ella totes les impureses del vi.
La visita comença per un video de seguretat per qualsevol incidència que pogués passar durant la mateixa, i durant el transcurs de la visita ens van explicant part del que hem comentat anteriorment. En una de les parets de la instal·lació, es pot trobar tota una sèrie de plaques amb païssos i noms: es tracta dels distribuidors de Bodegas Muga en Espanya i en tot el món.
Una de les joies de qualsevol bodega és el cementiri; el lloc on es guarden els vins de les anyades anteriors, i on s'acumula la pols, teranyines, i el pas del temps.
La part final de la visita conclou amb la cata de dos dels seus vins (un de blanc i l'altre negre), amb el detall que et regalen la copa, amb el logo de Muga, amb la qual has fet la cata.
Abans d'acabar, comentar que en el seu moment quan Bodegas Muga va registrar un dels seus vins amb la marca Torre Muga (el nom amb una torre envoltat d'edificis petits), el grup vinícola català Miguel Torres ho va denunciar ja que s'havia registrat anteriorment el nom de Torres per a vins i altres begudes, i que podia induir a error al consumido amb aquesta nova marca respecte la seva pròpia. Finalment, un tribunal va desestimar el recurs.
Data visita: 19/05/2013 | Preu visita bodega: 8,00€
Tornar a: Uns dies per La Rioja
Enoturisme i arquitectura! Interessant... Ens ho apuntem!
ResponEliminaMoltes de les bodegues de La Rioja combinen els dos conceptes: enoturisme i arquitectura. En trobareu un grapat si aneu per allà.
ResponElimina