Pàgines

Els voltants de la Tarraco imperial

Al voltant de la ciutat de Tarragona, l'antiga Tarraco i capital de la província romana Hispania Citerior Tarraconensis, es poden trobar diferents monuments de l'esplendor romà. Seguint la carretera N-340, es poden veure gran part d'aquests monuments. Començarem, a les afores del municipi de Roda de Barà, a uns 20km de l'antiga capital.

Al bell mig de la N-340, es troba l'Arc de Berà, un arc honorífic romà, construït sobre l'antiga Via Augusta per una disposició testamentària del ciutadà Luci Licini Sura, de la tribu Sèrgia, a la fi del segle I a.C. El monument presenta una única apertura enmarcada a ambdós costats per parelles de pilastres corínties sobre podi. Hi manca una bona part de l'entaulament original i el cos superior (àtic). El conjunt mideix més de 12m i ha estat restaurat en quatre ocasions: 1788, 1840, 1936 i 1997.

Seguint la carretera cap a Tarragona, i en Altafulla, es troben les restes de la Vil·la romana dels Munts. Apart, es pot visitar el centre medieval del municipi. Sortint d'Altafulla, una cruilla ens apropa a l'entrada de l'àrea de servei del Mèdol, en l'autopista AP-7, on es pot veure l'antiga pedreda del Mèdol, d'on es va extraure gran part de la pedra destinada a la construcció dels edificis romans, i al ben mig es conserva una agulla de pedra d'uns 16m d'alçada.

Abans d'arribar a la ciutat, a un costat mateix de la carretera, hi ha la Torre dels Escipions, un monument funerari en forma de torre quadrada, construït en la primera meitat del segle I d.C. al costat de la Via Augusta. Consta de tres cossos sobreposats, decreixents en dimensions i originalment estava rematat per una coberta de forma piramidal. Al cos del mig es conserva una inscripció llatina i dues figures que representen la divinitat funerària Atis. En un principi, es van identificar erroneàment com els germans Escipis i d'aqui l'origen del nom tradicional del monument. En l'interior, la càmara funerària contenia les cendres dels difunts.

A uns 4km de Tarragona, envoltat d'un bosc natural, al marge esquerre del riu Francolí es troba l'Aqüeducte de les Ferreres (segle I d.C.), més conegut com el Pont del Diable, que duia l'aigua del riu a la ciutat de Tarraco. Amb una llargada de 217m i una alçada de 27m, consta de dos nivells d'arcades sobreposades amb 11 arcs al nivell inferior i 25 al superior. La captació de l'aigua es feia a uns 15km mitjançant un canal i per a salvar el barranc dels Arcs, es construí aquest aqüeducte.

Per arribar, es pot fer bé per l'autopista AP-7, en una àrea de descans, o per la carretera N240, de Tarragona a Valls) abans d'arribar al barri de Sant Salvador.

Per últim, aprop de Constantí, hi ha el Mausoleu de Centcelles, on es van guardar les despulles d'algun important personatge. La seva cúpula presenta un revestiment de mosaic amb escenes de cacera, representacions de l'Antic i del Nou Testament, de les Quatre Estacions i de personatges entronitzats. És, en conjunt, un monument clau de l'art paleocristià del món hispà i romà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.