Pàgines

Cardona (II): el centre històric

Els origens del centre històric de Cardona es remunten a l'entorn del mercat que es desenvolupava al peu del castell i la seva muntanya, desenvolupant-se al seu voltant un nucli d'habitat, durant els segles X i XI.



Iniciem la visita per la plaça i capella de Santa Eulàlia. La seva ubicació, cruïlla dels tres camins principals i del que pujava al castell, va comportar que a l'entorn de la plaça es concentressin en planta baixa diferents serveis públics subjectes al monopoli vescomtal, mentre en els habitatges superiors se situaven les famílies properes a l'administració senyorial.

La capella gòtica del segle XIV, està situada al costat del que va ser hospital medieval dels pobres i peregrins, del qual queda les restes d'un pasadís arquejat. També es coneix la plaça com la de les Cols, per les activitats comercials que s'hi desenvoluparen. Davant de la plaça es troba el Museu de la Sal Josep Arnau.


Seguint, arribem a la Plaça de la Fira, des de la qual podem veure el castell i tot un seguit d'edificis i monuments. Es trobava fora de les antigues muralles i va acollir les fires i aplecs comercials, que per les seves característiques, requeria d'un major espai del que podia oferir la Plaça del Mercat. La plaça es divideix en dues zones: la Fira de Dalt i la de Baix.


En la de Baix, a mà esquerra, hi ha l'Ajuntament, que ha tingut diferentes reformes al llarg del temps. En els baixos, es troba l'arxiu històric, on hi ha entre altres coses la Carta de Repoblament del Comte de Barcelona Borrell II, atorgada l'any 896 on s'indicava als habitants del castell tindreu tothora negoci net, mercat lícit i una sola moneda pura.


El 1986 es va inaugurar l'obra conmemorativa del comte Borrell II, feta per Josep Maria Subirachs, per a conmemorar el milenari de la Carta de Repoblament, i on es pot llegir la llegenda "A BORRELL II RESTAURADOR DE CARDONA. Mil·lenari de la Carta de Repoblament 986-1986". L'escultura està feta amb pedra de travertí que va procedir de les pedreres d'Almeria.


Dominant la plaça, a la part de la Fira de Dalt, l'església de sant Miquel, amb el seu portal gòtic inacabat. A diferència de l'església de Sant Vicenç, situada al castell, aquesta era l'església dels marcaders. La consagració va realitzar-se l'any 1397 i consta d'una nau central amb dues de laterals. En la cripta, de planta octogonal, es guarden les relíques de dos martirs: sant Celdoni i sant Ermenter.

També en el centre de la plaça, una font monumental, amb una escultura feta amb ciment de l'artista Josep Campeny, que va ser construïda l'any 1914 amb motiu del segon centenari de la defensa de Cardona i la rendició del castell en la guerra de Successió, el septembre de 1714, a les tropes de Felip V.

Passant pel lateral de l'església, es troba la Plaça del Mercat, on podem veure la segona de les portes de l'església de Sant Miquel i els pòrtics formats per una galeria coberta d'edificis. Són nou arcs d'alçada i amplada diferent, d'estils diferents, predominant els de mig punt.





Després de pujar a un mirador, on podem veure el castell des d'un altre punt de vista, baixem per un dels carrers, on trobem el Casal de Graells, un casal gòtic dividit en una planta i dos pisos.



Sortim del centre, pel Portal Major de Santa Maria de Graells, un dels quatre portals majors, i únic que queda en peu, del recinte murat que envoltava la Vila. Documentat des del 1420, la seva estructura correspon a una portalada adovellada amb poc més de 2 metres d'amplària, amb sengles torres laterals de planta pentagonal. La seva advocació es deu a la imatge de la Verge que era venerada a la façana del casal veí.



A extramurs, fora del centre històric i aprop d'aquest portal, hi ha la Torre del Botxí, un edifici de planta rectangular, amb dues plantes i rematat amb una teulada a doble vessant. Era l'habitatge de la persona que havia d'executar les penes imposades. El seu paper el convertien en un personatge rebutjat socialment, raó per la qual havia de viure exclòs de la comunitat.

Depen per on entris a Cardona igual ja l'has vist, però des de dalt del castell també es pot observar el Pont del Diable, situat al pas del riu Cardener. Es tracta d'un pont inacabat que s'inicià durant la primeta meitat del segle XIV, amb la voluntat de substituir el de Sant Joan, que s'inundava amb les riuades estacionals del Cardener. Només es van construir els dos arcs, els centrals, dels quatre o cinc que havia de tenir. Diverses llegendes es conten al voltant de perquè es coneix així aquest pont, i que relacionen amb el pont de Sant Joan, on hi havia una capella, i el diable.

** Més informació de Cardona en:
Cardona (I): la muntanya de sal
Cardona (III): el castell i la col·legiata de Sant Vicenç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.