(06/03/2011) L'excursió que vam contractar el dia abans consisteix en visitar Glendalough, en l'entorn de les muntanyes de Wicklow i posteriorment la ciutat de Kilkenny. A l'hora indicada, ens presentem al lloc d'on partirà l'autobus, i ens anirem parant en diferents llocs de la ciutat de Dublin, per agafar la resta de la gent que farà l'excursió amb nosaltres.
A una hora i mitja, es troba Glendalough, que és l'anglicisme del nom gaelic Gleann da Loch, que vol dir vall dels dos llacs. Glendalough va formar-se en l'Edat de Gel formant una vall glacial en forma d'U amb vessants escarpades. En la zona hi ha dos llacs, l'Upper Lake (superior) i el Lower Lake (inferior), rodejats de montanyes i arbres.
Està dins d'un dels paratges naturals més importants d'Irlanda, a Wicklow, i es poden fer excursions diverses a peu. Apart d'aquest valor natural, també té un llegat històric pel seu conjunt monàstic. Sant Kevin va decidir, en el segle VI, viure aqui per portar una vida d'ermità a la qual, amb el pas del temps, es van anar unint més persones per crear una comunitat que va perviure, encara que va ser saquejat diverses vegades pels vikings i pels anglesos en 1398 va seguir funcionant com a institució monàstica durant alguns segles més.
L'autobus ens deixa en un dels camins, i amb un trajecte d'uns 30-45m anirem bordejant el llac inferior, on podem veure l'entorn d'aquest lloc, fins arribar al recinte monàstic.
L'accés principal al recinte que separava als monjos del món exterior era a través d'aquesta doble porta d'entrada, únic exemple d'aquest estic que encara existeixi. Hi havia un segon pis que semblava que es veiés com una torre. Va ser probablement construïda entre el 900 i el 1200. A l'interior, a mà dreta, un gran bloc en posició vertical amb una creu gravada en ell.
La catedral era l'església més gran de Glendalough, i una de les més grans dels primers cristians en tota Irlanda. Va ser originalment dedicada a Sant Pere i a Sant Pau, deixant de ser catedral en 1214. La part més antiga és la nau, i en el prebisteri es poden veure algunes làpides cristianes.
Un dels edificis emblemàtics és St. Kevin's Church o St. Kevin's Kitchen (cuina), un petit oratori amb un campanari circular del segle XI. El renom de cuina li dóna aquest original campanari que s'assembla a una xemenia. Tenia dos pisos i el superior s'usava problablement per a guardar manuscrits o com habitacle.
Dominant tot el recinte, la seva torre cil·líndrica de 33 metres d'alçada i cinc plantes, que s'usava de referència pels viatgers, de campanari, d'atalaia, i en cas d'atac, de refugi per a persones i objectes de valor. D'aqui, que es vegi que la porta de la torre no està a nivell de terra, sino a uns metres per damunt. Als voltants del 1870 es va reconstruir la part superior amb pedres trobades en el seu interior.
La visita és molt ràpida, i el seu entorn val la pena visitar-lo i dedicar-hi més temps. Tornem cap a l'autobus, i entre la pluja i la boira no ens permet disfrutar de les vistes de Wicklow. Per aqui es van rodar entre altres pel·lícules, escenes de Braveheart... I cap a Kilkenny.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.