Entrem a l'harem per la Porta dels Carruatges, on hi ha el dolapli kubbe, un vestíbul construït l'any 1587 per Murad III, on hi havia armaris que guardaven registres d'escriptures i altres documents.
La següent sala és la sadirvanli sofa, una avantsala amb font que dóna accés pròpiament a l'harem, recoberta amb rajoles de Kütahya del segle XVII, i que connecta amb una mesquita i amb la Torre de la Justícia des d'on el sultà podia veure i escoltar les deliberacions del Consell Imperial.
Les habitacions dels eunucs daten del segle XVI. Gran part de l'harem va ser reconstruït després d'un incendi que va tenir lloc l'any 1665. Les parets van ser recobertes amb rajoles europees del segle XVIII d'estil barroc.
El següent vestíbul comunica amb les tres seccions principals de l'harem: amb el Pati de les Concubines i de les Esposes, amb el Pati de la Mare del Sultà i amb el Camí Daurat, que accedeix a les estances del sultà.
La Mare del Sultà tenia el títol de Valide Sultan i exercia una gran influència sobre la família i la política imperial. Els apartaments de la Mare del Sultà estan formats per diversos espais, dels quals només es pot veure el Dormitori i la Sala d'Oracions.
El Pati de la Mare del Sultà és el pati central de l'harem i l'únic lloc on els membres de la dinastia que vivien en els apartaments del voltant es reunien. Al mig del pati es pot veure com un camí, que és per on el sultà es dirigia al Hünkar Sofasi, la Sala Imperial, passant per la Saltanat Kapisi (Porta Imperial).
En un vestíbul que disposa d'una font era el lloc on els prínceps i les consorts del Sultà havien d'esperar abans d'entrar en la Sala Imperial. Les parets estan recobertes per rajoles de Kütahya i Iznik del segle XVII.
La següent sala és la Cambra Privada del Sultà Murad III, construït per Sinan, l'any 1758, que va ser utilitzat com l'apartament oficial i privat del sultà. Està considerat com un dels espais arquitectònics més magnífics de l'art otomà.
L'interior està revestit de rajoles d'Iznik del segle XVI. Una tira de versicles de l'Alcorà s'inscriuen en blanc sobre un fons blau al llarg de les parets.
La Sala Imperial es va construïr després de la Cambra anterior, i era el lloc on es celebraven, a més a més de recepcions, reunions, festes, esdeveniments musicals.
Tocant a aquesta sala, dues més. La primera és la Cambra Privada del Sultà Ahmed I (1608), coberta amb rajoles on predomina el verd, i després ve la d'Ahmed III, més coneguda com l'Habitació de la Fruita (1705), amb dibuixos de flors i fruites pintades sobre panells de fusta. Es una sala on no es poden tirar fotos.
La visita segueix pel Palauet de les dues habitacions, que s'utilitzava com les cambres privades del príncep hereu des del segle XVIII cap endavant. Consisteix en dues cambres privades construïdes durant el segle XVII.
El príncep hereu i els altres prínceps eren entrenats fins que eren adults. Després eren enviats a les províncies d'Anatòlia com a governadors on podien endinsar-se més en l'administració dels afers d'estat.
Seguim pel Pati de les Favorites, que a diferència dels altres patis està obert per una part, amb vistes sobre una piscina i un jardí. Al voltant, en el pati porticat, hi ha les habitacions de les favorites.
Les favorites eren concebudes com a instruments de la perpetuació de la dinastia en l'organització de l'harem. Quan quedaven prenyades, assumien el títol i els poders de la Kadinefendi, consort oficial del Sultà.
La visita s'acaba passant pel Camí Daurat, que era per on passava el Sultà per arribar a les diverses parts de l'harem. El nom ve donat pel fet que en festivitats quan pasava per aqui el sultà tirava monedes d'or als habitants de l'harem.
Sortim per una porta que comunica amb l'Enderun, en el tercer pati del palau de Topkapi.
Tornar al Palau de Topkapi
Interessant pàgina de l'harem de Topkapi en 360º
Tornar a Turquia
Tornar a Cinc dies per Estambul
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.