La Pesta Negra del segle XIV portà la gairebé desaparició del monestir, i a finals del segle XVI, segons una bula papal de Climent VIII, Sant Benet perdé la seva independència i passà a mans del monestir de Montserrat que el transformà en escola d’arts i més endavant en residència de monjos ancians. D’aquesta època es conserven part de la decoració barroca de l’església i l’edifici de cel·les de l’ala de migdia, construït damunt d’un impressionant celler gòtic.
L’any 1835, amb la Llei de Desamortització, es produí l’exclaustració definitiva dels monjos i s’encetà un període d’abandó i deteriorament del monestir. Finalment, el 1907 el cenobi fou adquirit per la família del pintor Ramon Casas, que el restaurà sota l’assessorament de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i el transformà en residència d’estiueig familiar. Aquesta restauració va fer desapareixer edificis i estances de la part est del claustre, degut al seu estat de total ruina, entre les quals hi havia l'antiga sala capitular.
Actualment el monestir forma part de l’obra social de Caixa Manresa, que l’adquirí l’any 2000, en portà a terme una restauració exhaustiva i l’integrà en l’actual conjunt de Món St Benet; un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat inaugurat el novembre de 2007. El complexe està format per diferents edificis i es poden fer 3 visites diferents:
- Mil anys d'història d'un monestir: una visita a l'espai monumental del monestir, que dura al voltant d'uns 75m.
- Un dia en la vida de Ramon Casas: visita a les estances del sobreclaustre del monestir (45m), on la família del pintor català va viure, convertint-la en una residència d'estiu modernista, i on es poden veure una col·lecció d'arts decoratives, i reviure aquella època.
- El sentit dels sentits: una visita a la Fundació Alícia (60m), un espai de recerca i experiment de les percepcions i com funcionen els sentits en el moment de menjar...
Agafem la primera visita (9,60€), que combinarà les explicacions d'un/a guia amb l'ús de la tecnologia amb projeccions, música i llum, per a submegir-se dins del món espiritual del monestir. La visita es comença davant de la porta de l'església,
L'església és de planta de creu llatina , amb una nau de 25 metres de llarg per 7,5 d'ample, coberta per una volta lleugerament apuntada i dividida per tres arcs torals.
Sota l'altar major hi ha una cripta, molt transformada en època barroca, que guardava les relíquies de Sant Valentí. Després de veure-la, ens seiem per a veure la primera projecció, en la qual Bernat Garrich, l'últim abat del monestir, ens explica una mica més sobre Sant Benet. La projecció està enriquida amb efectes de llum i so distribuides per diverses zones de l'església, multiprojeccions i l'imatge tridimensional d'un bisbe sobre un altar, també virtual, exercint la consagració...
Passem al claustre que constitueix l'element central del conjunt. Es format per quatre galeries de sis arcs cada una, amb 64 capitells amb decoració vegetal, geomèrica i també de figuratius amb motius d'inspiració mitològica, d'inspiració cristiana o amb escenes humanes i d'animals.
En una de les cantonades de les parets, una finestra molt gran, fet inhabitual en un claustre. Donava a la sala capitular, que no veiem. Tot va ser fruit de la restauració que va fer la família Cases, quedant d'aquesta manera.
Seguidament, passem al celler, on ens tornem a seure, i veiem un altre explicació de fets històrics que varen pasar... Després anem cap a les antigues cel·les dels monjos, en la primera planta de l'edifici, on podem veure diverses obres d'art, així com una última projecció...
Sortim cap a una impressionant galeria/terrassa modernista, on podem disfrutar de la vista i dels jardins...
Ens dirigim cap a la sortida, i des d'un pati, podem veure el Palauet, un edifici del segle XIV, de dues plantes, que es construí per substituir l'antiga sala capitular romànica, i que presenten uns arcs apuntats que sustenten l'estructura.
Hora de dinar, i un bon lloc per anar, és en el mateix municipi, a la masia de Les Brucardes, un lloc especialitzat en carns a la brasa.
Davant mateix, es troba l'ermita de Sant Sebastià, una capella de nau única i àbsis semicircular. El portal, localitzat a la façana principal, és un simple arc adovellat semicircular. A mitjan segle XVIII es féu una reforma total. Fa uns anys es va restaurar de nou, i fou novament consagrada al culte l'any 1982.
Després de dinar, Manresa ens espera...