La Cerdanya, en ple Pirineus, és una de les comarques històriques de Catalunya i disposa d'importants recursos turístics com els seus paratges naturals, estacions d'esquí, pesca, gastronomia, monuments romànics i un conjunt de pobles d'alta muntanya molt interessants. La comarca ocupa una de les valls més amples d'Europa amb uns trets característics com la seva plana extensa a uns 1.000 metres d'altitud, la seva orientació d'est a oest, que fa que tingui una climatologia freda i rigorosa a l'hivern, però a la vegada moltes hores de sol, cosa que la tempera. El conjunt muntanyós està conformat per la Serra del Cadí (meitat occidental), la Serra del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tossa d’Alp -on es troben les instal·lacions de les estacions d'esquí de Masella i la Molina- i el Puigllançada, i el massís de Pedraforca, ja dins del Berguedà.
Mirador de la Cerdanya (Lles de Cerdanya) |
A dia d'avui, la comarca històrica de la Cerdanya s’estén a banda i banda de la frontera espanyola i francesa des de que que l’any 1659 el Tractat dels Pirineus dividís la vall formalment en dues zones: al nord va quedar la qual és coneguda com Cerdanya francesa o Alta Cerdanya pertany per França. Al sud, la coneguda com Cerdanya catalana, amb la capital a Puigcerdà. Del tractat, en el qual més d'una trentena de pobles passaren a França, només es va mantenir sota sobirania espanyola Llívia, per tenir condició de vil·la, quedant com un petit enclavament dins de territori francès. I per si fos poc aquesta divisió, la mateixa comarca de la Cerdanya catalana està igualment fraccionada en dues parts adscrites a les províncies de Lleida i Girona, partició que data de 1833.
La Baixa Cerdanya. Foto de www.lleidatur.com |
Durant l'estiu del 2017 i aprofitant el cap de setmana amb la segona pasqua del 2018, vam estar-hi uns dies per gaudir d'aquest meravellós entorn que ens ofereix la Cerdanya, i les circumstàncies familiars amb un nou membre a la família de pocs mesos, ens hi va acabar de decidir. De la Cerdanya francesa, ja havíem visitar en part, anys enrere, quan vam fer una sortida pel Vallespir i pel Conflent.
En els dos cops, l'allotjament que vam triar va ser els Apartaments Cal Patoi situats en el casc antic del poble de Martinet, a mig camí entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell. Es tracta d'uns apartaments de nova construcció, del 2011, apartats de la carretera principal, i que disposa de gairebé de tot: garatge tancat a la planta baixa, un espai comunitari amb zona infantil (pot ser una mica molest si estàs a la primera planta, ja que els balcons dóna a aquest espai), apartament ampli amb vistes al poble i a les muntanyes, wifi, la cuina ben equipada amb rentavaixelles, forn, cafetera Nespresso, una zona comunitària amb rentadora i assecadora, un espai on pots trobar joguines diverses...
Apartaments Cal Patoi |
Els seus propietaris, molt simpàtics i encantadors, ens van recomanar molts llocs per anar a menjar per tota la comarca i vam seguir els seus consells, dinant fabulosament en tots ells.
Durant aquests dies vam gaudir del seu patrimoni cultural, sent el més important el romànic, amb esglésies com Santa Maria de Talló, com a màxim exponent. D'estil gòtic tenim el barri antic de Bellver de Cerdanya amb la seva plaça Major porticada, l'església de Sant Pere d'Alp o l'antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà, entre altres.
Plaça Major de Bellver |
Dels segles XIX i XX destaquen l'espectacular Torre del Riu, a Alp, la Torre del Remei a Bolvir -avui un hotel de luxe- i les villes i cases d'estiueig a Puigcerdà.
Quan a la gastronomia cerdana, rica en patates, farina, porc, col, conill, ovella, llegums i bolets, destaca el plat típic per excel·lència de la comarca que és el trinxat, elaborat amb col d'hivern, patates i cansalada.
Raclette a La Formatgeria de Llívia |
A la Cerdanya trobem espais naturals protegits com el Parc Natural del Cadí-Moixeró, que afecta a tres comarques (les altres dues són el Berguedà i l'Alt Urgell). Una barrera muntanyosa s'estén al llarg de 30km i forma la divisió d'aigües de les conques fluvials del Segre i el Llobregat. Estacions d'esquí de la Molina i de la Massella, amb les d'esquí de fons i nòrdic a Aransa, Lles de Cerdanya i Guils, atrauen a molta gent durant els mesos d'hivern.
Des d'Aransa |
De rutes i poblets a veure hi ha de tot tipus. Tenint en compte els dos cops que hem estat darrerament hem triat les següents, agrupades per zones, encara que tota la comarca està relativament a prop:
Pels voltants de Martinet
Bellver de Cerdanya i Talló
De Bolvir a Guils
Urús, Das i Alp
Un passeig per Puigcerdà
Llívia, Bajande i Estavar
Bibliografia i més informació en: Els 40 millors llocs de la Cerdanya amb automòbil (Edicions RACC - 62, S.L.)
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.