La Cerdanya. De Bolvir a Guils

Seguim per la carretera N-260, i passat Bellver, es troba Bolvir (1.145m), un dels municipis de la Cerdanya on s'ha construït més segones residències, amb gent molt famosa i de renom que hi viu. El terme es distribueix en dues parts clarament diferenciades pel seu relleu geogràfic: la plana del sud és Talltorta i el mateix Bolvir, al nord, força més accidentat.

Bolvir de Cerdanya

En l'anomenat barri del Castell es troba la Torre de Bolvir, una antiga torre defensiva que es va tornar a edificar com a habitatge entre els segles XVI-XVII després d'haver estat destruïda. És una alta torre de planta quadrangular de quatre pisos i golfes i avui en dia es troba en molt males condicions. Al costat de la torre, es troba una pallissa i altres dependències.

La Cerdanya. Torre de Bolvir

Seguim per la part nord de Bolvir, i agafant el cotxe en menys de 2-3 minuts, pel camí del Remei, s'arriba al Santuari de Nostra Senyora del Remei, edificat a la fi del segle XIX, d'estil historicista. Presenta una esvelta cúpula poligonal que el corona i uns bells esgrafiats.

Santuari de Nostra Senyora del Remei de Bolvir

Substitueix una antiga capella on s'hi aturaven els pelegrins del camí de Sant Jaume. Va ser aixecada per la família Manaut, al costat de la seva torre-castell, que veurem a continuació.

Santuari de Nostra Senyora del Remei de Bolvir

I seguidament, aixecat al mig d'un parc de sequoies i avets, tenim la Torre del Remei, construïda al 1910, una barreja de castell gòtic i chateau francès del segle XVIII que s'aconseguí mitjançant la combinació d'elements del neoclàssic francès i del modernisme català.

Torre del Remei de Bolvir

El banquer Agustí Manau i Taberner va manar la construcció de la Torre que la va regalar a la seva filla, Blanca. El projecte i construcció va ser encarregat a Calixt Freixa Pla, deixeble d'Antoni Gaudí, home reconegut en la comarca, on es pot trobar obres com el Casino Ceretà de Puigcerdà i la Torre de Riu a Alp. Inicialment van viure deu dones, incloent el servei, i després d'uns anys de prestigi, l'esclat de la Guerra Civil va portar als seus ocupants a ser traslladades a Barcelona i la casa confiscada pel govern republicà, que la va destinar primer a escola i després a hospital. Amb la fi de la guerra, la finca va ser restituïda als seus antics propietaris, però no va poder reviure passades glòries, fins a que a finals dels anys 90 es va formalitzar la compra del recinte per tal de fer un hotel de gran luxe, amb només onze habitacions, que va ser inaugurat a la primavera del 1991.

Torre del Remei de Bolvir

Deixem Bolvir, deixant de veure altres llocs interessants com les esglésies de Santa Cecília o de Sant Climent de Talltorta, i pugem fins a Saneja (1.214m), que forma part del municipi de Guils, on destaca l'església parroquial de Sant Vicenç, del segle XI, exemple del romànic llombard amb un campanar format de tres cossos. Formada per una única nau, una magnífica Mare de Déu romànica de fusta es conservava dins de l'església fins que el 1936 desaparegué.

Església de Sant Vicenç de Saneja

Continuem més amunt per la carretera i arribem a Guils de Cerdanya (1.385m), on es troba l'església parroquial de Sant Esteve, romànica del segle XII, amb una portalada extraordinària, la qual no vam poder veure, ja que l'accés estava tancat i només vam poder veure l'església des de l'altra banda.

Guils de Cerdanya. Església de Sant Esteve

L'esvelt campanar d'espadanya, que s'aixeca als peus de l'església, confereix a l'edifici una àgil figura que contraresta el volum propi dels monuments romànics.

Guils de Cerdanya. Església de Sant Esteve

El frontal de l'altar, del segle XII, es troba al Museu del Prado de Madrid, i presenta l'imatge de Crist assegut en Majestat envoltat dels símbols dels evangelistes.

Anar a: Uns dies per la Cerdanya

Bibliografia i més informació en: Els 40 millors llocs de la Cerdanya amb automòbil (Edicions RACC - 62, S.L.) | Ajuntament de Bolvir

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.