Després de visitar i dinar a Burgos, teníem concertada visita per la tarda a les Bodegues Dinastia Vivanco i el seu museu del vi, dins del terme municipal de Briones. Com arribàrem aviat, ens aproper primer a veure la villa amb un centre medieval, declarat conjunt històric-artístic, que s'aixeca sobre un turó de 80m d'altura, i al costat d'un meandre del riu Ebre que separa les províncies de La Rioja i d'Alava. Els seus origens es remunten a l'època romana, i per la seva situació, va patir les conseqüències de les guerres cristianes i musulmanes i entre els propis regnes hispànics.
Encara queden restes de l'antiga muralla, construïda en forma de cadirat amb carreus perfectament col·locats. En una de les puntes del poble, al costat d'un antic torreó, que es va convertir en vivenda durant el segle XVIII, tenim una espectacular panoràmica de la Sonsierra, la Rioja alavesa i les serres del Toloño i Peñacerrada.
Caminar pels seus carrers es anar veient edificis de pedra de cadirat de diverses plantes, i en molts casos proveïdes d'escuts.
El punt central i neuràlgic del poble és evidentment la seva Plaça Major o Plaça d'Espanya, amb el seu Ajuntament, l'església renaixentista amb la seva torre barroca i una de les cases més antigues de la regió.
L'Ajuntament es troba en la casa-palau dels Marquesos de Sant Nicolau, un característic edifici de l'arquitectura civil barroca de La Rioja del segle XVIII. Durant el segle XIX, un dels marquesos va ser anomenat alcalde, i va decidir traslladar aquí les dependències municipals i amb el temps, va quedar definitivament establert l'ajuntament de Briones. L'edifici està format per tres plantes, coronat per un espectacular aleró de mènsules de pedra, i es pot veure l'escut repetit dels marquesos sobre la creu de Sant Jaume als dos costats del balcó principal.
L'església de Santa Maria de l'Assumpció (s. XVI) està construïda també amb pedra de cadirat. Del seu interior destaca el retaule major, amb relleus que reprodueixen escenes religioses que fan referència a la vida de la Verge Maria i de la Passió de Crist, així com la seva sacristia rectangular, dividida en quatre capelles per pilastres, i decorada per diverses pintures.
La portada principal està feta com si fos un retaule, amb l'entrada en arc de mig punt. En la iconografia de la porta, es dóna la importància a la figura simbòlica de Maria, titular del temple.
Com s'ha dit abans, també tenim en la plaça una casa considerada con una de les més antigues de La Rioja, i que data del segle XVI. De dues plantes, la part inferior està construïda amb pedra de cadirat i la superior és de maó.
Per últim, a l'altra punta del poble, es troba l'ermita del Sant Crist dels Remeis, construïda entre els anys 1737 i 1748. Es tracta d'un edifici de planta octogonal, amb una gran cúpula central, i delimitada per contraforts cil·líndrics. La portada, acaba amb una espadanya que actua com a coronació del conjunt.
Tornar a: Uns dies per La Rioja
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.