Breda: vila històrica, industrial i artesana

(20/11/2010) Al peu del vessant oriental del Montseny, en la comarca de La Selva, i entre Barcelona i Girona, podem trobar el petit nucli de Breda, amb una població d'uns 3500 habitants i que presenta, apart de l'entorn natural, un ric patrimoni històric, cultural i artesanal. Darrerament ha tingut un increment turístic i conegut, per ser el poble on es rodà una de les sèries de TV3 més exitoses que ha tingut: Ventdelplà.

Deixem el vehicle aprop del centre, on presidint la Plaça de l'Església hi ha el monestir de Sant Salvador, fundat l'any 1038, pels vescomtes de Girona, en Guerau de Cabrera i la seva esposa Ermessenda, i donat a l'orde benedictina. L'església, d'estil gòtic, amb el campanar són coneguts com la Catedral de la Selva.

En la zona presbiteral de l'església hi trobem un absis amb cinc capelles, cada una d'elles amb un finestral. Abans d'arribar al presbiteri, a la banda esquerra, hi ha la Capella del Sant Crist i la porta d'entrada al campanar, i a la banda dreta, la sagristia.



El campanar, del segle XI, és l'element més primitiu del monestir que es conserva. De forma quadrada, té 32m d'altura, té cabuda 5 pisos, i per l'exterior es poden veure les típiques línies d'arcuacions llombardes (uns 214) i els frisos amb dents de serra. El campanar acaba coronat per una línia de marlets.




Adossada a la nau de l'església, es conserva restes del claustre (dels segles XIII-XIV) i concretament l'ala nord, amb set arcs de mig punt recolzats cada un d'ells en dues columnes. Els capitells són iguals, amb quatre grans fulles de lliri agrupades en cimerol.



Al costat un bell pati medieval i gòtic, anomentat Pati de l'Abadia, del segle XV. Formava part i estava al mig del que era el monestir. Es pot veure l'escala que pujava a les dependències públiques i privades de l'abat, i un pou que donava l'aigua a les necessitats de la comunitat.







Darrera del que era el monestir, l'ajuntament, situada en el que era l'església parroqual de Santa Maria. Amb llei de desamortització de 1935 de Mendizabal, l'església del monestir va ser traspassada a la parròquia a canvi d'aquesta església, convertint-se així en casa de la vila.






La primitiva església romànica tenia una nau i un absis semicircular, que podem veure, decorat amb un fris d'arcuacions cegues llombardes.




Breda ofereix també una rica indústria artesanal amb tot tipus de ceràmica i terrisa. L'origen arrenca al final del segle XVI amb intensa activitat, a mitjans del segle XX la producció ultrapassava les 40.000 peces setmanals. En el centre cultural i actual oficina de turisme Els Forns, es pot veure una exposició permanent d'objectes fets en ceràmica i veure l'antic forn i xemeneia on es fabricaven.



Des del poble, es pot veure com a pocs km la silueta del Castell de Montsoriu. I per si es vol veure més coses d'aquesta comarca, podeu visitar llocs com Hostalric, Tossa de Mar...

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.