Quatre dies per l'Empordà

(Del 21/04/2011 al 24/04/2011) Aprofitant la Setmana Santa, fem una petita ruta de quatre dies per l'Empordà, tant a l'Alt com el Baix Empordà, també conegut com l'Empordanet, una de les zones més maques de Catalunya, amb tot tipus de coses a veure i a fer: pobles medievals, platjes, castells, museus, itineraris de rondes, Dalí, jaciments ibèrics...


L'ALLOTJAMENT

A menys de 500 metres de la costa de Llafranc, dins del terme municipal de Palafrugell, hi ha el Camping Kims. Disposa de diferents serveis, que no vam utilitzar, i encara que era Setmana Santa, l'ocupació no era gaire alta. Ofereix solars per a tendes de campanyes, bungalows i estudis, i en un d'ells ens allotgem, equipat amb una cuina, lavabo amb dutxa i l'habitació-menjador.


DIA 1 (Dijous 21/04/2011)


Sortim a primera hora cap a Girona/Figueres per l'autopista A-7 i agafant la sortida 6 cap a la C-66, arribem a Púbol que forma part del terme municipal de la Pera, on visitarem el Castell Gala Dalí, un dels eixos del triangle dalinià de l'Empordà.



Després, agafant carretera direcció Palafrugell, passem pels pobles de Monells, Cruïlles i Sant Sedurní de l'Heura, que formen a dia d'avui un sol municipi, amb interessants conjunts arquitectònics romànics. A Cruïlles destaca el seu monestir de Sant Miquel. A Monells cal veure la seva Plaça Major Porticada i a Sant Sadurní de l'Heura els seus carrers estrets amb la seva església romànica.




Seguidament anem a parar a Peratallada, una vila medieval format per un nucli fortificat sobre un enorme basament de roca natural tallat a pic, amb el seu castell, palau i l'església extramurs. El cotxe s'ha de deixar en un dels parkings habilitats a les afores del centre històric, i dinem en Les Coques del Psss, situat en la Plaça de les Voltes.




Després de dinar i visitar la vila, ens dirigim cap a la veïna població de Palau-Sator, a uns 2km, on deixem el cotxe al costat d'un pou d'aigua que també conta amb un recinte murallat medieval construït al voltant d'un castell. Per la proximitat al poble iber d'Ullastret, se suposa que els seus inicis també foren ibers, i després va ser colonitzada pels romans.




Una de les primeres referències escrites de Palau-sator daten del 904, quan el bisbe de Girona dóna les primícies de la vila de Palatio Maurore a tres esglésies de la zona. A l’any 1383 el castell de Palau-sator es venut a Bernat Miquel, secretari de Pere el Cerimoniós. Aquesta saga familiar va mantenir la propietat fins l’any 1600.



L'accés al nucli medieval es fa per la imponent Torre de les Hores, d'on surt el carrer del Portal, que porta fins a la plaça del Castell, ben bé al cor del poble. És un dels dos portals que es conserven d'accés a l'interior de l'antic nucli emmurallat. S'anomena així perquè des de molt antic s'hi col·locà el rellotge públic. És de planta rectangular i oberta pel costa d'intramurs amb un gran arc apuntat. Té diverses espitlleres i la corona un campanar de cadireta.



La següent aturada és en el poblat ibèric d'Ullastret, un dels més importants jaciments ibèrics de la Península, que data del segle VII a.C. i que es troba emplaçat al puig de Sant Andreu, a uns dos quilòmetres del poble del mateix nom.





Ens anem cap a Llafranc on tenim l'allotjament, però ens parem a Vulpellac, un petit nucli, que amb la Fonteta i Peratallada, formen el municipi de Forallac, format al voltant del castell-palau amb l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa al costat, i antiga capella del castell.



Finalment arribem al camping on fem el check-in. Deixades les coses en l'estudi, ens apropem caminant a la platja de Llafranc, a uns 500 metres, i pel camí de ronda a Calella de Palafrugell, on seiem a prendre una cervessa a una de les terrasses de la platja del Port Bo, on es celebren anualment, durant l'estiu, la Cantada d'havaneres.



Tornem cap al camping pel mateix camí, on sopem tranquilament i cap a dormir posteriorment.


DIA 2 (Divendres 22/04/2011)

Dia en que tenim reservat fer la visita a la Casa-Museu de Dalí a Portlligar, i després d'esmorçar ens endinsem cap a l'Alt Empordà, fent la primera parada del dia en Peralada. Fent hora per entrar als jardins del castell, passegem pels voltants i centre de la ciutat. A les dotze del migdia, hora d'apertura, entrem als jardins on podem veure la seva façana principal amb les dues torres bessones i l'heura verda que la cobreix parcialment, i on es celebra el famós festival internacional de música. Abans de marxar, passem per curiositat per la sala oberta de màquines escurabutxaques i altres jocs, previ enregistrament de les nostres dades, per a comprovar que no estàs en cap llista de prohibició en aquests tipus de locals.

Agafem carretera direcció a Cadaqués, on ens aturarem aprop de la badia de Portlligat, on s'amuntegaven una pila de barraques de pescadors, i on Dalí va establir-se i va viure i treballar habitualment fins que el 1982, amb la mort de Gala, va fixar la seva residència al Castell de Púbol i que avui allotja la Casa-Museu Salvador Dalí. El dia no ens acompanya gaire, amb una mica de pluja durant tot el dia. Mentre esperem l'hora, prenem un cafè a un establiment davant mateix del museu, on des de dalt, podem tenir una panoràmica de la badia.


Sortint del museu, per una pujada empedrada, anem caminant cap al poble de Cadaqués, passant pel costat de l'ermita de Sant Baldiri, i després d'una baixada pronunciada arribem a aquest bonic poble de cases blanques, una mica deslluït per la pluja que cau, encara que fem una volta ràpida pel seu centre.



Un cop dinats en la Pizzeria Plaza, desfem el camí fet cap al cotxe, i ens apropem al Cap de Creus, situat a l'extrem més oriental de la Península Ibèrica. De tornada cap a Llafranc, fem una petita volta en cotxe per Empuriabrava, una gran urbanització de Castelló d'Empúries, vora la platja dels Graells i construïda al voltant d'una extensa xarxa de canals artificials.


DIA 3 (Dissabte 23/04/2011)


Dia de Sant Jordi i el bon temps ens acompanyà durant tot el dia. El primer lloc a visitar serà les ruïnes d'Empúries, que al ser la Diada, es pot entrar gratuitament. Seguidament, coneixerem l'antiga capital del Comtat d'Empúries, Castelló d'Empúries. En el restaurant Portal de la Gallarda dinem, encara que és aviat, per arribar a una bona hora a Figueres.




A Figueres, deixem el cotxe en un parking, aprop del Teatre-Museu Dalí, i encara que és hora de dinar, un munt de gent fa cua per poder entrar. Després de més de 45 minuts, podem entrar en aquest meravellós museu que va dissenyar Dalí i que deixà a la ciutat figuerenca.




Sortint del museu, ens apropem a una de les places on gaudir de l'ambient de Sant Jordi i poder comprar el tradicional llibre i rosa.


Arribats a Llafranc, pugem al conjunt monumental de Sant Sebastià adalt d'un turó, amb el seu far, la torre de guaita, una ermita i hostatgeria i el jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda. Des d'on aparquem el cotxe, es té una impressionant vista de Llafranc i de Calella.




Tornem cap al camping on deixem el cotxe, i ens apropem a Llafranc a peu per sopar en un dels seus restaurants.


DIA 4 (Diumenge 24/04/2011)


Ultim dia de l'escapada que començarem, després de fer el check-out del camping, al poble de Pals format per tres nuclis: El Poble Medieval, que és el que visitem, Els Massos de Pals i la Platja de Pals.




Una vegada vist el seu nucli medieval, ens anem cap a Begur on pujarem al seu castell, situat adalt d'un promontoni que domina la vila i amb vistes de la costa empordanesa i de les illes Medes.




Seguidament, ens apropem a la cala de Sa Tuna, molt maca, des de la qual donem un passeig pel camí de ronda que voreja les pedres, que permet arribar fins a Aiguafreda i el Cap Sa Sal, on fins a la cala amagada de s'Eixugador. De tornada a la cala, dinem en un de les terrasses, i concretament en el restaurant Es Furió, especialitzats en peix a la brasa, tapes i arrossos.



Acabat el dinar, i donar un altre passeig per la cala, tornem cap a casa, donem com acabada aquests quatre dies meravellossos per l'Empordà.



Relació d'enllaços:

Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Forallac: Peratallada i Vullpellac
El poblat ibèric d'Ullastret
De Calella a Llafranc
Peralada
Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat
Cadaqués i el Cap de Creus
Les ruïnes d'Empúries
Castelló d'Empúries
El Teatre-Museu Dalí de Figueres
El nucli medieval de Pals
Begur

Tampoc pot faltar visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, encara que en aquesta ocasió, pel mal temps, no vam fer-ho.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.