Viena. Un passeig per Grinzing




Després de Schönbrunn, agafem el metro per dirigir-nos a l'estació de Heilingenstadt (U4), en el districte 19, punt inicial del passeig que ens portarà a l'antic poble vinicola de Grinzing.




Només sortir de l'estació, ens trobem amb el Karl Marx Hof (1927-30), un inmens bloc d'habitatgesde color ocre, terracota i malva, realitzat per l'arquitecte Karl Ehn, deixeble d'Otto Wagner, durant la etapa comunista de la ciutat. S'exten al llarg de més d'un quilòmetre i més de 1200 pisos, i conté guarderies, piscines, botigues, una clínica, farmàcia i oficina de coreus. Creuant per un dels quatre arcs que porten a la plaça 12 de Febrer, es pot veure la façana principal molt millor. En la clau de cada arc hi ha figures de Joseph Riedl, fetes de majòlica, i que són considerades peces importants de l'escultura expressionista.




D'aquí anem cap al parc Heilingenstädter, per on pugem per unes escales, i d'aquí al carrer Steinfeldgasse, on hi ha diverses villes, algunes d'elles fetes per Josef Hoffmaann, un arquitecte austríac, un dels membres fundadors de la Secessió de Viena, un grup d'artistes i arquitectes revolucionaris, com les Villes Moser-Moll, Spitzer i l'Ast.





En la cruïlla amb Wollergasse hi ha un camí amb unes escales avall que porten a l'església de Sant Miquel, que crida l'atenció per les seves vidrieres.





Ja en el carrer Grizinger Strasse, en el número 70, hi ha la casa on va viure el gran científic Albert Einstein, entre 1927 i 1931.




Una mica més amunt, en el número 64, hi ha la Beethoven-Grillparzer-Haus, una casa de finals del segle XVIII on el compositor Beethoven i el dramaturg Franz Grillparzer van viure durant l'estiu de 1808, moment en el qual Beethoven va escriure la seva Novena Simfonia.



Pujant pel mateix carrer, passarem per davant de diverses cases d'estil Biedermeier, fins arribar al centre de Grinzing, famosa pels seus heuriger, tabernes tradicionals on poder degustar vi de la zona (Al ser gener, gairebé tot està tancat i no té res a veure amb el que es podria trobar en temporada alta). Durant les invasions turques de 1529 i 1683, així com la de Napoleó, en 1809, tota aquesta zona va quedar gairebé destrosada. Grinzing, rodejada de vinyes, va saber conservar el seu caràcter de poble petit.




El carrer principal és Cobenzlgasse, i al número 22, hi ha el Heuriger Reinprecht, en una casa del segle XVI, on en la seva façana es pot veure una placa recordant al compositor Robert Stolz.





En el número 30, la façana barroca de Trummelhof, on antigament, en el 1835, hi havia una fàbrica de cervesa.





Seguint en l'esquerre, un dels edificis més magnífics, el Jugendstil, que ocupen els números 41 i 43 de la Feilergasse






Baixant, en el número 35, el Heuriger Das Alte Haus, amb una pintura de la Verge en la seva façana.






Al costat, en el número 31, un altre casa amb una pintura, més petita que l'anterior, d'un sant que porta una creu, una biblia i una mica de raim.






En el 29, un heuriger amb una placa dedicada al músic de Schrammel, en Sepp Fellner, conegut com el Schubert de Grinzing.






I en el 25, en un edifici amb un escut sobre la porta, hi ha curiosament una placa dedicada al veritable Schubert.





Apart de heurigers i cases, també hi ha la Pfarrkirche, l'església parroquial, de finals del gòtic, amb un campanari en forma de ceba.






Ens aturem en una cafeteria, a prop d'on surt el tramvia, el número 38, on dinem, i a continuació ens dirigim cap la parada que ens durà al centre de la ciutat, on després de descansar una mica a l'hotel, visitarem la Cripta Imperial.


Tornar a Viena

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.