Rodez, capital de l'Aveyron

Emplaçada en un turó es troba la ciutat de Rodez, capital del departament de l'Aveyron, amb el seu casc antic a 120 metres d'altura per damunt de la conca del riu Aveyron. Amb aquesta visió, arribant a la ciutat, es pot pensar de trobar-se amb una ciutat molt bonica, però després de visitar el seu centre, on es troba la seva espectacular catedral, ens va decepcionar una mica.

Catedral de Rodez

Descobriu...
La catedral de Notre-Dame, de gres rosa, es va construir en 1277 després d'enfonsar-se un any abans el presbiteri i campanar de l'església precedent. Mig segle després acabaren l'absis i dos trams del presbiteri i en el segle XIV el creuer i dos trams de la nau, acabant-se l'obra en el segle XV. La façana oest, que dóna a la plaça d'Armes, crida l'atenció pel seu aspecte de fortalesa. Edificada fora del recinte emmurallat de la ciutat, feia el paper de bastió per a la defensa de la ciutat.

Portada nord i campanar de la catedral de Rodez

La portada nord, anomenada la Porta del Bisbat, s'obre sote tres files d'arquivoltes i un perfil afilat. En la llinda, les escultures mutilades representen la Nativitat, l'Adoració dels pastors i dels Reis Mags, la presentació en el Temple i, en el timpà, la coronació de la Verge.

El magnífic campanar, edificat sobre una imponent torre del segle XIV, arriba als 87 metres d'altura i té sis pisos. En el tercer pis es poden veure grans apertures amb motllures. En el quart pis, de planta octogonal, es troben unes estàtues dels apòstols en les fornícules que es troben al costat de les obertures. En el cinquè, unes petites torres amb arcs flamígers i pinacles contribueixen a enriquir encara més la decoració. La part superior, amb la seva terrassa amb balustrada, la seva cúpula i la seva llanterna, conte amb una estàtua de la verge.

Interior de la catedral de Rodez



L'elegància del gòtic de la catedral es fa patent en la verticalitat del presbiteri amb fins arcs enllaçats, en la lleugeresa dels pilars de la nau, amb capitells apenes esculpits, i en l'elevació de grans arcades coronades per un trifori la disposició del qual segueix la de les altes finestres.

Del cadirat del presbiteri, del segle XV, amb 62 cadires altes en el cor, destaca la cadira del bisbe, coronada amb un piramidó i un àngel i que presenta l'escut d'armes de Bertrand de Chalençon, bisbe de Rodez.





Passejant...
Al voltant de la catedral es troba el barri antic de la ciutat, antigament propietat dels bisbes. Al costat mateix de la catedral es troba el palau episcopal que destaca per la seva façana de maó, la seva gran escala doble i les seves terrasses fortificades.

Palau episcopal de Rodez
Palau episcopal (s. XVII)

Encara es troben diverses cases i palauets medievals i d'estil renaixentistes, que formen un circuit a peu que es pot seguir a través d'un plànol que es pot aconseguir a l'Oficina de Turisme, com la casa de Benoit o la casa dels canonges.

Rodez. Maison de Benoit
Casa de Benoit (s. XV) - Casa renaixentista amb una galeria gòtica que ocupa dos dels costats del seu pati.

Casa dels canonges (Rodez)
Casa dels canonges (s. XV) - casa d'estil gòtic que allotjava als canonges, i on destaca en el pati un pou de gres decorat amb petxines del Camí de Sant Jaume.

Rodez. Maison de l'Annonciation
Casa de l'Anunciació (s. XVI) - Casa d'un ric mercader, la planta baixa estava destinada al negoci i a l'habitatge en els nivells superiors. En una torreta es troba un baixrrelleu que representa una escena de l'Anunciació

Rodez. Hôtel de Bonald
Palauet de Bonald (s. XVI) - Casa senyorial amb una torre del segle XVI que es pot veure des del pati interior

En la zona del burg, antic domini del comte de Rodez, s'han conservat també bells habitatges del segle XVI, com la casa d'Armagnac o de l'Anunciació, edificis renaixentistes que testimonien l'opulència dels comerciants que van fer fortuna gràcies a les fires de la ciutat.

Rodez. Maison d'Armagnac
Casa d'Armagnac (s. XVI) - Casa d'un ric comerciant i banquer, els estils gòtics i renaixentistes es mesclen en la seva façana

Rodez. Hôtel de Lauro
Palauet de Lauro (s. XVI) - Antiga residència d'un canonge

Aparcament: un conjunt de bulevards envolten el casc antic i està tot plé d'aparcaments de pagament on poder deixar el cotxer i passejar tranquil·lament pel centre de la ciutat.
No et perdis: la catedral
Durada de la visita: si no es visita cap dels seus museus, amb 3-4 hores és suficient.
Més informació i bibliografia en: Office de Tourisme Rodez
Als voltants: Conques

Anar a: Deu dies pels Midi-Pyrénées

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.