Jordània (I): Introducció i arribada

El nostre primer viatge cap al continent asiàtic, i concretament dins de la zona de l'Orient Pròxim, es el Regne Haximita de Jordània. Envoltat de païssos tant agitats com Israel, Palestina, Síria, l'Iraq, Jordània és un pais ben tranquil, i petit amb una extensió de més de 86000km2, amb una població més petita que Catalunya mateix, uns 6 milions d'habitants.

Amb una història ben rica, de la qual anirem explicant a mida que anem coneixent els diferents indrets del pais, aqui podem trobar rastres des de les tribus nòmades, paissatges bíblics, els nabateus, els perses i els grecs, per part d'Alexandre Magne, passant per la colonització romana, el cristianisme, les croades, i l'arabisme.

Els colors de la bandera jordana estan associats amb històriques dinasties àrabs: la part negra correspon a la dinastia abbasi (descendents d'Abbas, un oncle de Mahoma), la blanca amb la omeia (clan de la tribu de Quraysh, de La Meca, a la qual pertanyia Mahoma, que arribaren a dominar el califat d'Orient, amb capital a Damasc, i l'Al-Andalus, amb capital a Còrdova), mentre que la verda correspon amb la dinastia fatimí (descendents de Fàtima, filla de Mahoma, governaren sobre Egipte i bona part del nord d'Africa, Arabia i Siria, durant els segles X-XII). El triangle vermell que uneix les tres bandes representa la dinastia haximita, reinant actualment en el pais. Finalment, la estrella islàmica de set puntes representa fa al·lusió a la unió dels pobles àrabs.

Es un pais laic però més del 90% de la població es musulmana, amb una minoria cristiana. La divisa del pais és el dinar jordà (JD), dividit en 100 piastres, o 1000 fils. La paritat amb l'Euro és gairebé 1 a 1. Durant el viatge, el canvi el vam fer entre 1€=0,95JD i 1€=0,97€, en els llocs on hi havien millor canvi. El tema menjar no és barat, i els últims anys s'ha incrementat de manera significativa. Al menys, costa uns 10JD, amb les begudes apart.

El viatge el realitzem aquesta vegada de forma organitzada, a partir d'una agència, sent la majorista l'empresa Transrutas i els seus representants en Jordània són RUM International Travel & Tourism. El paquet triat és Jordania Fascinant + Aqaba, en mode de mitja pensió (esmorçars + sopars) i hotels de quatre estrelles. Hi ha diferents paquets, amb variacions com poder combinar amb Síria, Egipte... però per Jordània sempre són molt semblants, variant l'ordre de les visites i incloent o treient alguna visita.

Sortim puntualment el dia 14 de juny, a les 14:10h, amb la companyia Royal Jordanian (RJ). Es un viatge tranquil, on ens donen un dinar/sopar, i es pot disfrutar d'uns seients més amples que en altres companyies i els seus dispositius electrònics individuals on pots veure alguna película, escoltar música (àrab), disfrutar de diferents jocs i/o veure el mapa de navegació i saber on s'està. Arribem al voltant de les 19:30h (allà és una hora més que en Espanya), en l'aeroport internacional Queen Allia, de la capital jordana Amman.



Abans de passar el control aduaner, una persona de l'agència RUM ens espera, per tal de facilitar-nos els tràmits, i poder entrar al pais amb el visat que ja tenen preparat (gratuit en funció del nombre de persones que el facin en grup) i el passaport que hem de tindre al dia i que no caduqui durant els propers sis mesos.

Esperant per a recollir la maleta, fem el primer canvi de divises al mateix aeroport (amb comissió inclossa). A la sortida, un autocar petit, amb capacitat per unes 15-16 persones, ens acompanya a passar la primera nit a Amman, i concretament en l'hotel Amman Cham Palace, situat en una zona ben tranquila, a 15-20 minuts del centre, en taxi (una cursa costa al voltant d'uns 1,5JD... no confondre's amb el que marca el taxímetre, doncs no hi ha la coma dels decimals i les tres últimes xifres corresponen als fils... Així, si marca 1668, vol dir que són 1,6JD). Com anirem veient en la resta d'hotels, a l'entrada hi ha personal i arc de seguretat (anys enrera, va haver una sèrie d'atemptats). Inclús, en hotels de més luxe, hi ha una barrera per a impedir entrar en vehicle, si no es prèvia revisió del mateix... A l'arribar abans de les 2200h, encara tenim dret a sopar (en molts programes no t'asseguren el primer sopar, degut a l'hora d'arrivada dels avions poden variar).

En aquesta primera nit, ens sorpren, al dormir amb el balcó obert, les oracions a la matinada, que es senten pels altaveus d'una mesquita que tenim aprop de l'hotel. Des de l'habitació, a l'endemà, podem veure la ciutat d'Amman, totes les cases blanques segons les ordenançes municipals, i una de les moltissimes mesquites que anirem veient durant el trajacte.



El programa que ferem va ser el següent (14/06-21/06/2009):

14-06) Barcelona - Amman
15-06) Amman - Umm Quays - Jerash - Amman
16-06) Amman - Madaba - Mt. Nebo - Karak - Petra
17-06) Petra
18-06) Petra - Wadi Rum - Aqaba
19-06) Aqaba - Amman
20-06) Amman - Azraq - Amra - Al-Harranesh - Mar Mort - Amman
21-06) Amman - Barcelona


Distàncies des d'Amman: Aqaba - 335km | Jerash - 48km | Madaba - 33km | Mar Mort - 42km | Petra - 250km | Wadi Rum - 300km

2 comentaris :

  1. Bon viatge!!! Jordània és un país fàcil de fer sense agència turística, o millor que t'hi portin? M'ha agradat molt la descripció i el perquè de la bandera de Jordània. Molt interessant i instructiu!!!

    ResponElimina
  2. Doncs, es un pais que també pots fer-ho sense anar per un majorista. Es buscar-se la vida, però aquesta vegada vaig preferir tindre-ho tot programat...

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.