Costa Rica (I): antecedents

Durant 14 dies, del 18 de juny a l'1 de juliol del 2010, fem un viatge a Costa Rica, per un dels paquets que ofereix Turavia: Visitant els Parcs Nacionals, i que ens portarà a coneixer algun dels parcs nacionals més importants del pais.

Una mica de geografia...

Costa Rica es troba en Centreamèrica, delimitat per Nicaragua, al nord, i per Panamà, al sud, mentre que per l’est trobem 7el Mar Carib, mentre que per l’oest, tenim l’Oceà Pacífic. Es un petit país amb una superfície de 51.100 km2, amb una distància màxima de 480km de nord a sud, i de 280km entre les seves dues costes. Cobrint el 0,03% de la superfície del planeta, té en canvi el 6% de la biodiversitat existent en tot el món, estant una quarta part del país protegit sota diverses formes de conservació. Gràcies a la seva diversitat geogràfica (muntanyes, volcans, valls, planures àmplies...), podem veure una gran varietat de paisatges, amb una amplitud de fauna i flora impressionant.



I d’història...

S’han trobat restes humanes que es remunten a 12.000 anys enrere, que va anar evolucionant fins a les civilitzacions precolombines, amb tribus indígenes com els caribes, els bribí, chorotegas, i d’altres, que van anar desapareixent paulatinament amb l’arribada dels espanyols i les seves malalties, el 1502, quan Cristòfor Colom va ficar les seves petjades aprop de Puerto Limón. El nom del país li donà per la riquesa natural del territori. La colonització va ser lenta, degut a la orografia del terreny, l’espessa selva, la poca mà indígena i els pocs recursos minerals que es podien explotant, propiciant l’interès dels colonitzadors per altres zones d’Amèrica.

Després de la independència d’Espanya, en 1821, el país va ser totalment sobirà i independent a partir del 1838. L’any 1948, l’exèrcit va ser abolit pel president Figueres (descendent de catalans), fet que es manté al llarg dels anys, per tal de destinar aquests recursos a altres partides més importants, que ha portat a Costa Rica a ser un dels països democràtics més transparents de la zona, i amb un índex de sanitat i educació, gens envejable a altres països del primer món.

La seva moneda és el colón, que equival, quan vam anar, aproximadament, 1€=630 colons. L’euro no està encara molt estès, i es recomanable portar dòlars. Amb la moneda americana, pràcticament es pot pagar a tot arreu, i no hi haurà problemes a l’hora de pagar excursions, entrades, souvenirs... La influència dels americans també es pot veure en els seus camions, on pràcticament, tots són de segona mà, que són venuts pels americans, una vegada han fet servei en el seu país d’origen.

La bandera del pais

L'actual bandera de Costa Rica va ser creada el 1848. La tradició diu que la creació i disseny va ser de Pacífica Fernández Oreamuno, muller del llavors cap d'estat, José María Mastro Madriz, i inspirada en la bandera de França. Els colors representen al cel que cobreix Costa Rica (blau), a la pau (el blanc) i a la sang dels units per a la llibertat (vermell).


La gent de Costa Rica

Els ticos/as són com es coneix col·loquialment a la gent de Costa Rica. La tradició diu que va nèixer durant la guerra centroamericana contra els pirates de William Walker, quan els combatents aliats de Costa Rica van notar que els soldats costarriquencs, tenien la particularitat d'utilitzar el diminitiu -ico, -ica en moltes terminacions de les paraules: gatico, ratico...

Un altre fet que els distingeix, és la seva expressió característica: Pura vida!, que solen contestar quan se'ls pregunta com li va la vida, com estan, una manera de saludar-se...

Menjar i beure

El menjar tradicional consisteix en aliments bàsics com l'arros i els fesols (frijoles), combinats amb vegetals, pollastre, peix, res o porc. L'esmorçar típic és gallo pinto, un mix d'arros i fesols, servit amb ous al gust del consumidor. El dinar típic és el casado, que inclou peix, pollastre o carn amb arros i fesols, banana fregida i vegetals cuinats. També poden trobar-se ceviche i mariscs diversos. Com a pais tropical, la fruita fresca també està present amb mango, síndria, pinyes, bananes, papaies, com a més importants.

Quan al beure, guanyen les cerveses locals, sent les més populars la Imperial i la Pielsen.

Pels mòbils i càmares de fotos

Els endolls que trobarem a tot el pais són dels anomenats tipus A i B, però en molts hotels hi ha el normal que tenim aqui a Europa. Si es vol portar un adaptador, per si de cas, tampoc sobrarà...




El viatge

Una de les opcions a triar sobre el viatge es si vols llogar un cotxe, recomanable un 4x4, per l'estat de les carreteres, o que et facin els trasl·lats en buseta (minibus). Nosaltres triem per aquesta última opció, per més comoditat. Degut a les característiques de Tortuguero, amb els hotels "aïllats" dins del parc, el règim dels hotels són en pensió completa, podent triar en la resta de llocs/hotels el règim que es vol.

El programa del viatge és el següent:

18-Jun: Barcelona-Madrid-San José. Sortida de Barcelona per arribar a San José i trasl·lat a l'hotel corresponent.

19-Jun: San José-Parc Nacional de Tortuguero. Sortida en autobus i arribada al parc mitjançant una llanxa.

20-Jun: Parc Nacional de Tortuguero. Passeig pels seus canals i la resta del dia, lliure.

21-Jun: Parc Nacional de Tortuguero-Puerto Viejo. Sortida cap a Puerto Viejo, cap a l'hotel seleccionat, resta del dia, lliure.

22-Jun: Puerto Viejo. Visita del Parc Nacional de Cahuita pel matí. La resta del dia, lliure.

23-Jun: Puerto Viejo-Arenal. Sortida cap a la zona del volcà Arenal. Resta del dia lliure.

24-Jun: Arenal. Dia lliure per a fer excursions diverses.

25-Jun: Arenal-Monteverde. Sortida cap al llac Arenal, passant amb barca, per arribar a Rio Chiquito, on s'arribarà a Monteverde. Tarda lliure.

26-Jun: Monteverde. Visita a la Reserva Biològica de Monteverde. Resta del dia lliure.

27-Jun: Monteverde-Parc Nacional de Manuel Antonio. Sortida cap a Manuel Antonio. Resta del dia lliure

28-Jun: Parc Nacional de Manuel Antonio. Dia lliure.

29-Jun: Parc Nacional de Manuel Antonio-San José. Visita pel matí del parc nacional i sortida cap a la capital per la tarda.

30-Jun: San José-Madrid. Matí lliure per la capital i sortida cap a l'aeroport per tornar a casa

01-Jul: Madrid-Barcelona. Arribada a Madrid i Barcelona, destí final.

Arribada a Costa Rica

(18/06) Arribem a la capital del país, San José, després de gairebé onze hores de vol, des de Madrid, amb la companyia Iberia (hi ha un vol d’anada i tornada diari). La diferència horària amb Espanya és de vuit hores. Em passa per primer cop, que la maleta no surt, i a l’anar a reclamar al lloc corresponent, em comenten que la maleta no havia sortit de Barcelona quan tocava, i que estava previst que arribaria al dia següent.

Després d’aquest fet, pugem a un petit autobús, on un representant de l’agència, ens dóna una mena de talonari, amb tots els serveis que hi ha inclosos dins del programa del viatge (hotels, trasl•lats, visites). A partir d’aquí, tota la gent, que ha contractat el viatge amb diferents agències/tour-operadors, passem a ser unificats sota el nom de l’agència Iberoservices. Els bouches/talons, que haurem d’anar donant als diferents llocs/persones, ens indica els dies i hores dels trasl•lats, així com les referents a les excursions.

L’aeroport es troba a uns 18km del centre de la ciutat, i arribem en 1 hora i mitja al nostre hotel. Es hora punta, d’entrada i sortida de la capital, i tampoc ajuda gaire la infraestructura viària del país. L’hotel en el qual ens allotgem és el Sleep Inn, que toca a les dues artèries més importants de la capital, l’avinguda central i la segona avinguda. Fet el check-in i deixades les maletes en l’habitació, el primer que faig és anar a comprar tota una muda de roba, per passar els dos propers dies, esperant que la maleta m’arribi. Després de la compra, passegem u na mica pel centre, i sopem en un restaurant de l’Avenida Central, on ens trobem mig adormits per la diferència horària evident d’aquest primer dia.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.