Capadòcia. La ciutat subterrània de Yeralti Sehri

Les ciutats subterrànies és un dels actius més importants del patrimoni cultural de la Capadòcia, excavades sota terra en una toba relativament suau. La raó principal d'aquests llocs era proporcionar refugi i amagar a mileres de persones durant setmanes davant l'amenaça recurrent dels exèrcits invasors. Aquestes construccions, veritables formiguers humans, podien tenir varis pisos de profunditat.



Aquestes ciutats s'estenen per tota la regió, sent les més importants les de Derinkuyu i Kaymakli, entre altres. Es coneix l'existència de més de trenta. La que visitem nosaltres és la de Yeralti Sehri en Ozkonak, que va ser descoberta en 1972 per un habitant del poble. S'amaga dinou nivells de vivendes, només podent-se visitar unes molt poques.






Es creu que aquestes ciutats van ser iniciades durant l'època de l'imperi hitita i ampliades pels cristians primitius, que fugien dels àrabs i que coneixien bé el sistema de catacumbes.




Exteriorment, les entrades estaven perfectament amagades, de manera que els enemics, no podien trobar-los. Així, aquests llocs van anar transformant-se en habitatges, magatzems, estables, cellers, capelles, totes elles agrupades al voltant dels pous de ventilació que assegurava la circulació d'aire a través d'una xemeneia central que baixava fins el pis més baix de la ciutat.




Pasadissos relacionaven aquestes sales, i a l'inici i final d'aquests hi havia grans lloses de pedra de molí, que permetia bloquejar el pas a intrussos. La roda es tallava dins a partir d'una gran roca interior i havia de ser més gran que l'orifici per a que no es pogués obrir-la des d'afora.







Entrada inclossa dins del paquet turístic


Tornar a Turquia
Tornar a la Capadòcia

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.