Els Jardins de Santa Clotilde

A Lloret de Mar, sobre un penya-segat amb impressionants vistes al mar i situat entre la Platja de Fenals i la Cala Sa Boadella es troben els Jardins de Santa Clotilde, que ocupen una extensió de 26.830m2. Raül Roviralta i Astoul, marquès de Roviralta encarregà la construcció dels jardins el 1919 a Nicolau Maria Rubió i Tudurí, un jove paisatgista i arquitecte, i els anomenà de Santa Clotilde com a dedicatòria a la seva primera esposa, Clotilde Rocamora.


Els terrenys que ocupen actualment els jardins estaven dedicats a la plantació de vinyes i el marquès els va anar adquirint fins arribar a la seva extensió actual. Rubió i Tudurí va saber adaptar perfectament la seva obra a la difícil orografia del terreny. L'arquitecte estava immers en el noucentisme, una de les corrents artístiques preponderants del moment, que buscava la recuperació de la forma clàssica a través de la recerca de la simetria, la proporció i l'ordre. Per transmetre aquests ideals en un espai com un jardí, se servirà de diversos factors, com l'anomenada art topiària que consisteix en retallar la vegetació per donar-li forma i crear espai. Com que els jardins es troben sobre un penya-segat, hi havia molts desnivells a salvar i, per tant, va ser imprescindible la creació d'escales i rampes...

Plaça de la Benvinguda
... Una manera que es va inventar per integrar aquests elements arquitectònics dins la natura vegetal que els envoltava és la que podem observar en les grans escalinates. Entre esglaó i esglaó hi planta heura de manera que si observem l'escalinata des de baix fa la impressió d'una cascada vegetal.

Escala de les Sirenes



Rubió i Tudurí va ser deixeble de Jean-Claude-Nicolas Forestier, gran paisatgista francès, i aquests jardins van ser el seu primer projecte quan tot just havia acabat la seva carrera d'arquitecte. Aquí, Rubió, s'aparta del seu mestre i s'acosta a les formes clàssiques, a la manera dels antics jardins del Renaixement italià, on a partir d'un esgraonament aterrassat, la diversitat d'espècies de plantes mediterrànies s'alterna amb petits estanyols i conjunts escultòrics.

Des del Mirador de la Boadella amb una gran vista del paisatge marí i del litoral

L'accés als jardins eren privats però quan van ser adquirits per l'Ajuntament de Lloret de Mar, han passat a ser visitables públicament, al marge de les cases privades que es troben en el recinte i que són accessibles des de la mateixa entrada als jardins, per un camí paral·lel.

Escala de les Sirenes. Les escultures de bronze van ser fetes per Maria Llimona i Benet, filla del també escultor Josep Llimona.

L'estany. L'aigua és un dels fils conductors del jardí, present en moviment en múltiples fonts i brolladors i com a aigua quieta en diversos estanys.

Les escultures apareixen en tot el recorregut creant diferents punts d'interès.

Ubicació: Passeig dels Jardins - Lloret de Mar | Preu entrada: 5,00€

Més informació en: Lloret de Mar i Sortides amb gràcia

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.