Praga. Les estàtues del Pont Carles

Al llarg dels 516 metres de llargària del Pont Carles, en els seus dos costats, es troben trenta estàtues i grups escultòrics d'estil barroc, en la seva major part, Van ser construïdes entre els segles XVIII i XIX, les originals es troben en el Lapidarium del Museu Nacional i en Vyšehrad. Són de temàtica religiosa, representant a diverents sants i patrons venerats en aquella època pels txecs. Entre els artistes que decoraren el pont es trobaven els més importants de Bohèmia, com Matthias Braun, Jan Brokoff i els seus fills, Michael i Ferdinand, entre altres.


Les trenta estàtues són, de la Ciutat Vella a la Ciutat Petita i d'esquerra a dreta:



1) Sant Ivo (M.B. Braun 1711) - Nascut en Bretanya l'any 1253, va estudiar lleis i teologia en Paris. Va dedicar tota ls eva vida als poblres. Es el protector dels advocats.





2) Verge amb Sant Bernat (M.V. Jäckel 1709) - Teòleg francès i Doctor de l'església, Sant Bernat va fundar l'abadia de Clairvaux. Està considerat el segon fundador de l'ordre del císter.


3) Santa Bàrbara, santa Margarita i santa Isabel (F.M. Brokoff 1707) - Les santes Bàrbara i Margarita estan unides per un destí similar: les dues van ser decapitades per la seva fe. Isabel, dóna de Ludovic de Turíngia, al morir el seu espòs va unir-se a l'ordre franciscana i passà la seva vida curant als malalts.


4) La Verge amb Sant Domènec i Sant Tomàs (M.V. Jäckel 1708) - El conjunt recorda el vincle entre l'ordre dels dominicans, fundada per Sant Domènec i la Verge. Sant Tomàs d'Aquino, filòsof escolàstic i teòleg, va ser membre de l'ordre dels dominicans i és un dels doctors de l'església.



5) Pietat (E. Max 1859) - En el segle XIX els culpables eren conduïts fins aquí i, lligats de peus i mans, eren tirats al Moldava: si no morien ofegats, se'ls considerava inocents i se'ls ficava en llibertat.


6) Crucifixió (W.E. Brohn, H. Hillger i E. Max s. XVII) - A més de la creu hi ha les estàtues de Maria i de Sant Joan Evangelista. Originalment hi havia una creu de fusta, substituïda després per l'actual de bronze. En el segle XIX, s'afegiren les estàtues de pedra.




7) Sant Josep (J. Max 1854) - Pare de Jesus. Va fugir de Galilea després del naixement de Jesus per escapar de la persecució d'Herodes i retornà després de la mort del rei. Es el patró de l'església i un dels protectors de Bohèmia.



8) Santa Anna (M.V. Jäckel 1707) - Mare de Maria, és la protectora de les dones embarassades, i a ella es dirigeixen per a obtenir tres favors: un part feliç, un fill sa i llet suficient per poder-lo amamantar.



9) Sant Francesc Saveri (F.M. Brokoff 1711) - Un dels fundadors de l'ordre dels jesuites, va desenvolupar la seva obra d'evangelització per Àsia (Índia, Japó i la Xina).



10) Sant Ciril i Sant Metodi (K. Dvorak 1938) - En el segle IV els dos germans van evangelitzar Pannònia i Moràvia. Van crear l'alfabet ciríl·lic i traduïren en llengua eslava les Sagrades Escriptures i texts de la litúrgia llatina.



11) Sant Cristòfor (E. Max 1857) - Molt venerat en l'època medieval, és un dels catorze sants auxiliadors, s'invoca particularment durant greus catàstrofes naturals com la pesta.





12) Sant Joan Baptista (J. Max 1857) - Fill d'Isabel i Zacaries, és el sant que va batejar a Jesus i l'anomenà 'xai de Déu'. Va morir decapitat per ordre d'Herodes Antipa.



13) Sant Francesc Bòrgia (F.M. Brokoff 1710) - Comisari general dels jesuites, va fundar les primeres misions evangèliques en l'Amèrica hispànica. Es va caracteritzar per la seva humilitat i per la seva gran vocació per la Verge.


14) Sant Norbert, sant Wenceslau i sant Segismund (J. Max 1857) - Norbert va ser el fundador de l'antiga ordre monàstica dels premostratens en 1121. Segismund va ser rei dels Burgundis i a l'abandonar l'arrianisme pel cristianisme, obligà a tot el seu poble a convertir-se a la nova fe.



15) Santa Ludmila (M.B. Braun 1720) - Es la santa que va difondre el cristianisme en Bohèmia. Perseguida per Drahomira, qui l'acusava de voler robar-li el tron del ducat bohemi, va ser estrangulada l'any 921.



Abans d'arribar a l'estàtua més popular del pont, la del martir i sant, Joan Nepomucè, hi ha marcat amb una estrella de llautó el lloc des d'on es va tirar al riu el martir, l'any 1393, quan va caure en desgràcia amb el rei Wenceslau IV.



16) Sant Joan Nepomucè (J. Brokoff 1683) - Es el sant més popular de Bohèmia. Sacerdot i predicador de la cort del rei Wenceslau, va ser empresonat i ofegat en el riu Moldava. Sant Joan està representat amb un halo de cinc estrelles, les mateixes que havia sobre el riu el dia del seu assassinat. Avall dues escenes:




...la reina Sofia de Bavària mirant com tiren a Joan Nepomucè i




...un cavaller amb un gos.


17) Sant Francesc d'Asís amb dos àngels (E. Max 1855) - Fundador de l'ordre dels franciscans, va néixer i va morir en Asís (1181-1226). La seva tomba és punt de peregrinatge per a milers de devots, i la seva ciutat, Asís, s'ha convertit en un símbol de pau.



18) Sant Antoni de Pàdua (J.O. Mayer 1707) - Antic agustinià en Coimbra i després franscicà, va viure a cavall entre Portugal i Itàlia, va ser profesor de teologia i predicador i lluità durament contra l'heretgia càtara. Va morir en Pàdua en 1231 i va ser canonitzat un any després.



19) Sant Viçens Ferrer i Sant Procopi (F.M. Brokoff 1712) - Sacerdot espanyol de l'ordre dels Germans Predicadors es va dedicar sobretot a la posta en marxa del cisma d'Occident. Sant Procopi va fundar el monestir benedictí de Sazava; sota la seva guia, els monjos es dedicaren també a la creació d'obres literàries i artístiques, ampliant cada cop més les relacions amb el món eslau. Va morrir l'any 1053.




20) Sant Judes Tadeu (J.O. Mayer 1708) - Va ser un dels dotze apòstols de Hesus. Segons Eusebi de Cesàrea, va ser l'espòs de les bodes de Canà, on va passà el primer miracle. Després de la mort de Crist, evangelitzà Mesopotàmia i Líbia.





21) Sant Nicolau de Tolentí (J.B. Kohl 1708) - Monjo de l'ordre dels agustinians, va predicar sobretot en Tolentí, durant gairebé 30 anys.




22) Sant Agustí (J.B. Kohl 1708) - Agustí d'Hipona (354-430) va ser filòsof, bisbe i teòleg; doctor i sant de l'Església Catòlica. La seva obra més coneguda són les Confesions. En ell, es fonamenta l'ordre de Sant Agustí.




23) Santa Lutgarda (B.M. Braun 1710) - Monja del císter que va viure en Bèlgica en el segle XIII. Es tracta des del punt de vista artístic, l'estàtua més interessant, on es recorda l'episodi de la santa tenint la visió de Crist i besant-li les ferides a pesar de la seva ceguera.




24) Sant Gaetà (F.M. Brokoff 1709) - Gaetà de Thiene va néixer en 1480 en Vicenza. Va ser amb Pietro Cafara (el futur papa Pau IV), fundadors de l'ordre dels Clergues Regulars Teatins, amb el principal objectiu de restaurar en el si del clergue la regla primitiva de la vida apostòlica. Va ser canonitzat l'any 1671 pel papa Climent X.




25) Sant Adalbert (F.M. Brokoff i M.J.J. Brokoff 1709) - Va néixer al voltant del 956 i va ser bisbe de Praga. Va ser assassinat mentre intentava convertir als pagans de Prússia al cristianisme. Es sant patró de Bohèmia, Polònia, Hongria i Prússia.





26) Sant Felip Benizi (M.B. Mandel 1714) - Religiós i sacerdot catòlic italià de l'Ordre dels Servs de Maria. La veneració de la seva ordre va començar immediatament després de la seva mort, ocurreguda l'any 1285.




27) Sant Joan de Mata, sant Fèlix de Valois i el beat Ivan (F.M. Brokoff 1714) - Els sants van fundar l'Ordre Mendicant de la Santíssima Trinitat, destinada al rescat dels presoners cristians en mans dels musulmans. L'ordre fou reconeguda i aprovada pel papa l'any 1209.




28) Sant Vito (F.M. Brokoff 1714) - Sant nascut en Sicília de pare pagà, va ser empresonat per profesar la fe cristiana i va morir martir l'any 303. Patró de la dança, se l'invoca per curar les convulsions. La catedral de Praga està dedicada a aquest sant.


29) Sant Wenceslau (J.K. Böhm 1857) - Patró de la República Txeca, Eslovàquia i de Bohèmia. En el segle X, es va convertir en Duc de Bohèmia i es dedicà a la cristianització del pais. L'any 935 va ser assassinat a mans del seu germà; el seu cos va ser sepultat posteriorment en la Catedral de Sant Vito, en Praga.



30) Crist entre sant Cosme i sant Damià (J.O. Mayer 1709) - Considerats per la tradició dos bessons d'origen àrab, els dos van ser metges en Síria i martirs sota el domini de Dioclecià, qui els va manar torturar i assassinar l'any 287. Són els patrons dels nens, cirurgians, farmacèutics, metges i treballadors dels balnearis.



Anar a: El Pont Carles | Index de Praga

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.