(13/04/2013) L'any 2010 s'inaugurà la Casa Bacardí a Sitges, ciutat que va veure néixer Facundo Bacardí Massó, fundador d'un dels roms més populars del món, amb l'objectiu de convertir-se en un centre de visites internacional, equivalent europeu del museu Bacardi situat a Puerto Rico. Aprofitant un dia gairebé d'estiu, hi anem...
La visita ofereix als assistents conéixer una mica la història i evolució de la companyia Bacardí, fundada a Cuba l'any 1962 per Facundo Bacardí, així com l'elaboració del Rom Bacardí Superior i finalment aprendre a fer algun dels còctels originals com el cubalibre o el mojito. Les visites són guiades, i en funció de l'hora es realitza en català, castellà o anglès i duren al voltant de 45 minuts, i s'han de concertar prèviament, mitjançant la pròpia web www.casabacardi.es, en Turisme de Sitges on en l'entrada del mateix edifici.
El centre està dividit en diversos espais, començant per la Sala Heritage...
La Sala Heritage
Espai on se'ns dóna la benvinguda als visitants i s'explica la relació entre Sitges i Facundo Bacardí. Des de finals del segle XVIII i fins el primer terç del segle XIX, milers de joves del Garraf van marxar cap a les Amèriques amb el somni de fer fortuna. I abans de fer-me a la mar, ofereixo dues misses a la Verge del Vinyet, dues més a Santa Tecla, Sant Sebastià, Sant Elm i Sant Bartolomeu i quatre rosaris a la Verge del Carme, perquè porti a bona fi el meu viatge. Així començava l'aventura de molts joves sitgetans abans d'emprendre el viatge al Nou Món.
Facundo Bacardí va néixer a Sitges, l'any 1815. Amb només 15 anys, va abandonar la seva casa del carrer Sant Pere, família i vida per emigrar a Cuba. Fill d'un comerciant de vins, aviat fundà una botiga on venia licors europeus, però el seu somni era fer un licor diferent i esquisit. Després de dues fallides de les seves empreses, va descobrir en una destil·leria de Santiago de Cuba un alambí de coure i ferro fos, que donà origen a la creació el 4 de febrer de 1862, de la companyia Bacardí i revolucionant el món de les begudes espirituals amb la creació del Rom Bacardí Superior, el primer rom envellit blanc, pur i equilibrat, perfecte per a mesclar.
(la pàgina web no usa l'accent sobre l'i final, i per tant moltes persones diuen Bacardi, mentre que d'altres continuen pronunciant-lo Bacardí amb l'accent)
El fill menor de don Facundo, José Bacardí, va prendre la decisió, l'any 1880, d'expandir el negoci familiar fora de Santiago de Cuba, a La Habana. Nombrossos galardons, premis i medalles vingueren a continuació, en les diverses exposicions comercials i fires de tot el món, sent el rom més galardonat del món. Vuit medalles d'or apareixen en la botella del rom Bacardí, quatre a cada costat de l'escut d'armes espanyol, distintiu va aconseguir l'any 1888 durant l'Exposició Universal de Barcelona, quan la reina regent Maria Cristina otorgà a la companyia l'honor de ser "Proveïdor de la Casa Reial".
Les vendes de Bacardí s'incrementaren i a inicis del segle XX, es van extendre fora de Cuba. L'any 1910, a Barcelona, es construí una planta embotelladora, convertint-se així en la primera empresa multinacional de Cuba. Després de la Revolució Cubana, la companyia va haver de trasl·ladar les seves operacions a Puerto Rico, on actualment hi ha la destil·leria de rom més gran del món.
En la sala, amb un mapa de la vila, també podem veure la influència sobre Sitges amb la tornada dels americans acompanyats de les seves fortunes i la construcció de les seves cases.
Sobre uns plafons, es pot veure l'evolució del símbol de la companyia: el ratpenat. L'origen del mateix es déu a donya Amàlia, esposa de don Facundo, que va descobrir entre les vigues de la destil·leria una colònia de ratpenats. Símbol de l'optimisme i sabidura, en la sabiduria cubana, i de bona salut, fortuna i unitat familiar, en l'espanyola, Amàlia va suggeir al seu marit que l'utilitzés com a símbol per al nou Rom Bacardí Superior, i així va ser des de llavors.
Un altre símbol de la companyia, i que es pot veure en cadascuna de les fàbriques de la companyia en tot el món, és el cocoter. Un dels fills, anomenat també Facundo Bacardí, va plantar un cocoter en la destil·leria original. Es va dir llavors que la companyia aguantaria mentre que el cocoter ho fes també. Així va ser fins el 1959, quan el cocoter es va assecar i poc després les propietats familiars de la illa van ser expropiades sense compensació, a arrel de la revolució cubana de Fidel Castro.
Al mig de la sala, una rèplica en petit de l'obra Mirant al futur, que es troba en el passeig marítim de Sitges. L'escultura, data de l'any 2009, i va ser realitzada per Lorenzo Quinn, i és un homenatge al fundador de Bacardí. La peça està composada per una base de pedra de Sitges, material que representa els valors del fundador. Damunt, s'alça un gran cercle d'acer que representa les dimensions globals de la marca, del que sorgeixen dues mans obertes de bronze, que pretén aconseguir el cel deixant volar els somnis. El cercle es tanca amb el ratpenat, icona de la companyia Bacardí. La base compta amb una placa amb un retrat de Facundo Bacardí i una explicació sobre la seva vida i visió.
Abans de passar a la segona sala, se'ns fa una foto per grups, davant d'un mural on es pot veure una de les fàbriques Bacardí, que et donen abans de sortir, en color sèpia.
La sala del procés d'elaboració
En aquesta sala s'ensenya les diferents fases del procés d'elaboració del Rom Bacardí Superior i els processos pioners que don Facundo va aplicar per aconseguir un rom suau i equilibrat, endinsant-nos en l'univers de les melasses, alambins, barrils i processos de filtrats.
De forma experimental, un dels visitants mola canya de sucre a una antiga premsa, i descobrir què es la melassa, amb un sabor a regalèssia molt forta. Don Facundo va ser el primer en redestil·lar aiguardent i creà així el redestil·lat, que permetia mesclar els productes resultants i crear un rom més suau i equilibrat. S'explica també que el rom envelleix amb barriques de roure americà i posteriorment es filtra per carbó vegetal, per eliminar impureses. També es fa una cata dels aiguardents que s'utilitzen per a la mescla final del Rom Bacardí Superior.
El Bacardi Lounge Bar
El tercer espai és un impressionant lounge bar amb una estètica avantguardista on coctelers profesionals realitzen una clase magistral de dos còctels com són el mojito i el cubalibre, que juntament amb el daiquiri i la pinya colada formen els quatre còctels originals Bacardí.
1862. Una nit càlida. Sona la música i... tot es va combinant: la menta, la llima, el gel picat, el rom Bacardí. De sobte... màgia! mojo! MOJITO! S'acabava de crear el primer MOJITO ORIGINAL. Un petit conjur que ja fa prop de 150 anys que encisa tothom amb la seva frescor i el seu equilibri.
1898. Al bar Venus de Santiago de Cuba, era a punt de revelar-se un secret. Agita una mica de llima, sucre, gel picat i rom Bacardí, va mussitar J.S. Cox, enginyer de les mines Daiquirí, al barman. I aquell DAIQUIRI ORIGINAL va embruixar tothom: qui el va tastar es va enamorar del seu gust sofisticat. Des d'aleshoes, ha continuat seduïnt arreu del món.
1900. Aquella tarda, a l'American Bar de La Habana, es respirava la llibertat. S'havia acabat la guerra i uns soldats cridaven, en castellà: "VIVA CUBA LIBRE!". Brindaven amb Coca-Cola combinada amb rom Bacardí, gel i llima espremuda. Era el CUBA LIBRE ORIGINAL. Des d'aquell moment es diu així i es prepara així.
1922. Els vespres al Carib tenen gust de calor i de palmeres. Tradicionalment, les dones criolles preparaven una beguda amb pinya madura, gel, sucre i llima, tot ben agitat, fins que un bon dia, algú va afegir rom Bacardí a la mescla. Acabava de néixer la PINYA COLADA ORIGINAL. L'any 1937, algú va incorporar crema de coco a un còctel que, des de Puerto Rico, ha arribat fins avui.
Després de la demostració, els visitants tenim l'oportunitat de fer nosaltres mateixos i beure un dels dos còctels que ens han ensenyat prèviament, en el Lounge Bar o en la terrassa.
La companyia que va crear don Facundo s'ha convertit en Bacardi Limited, la companyia privada de begudes espirituals més gran del món, que produeix i comercialitza una àmplia varietat de begudes alcohòliques reconegudes globalment, amb un portfoli de més de 200 marques i amb presència en més de 100 païssos. En una de les vitrines es pot veure alguna de les marques que actualment Bacardí distribueix, com els productes de la companyia Martini & Rossi que va adquirir el 1992, o la ginebra Bombay Sapphire, entre d'altres.
La terrassa Bacardí
En l'últim espai es pot beure tranquilament el còctel que t'has preparat prèviament, en la terrassa exterior del complex, en un ambient tipus chillout, que funciona de manera exclusiva pels visitants del centre.
Preu visita: 7€ (inclou degustació, còctel original Bacardí i fotografia)
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.