Brasil

Quan s'esmenta Brasil, tothom pensa automàticament en futbol, samba, carnaval, platges... i en una ciutat, Rio de Janeiro, però el país brasiler ofereix moltes més coses. En aquests entrada farem un resum dels llocs i ciutats que hem visitat en aquest pais que és un dels més grans i poblats del món amb una superfície total de 8.514.876 km2 i més de 200 milions d'habitants.

Rio de Janeiro

Sense cap dubte, Rio de Janeiro és la ciutat més coneguda de Brasil i anomenada pels seus habitants com la cidade maravilhosa (ciutat meravellosa), encara que no és la seva capital, que es va traslladar a Brasilia, l'any 1960, amb l'objectiu de desenvolupar el territori intern del país, i estar més a prop dels altres estats que formen part de Brasil.

Rio, la segona ciutat més gran i poblada de Brasil a la vora de la Bahia de Guanabara, disposa d'una geografia variada formada per mar, muntanyes, rius i llacunes, i contrastos com els gratacels i les faveles, uns als costats dels altres. La ciutat es troba en la bahia de Guanabara, assentada en un pla, encara que envoltada dels morros, com anomenen els cariocas als penyals, coberts d'una exhuberant vegetació que completen el paisatge.

Copacabana i Ipanema són sinònims de Rio, i és que són les platges més conegudes internacionalment, pràcticament, del món. Es troben en els barris, que duen els mateixos noms, i mentre Copacabana destaca pel seu passeig marítim, amb el seu mosaic de pedres blanques i negres, que formen onades, Ipanema, menys massificada que l'altra i més preferida pels brasilers, va dónar nom a la cançó mítica d'Antonio Carlos Jobim: La garota de Ipanema.


Com alternativa a aquestes platges, tenim en la zona de Barra da Tijuca la platja de Barra, una de les més recomanables, i amb més de 18km d'extensió. Seguint per la carretera de les platges i una vegada passat Recreio, s'arriba a la Bahia de Grumarí. Situat en una Area de Protecció Ambiental, ens trobem amb una zona de gran bellesa amb un contrast entre la mar blava de l'Oceà Atlàntic i el verd de la Mata Atlàntica. Destaca la platja Prainha, una petita platja molt maca, ideal pels amants del surf.

Els mencionats morros són una de les característiques de la orografia de Rio, sent els més famosos els del Corcovado i el Pão de Açúcar. Es gairebé un pecat no pujar al capdamunt d'elles, i en dies assolellats i sense núvols, per gaudir de les magnífiques vistes que ofereixen. Al Corcovado, que es pot pujar en vehicle o per un tren cremallera, tenim el Cristo Redentor, la gran icona de la ciutat i una de les noves set meravalles del món modern, en un concurs publicitari que es va donar a conéixer el 2007. Així, per arribar al Pão de Açúcar, s'ha de pujar primer en un bondinho (telefèric) que condueix al Morro d'Urca, i d'aquí s'agafa un altre similiar que ens porta al seu cim.


Un altra de les belleses naturals de la ciutat carioca és el Parc Nacional de Tijuca, un dels parcs urbans més grans del món, amb més de 3300ha, i una mescla de floresta, muntanya i platges realment única.

El Jardim Botânico és un dels més importants, del seu gènere, del món. Inaugurat per l'emperador Dom Pedro II a principis del segle XIX, compta amb 83ha de boscos i 54ha de zones cultivades que mostren més de 40.000 plantes i 6.000 espècies diferents. A l'entrada, un dels seus principals atractius: les Palmeiras Imperiais, plantades l'any 1809.

Per descomptat, Rio de Janeiro és tot un paradís natural, però també pressumeix, malgrat ser una ciutat relativament jove, de tenir un important patrimoni històric, arquitectònic i cultural, ja sigui de temps enrere com de més moderns. Del poc que queda de l'època imperial de Rio de Janeiro es troba en el centre. Cinelândia és l'epicentre, i pels voltants trobem l'antic Palau Imperial, el Teatre Municipal, la Biblioteca Nacional, l'Església de la Nostra Senyora de la Candelària, els Arcs de Lapa, la Catedral metropolitana...

Altres icones i símbols de la ciutat, del segle XX, són el Sambòdrom, per on desfilen anualment les escoles de samba durant el carnaval, i Maracaná, l'estadi de futbol més gran en el seu moment, i reformat els últims anys per allotjar els jocs panamericans i el mundial de futbol.

De barris tradicionals i populars podem destacar Lapa, conegut com la Montmartre carioca, un barri bohemi i pobre on es mesclen totes les clases socials i una agitada vida nocturna. Pels Arcs de Lapa passa el bondinho fins Santa Teresa, un dels barris més pintoresc de la ciutat. De més categoria i nivell social, tenim el barri de Lagoa, que envolta el llac Rodrigo de Freitas, amb una pista asfaltada de més de 7km, que la circumda, per on es pot passejar tranquilament i realitzar diversos esports.

Com s'ha comentat anteriorment, Rio de Janeiro està situada en la Bahia de Guanabara, que té una àrea de gairebé 380km2, i amb més d'un cenetenar d'illes, entre les quals destaquem dues. La primera és l'Ilha Fiscal, una illa molt petita a prop de Rio on hi havia antigament una duana. El seu atractiu és el seu palauet on es va celebrar un ball que va resultar ser la última gran festa de l'Imperi brasiler abans de la proclamació de la República, en novembre de 1889.

Quan a l'altra illa, es tracta de Paquetá, a 17km de Rio de Janeiro, i que té la consideració de barri. Es la segona illa més gran de la bahia, després de l'Ilha do Governador, quant a extensió (té un perímetre de 8km) i població (7000 habitants). Les seves atraccions són els seus paissatges i tranquilitat, on es pot caminar tranquilament pels seus carrers, on està prohibit el tràfic de cotxes.


Niteroi

Enfront de Rio de Janeiro, i també a la vora de la Bahia de Guanabara, trobem Niteroi, connectada pel Pont Rio-Niteroi, una espectacular estructura que s'exten al llarg de 14km. També es pot arribar des de Rio pels vaixells que surten de la Praça XV. Abans de la construcció del pont, s'havia de donar un tomb per les serres de Rio si es volia arribar en vehicle. El símbol de la ciutat és el Museu d'Art Contemporani, construït sobre un promontori al costat de la bahia en forma d'un platet volador, obra de l'arquitecte Oscar Niemeyer.

Niteroi també disposa de vàries fortaleses colonials, entre les quals destaca la Fortaleza de Santa Cruz de Barra, que va constituir la principal estructura defensiva de la bahia de Guanabara, i que té els seus origens en l'any 1555.


Armação de Búzios (a 180km de Rio de Janeiro)

En la dècada del 1960, Búzios es va convertir en un dels destins turístics més importants del pais, frequentat per l'alta societat brasilera i la visita de l'actriu francesa Brigitte Bardot, amb els seus paisatges i platges com a màxim atractiu. En l'actualitat, continua sent visitat per una gran quantitat de turistes i hi ha arrelada una forta colònia argentina.


Penedo (a 170km de Rio de Janeiro)

Atípic, i que remet a una petita ciutat nòrdica amb cases de fusta, trobem Penedo, en la Sierra de la Mantiqueira, una colònia d'arrels finlandeses, on es pot passar un parell o tres de dies entre montanyes i natura. Diverses cachoeiras (cascades) s'amaguen als voltants de la ciutat, i la gran atracció del centre urbà és el parc temàtic de la Casa do Papa Noel, en el Shopping Pequena Finlândia. La xocolata és el producte estrella del lloc.


Petrópolis (a 66km de Rio de Janeiro)

En la zona anomenada regiao serrana, es troba la ciutat de Petrópolis, la ciutat imperial. Els seus origens es remunten quan l'emperador Dom Pedro I passà una nit en una hisenda de la zona, i entusiasmat amb el clima molt més amè que Rio de Janeiro, va decidir construir un palau d'estiu, però no va poder-se materialitzar degut a l'abdicació del mateix anys després. Anys després, el seu fill, Dom Pedro II decideix fer realitat el palau, i acompanyat d'un decret de l'any 1843, es funda la ciutat.

Evidentment, el seu gran atractiu és el Palau Imperial, una construcció neoclàssica senzilla de colors blanc i rosa. També destaquen la Catedral de São Pedro de Alcântara - on hi ha les tombes de l'emperador Pedro II, l'emperadriu Teresa Cristina, la seva filla, la princesa Isabel i el seu marit -, el Palacio de Cristal, de ferro i vidre, i la casa-museu de Santos Dumont, un xalet de tipus alpi-francés que el dissenyà el mateix Alberto Santos Dumont, un dels pioners mundials de l'aviació.

Hi ha autocars diaris, que surten des de la terminal central d'autocars (Rodoviario) de Rio de Janeiro, i si és té algun dia lliure, es pot anar-hi i disfrutar una mica del paisatge que ofereix l'interior de l'estat de Rio.


Paraty (a 260km de Rio de Janeiro)

Als peus de la Serra do Mar, es troba Paraty, un magnífic exponent de la història colonial brasilenya declarada Patrimoni Històric Nacional. La ciutat atrau als turistes pel seu ric patrimoni cultural i natural, en un entorn natural amb bahies, illes i una gran quantitat de platjes, i amb un barri històric construït durant els segles XVIII-XIX, que conserva la seva arquitectura colonial, amb carrers empedrats, i disposats en forma de quadrícula, i diverses esglésies d'aquest període.

A 25km de Paraty, es troba el petit poble de Trindade, entre la frontera dels estats de Rio de Janeiro i Sao Paulo. Es tracta d'una villa de pescadors que destaca pel seu encant natural. En la època colonial, era el port usat pels pirates per atacar les naus de Paraty. Està plena de platges salvatges, molt freqüentades pels amants del surf.


Natal

En l'estat de Rio Grande do Norte, i més concretament en el punt més oriental del continent americà, i per tant el més proper a l'Àfrica, trobem Natal, coneguda com la ciutat del sol, ja que l'astre rei fa presència més de 300 dies a l'any. En els últims anys, ha crescut moltíssim com a destí turístic, que ofereix moltes excursions amb buggis pels seus litorals, i moltes platges on bronzejar-se i banyar-se, sent la més popular la platja de Ponta Negra, amb la icona de la ciutat: el Morro do Careca, una duna d'arena blanca de gran pendent de més de 120m, envoltada per una espesa vegetació.

El litoral nord de Natal ens permet descobrir meravelles com les platges de Genipabu, de Jacumá, el llac de Pitangui, creuar el riu Ceará Mirim en balses, les dunes daurades on es van rodar escenes de Star Wars II L'atac dels clons...

Pel litoral sud, igual d'espectacular, ens permet apropar a meravelles com la platja de Pirangi do Norte, on es troba el cajueiro més gran del món, amb una copa de més de 8500m2, platges llarguíssimes i desèrtiques, i finalment Pipa, l'altre gran destí turístic de la zona.

Del centre urbà de Natal, l'únic monument històric a destacar és la Fortalesa dels Reis Mags, construïda pels portuguesos el 1598, i que va donar llum, un any després a la fundació de la ciutat.


Fortaleza

Al nordest de Brasil, tenim la capital de l'estat de Ceará, Fortaleza. És una de les ciutats més grans del pais, amb més de 2.300.000 habitants i un altre important centre turístic que ofereix platges i excursions per tot el litoral cearenc, el seu gran atractiu, i contrasta amb els gratacels que et trobes en la ciutat.

A 160km, a l'est de Fortaleza, es troba Canoa Quebrada, un petit paradís amb sol pràcticament tot l'any amb una mar tranquila i transparent, alcantilats de pedra vermells i dunes diverses, que es va convertir en un important destí turístic popularitzada pels moviments hippies durant la dècada del 1970.


I a 85km, tenim Morro Blanco coneguda per les seves dunes i falésias (alcantilats de tall vertical) de diferentes tonalitats de colors naturals, que és la matèria que utilitzen per a fabricar els seus populars records artesanals, que dipositen en contenidors de vidre.


Relació d'entrades

Rio de Janeiro: El Corcovado | El Pão de Açúcar | Copacabana i Ipanema | Grumarí i la Floresta de Tijuca | Barris tradicionals | Edificis històrics | Maracaná, el Jardí Botànic i Lagoa | L'Ilha Fiscal | L'Illa de Paquetá | Últimes dades

Estat de Rio de Janeiro: Niteroi | Búzios | Penedo | Petrópolis | Paraty | Trindade

Natal: La ciutat del sol | El litoral nord | El litoral sud | La Fortalesa dels Reis Mags

Fortaleza: La ciutat | Excursions

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.