El Palau d'Indústries de Terrassa

Situat al carrer Colom número 1 trobem el Palau d'Indústries, popularment conegut com l'Escola Industrial, que va ser concebuda per cobrir les necessitats de la indústria tèxtil de Terrassa, indústria que té el seu desenvolupament més important al segle XIX amb l'aparició de la màquina de vapor i els nous telers mecànics. L'edifici va ser encarregat al que aleshores era l'arquitecte municipal, Lluís Muncunill i Parellada. Projectada durant el 1901, la primera pedra va posar-se el maig de 1902, pel Comte de Romanones, i l'edifici va ser inaugurat oficialment el 3 de juliol de 1904.


Inicialment va acollir les Escoles Industrials de Terrassa, integrades per l'Escola Elemental d'Indústries i d'Arts i Oficis fundada l'any 1886 i per l'Escola Superior d'Indústries de Terrassa, creada el 1901. El Palau d’Indústries ha contribuït al desenvolupament industrial i universitari de Terrassa amb promocions d’enginyers i tècnics de diferents especialitats. Des de l’any 1972 és un centre docent de la Universitat Politècnica de Catalunya: l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa.

Lluís Muncunill es va inspirar en l’edifici de la Universitat de Barcelona d’Elies Rogent, que data del 1856. L’edifici original del Palau d’Indústries és un edifici aïllat de planta rectangular amb una planta baixa i dos pisos, estructurat en forma d'"U" al voltant d'un pati interior central formant un claustre. Està dominat per un cos orientat a l’oest (la façana principal) que destaca de la resta pel seu capcer escalonat. És en aquest cos on se situa el vestíbul i on es va ubicar l’antiga Biblioteca, al pis superior, ara destinada a sala d’estudi. Les obertures són totes en arc de mig punt.


La construcció segueix els models de l’arquitectura eclèctica alemanya, però Muncunill va introduir, per modernitzar aquesta imatge, el maó vist i les aplicacions ceràmiques de color que contrasten amb els murs de paredat comú i la pedra dels accessos. El maó és utilitzat, doncs, com a element decoratiu principal.



L’any 1912 es van finalitzar els tallers situats al sud i a l’est de la primitiva construcció, obra de l’arquitecte barceloní Josep Domènech i Estapà.


El vestíbul central, que dóna accés a les aules i a dependències com la biblioteca, està aguantat per columnes de ferro i mostra un bust d'Alfons Sala i Argemí, fundador de l'escola i primer comte d'Ègara. També es conegut per haver sigut President de la Mancomunitat de Catalunya designat pel dictador Primo de Rivera.


Quan a la decoració del vestíbul, destaca les pintures murals de gran força i realisme del pintor terrassenc Pere Viver i Aymerich. Es tracta de dues grans pintures en forma de fris que representen tot el procés de la indústria llanera: una dedicada a la indústria tèxtil, i l’altra al comerç i a l’arribada del ferrocarril al port per a l’exportació de la mercaderia.



El mural que penja de la paret dreta representa el tractament de la matèria primera, la tintura amb la seva preparació, la filatura i, finalment, el tissatge, amb la visió de tres teleres Jacquard.

El mural de l'esquerra representa unes pinzellades de la industrialització que va marcar la manera de treballar a finals del segle XIX i que va canviar la societat en molts aspectes. Viver va pintar un tre de vapor amb el seu canvi d’agulles, un gran buc de vapor i la barcassa que apropava la mercaderia al port. També es pot veure el transport a bast, amb un cavall que transporta un motor de corrent continua. Finalment, el mural mostra una instal·lació d’uns llums d’arc voltaic. També hi ha la presència de les persones que hi treballaven, un testimoni de la seva tasca, de la manera de vestir i del tipus d’oficis auxiliars amb que comptava la indústria d’inicis del segle XX”.




També cal destacar el vitrall amb l’al•legoria de la indústria, situat, inicialment, a l’escala d’accés al primer pis i il•luminat des del pati central.



Posteriorment, als anys 40, s’afegeix una nau que divideix el pati central i en la qual s’ubica la sala d’actes, que amaga una capella darrera de les cortines.




Bibliografia i més informació en: Notícies UPC. Es commemoren els 100 anys de la construcció del Palau d’Indústries, seu de l’actual EUETIT | L'EET restaura el mural ‘Al·legoria del transport’, creat per Pere Viver i Aymerich l’any 1904  

Anar a: Terrassa, modernista i industrial: ruta per Vallparadís

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.