Dublin (III): la ciutat medieval



Després de dinar, visitem algun dels monuments més antics de la ciutat, i començem per la St. Patrick's Cathedral (DP), la catedral de Sant Patrici, patró d'Irlanda, i que va ser erigida al costat d'un pou on, segons diuen, Sant Patrici va batejar als conversos, a mitjans del segle V. A finals del segle XII, els normans construiren una església de pedra i a principis del segle XIII va ser reconstruïda donant lloc a l'edifici actual. En 1370, la catedral va patir un incendi i la torre occidental va haver de ser reconstruïda. En 1749, s'afegí l'agulla a la torre.



En el parc que l'envolta trobem un homenatge literari a escriptors irlandesos, amb les seves obres més destacades com Swift, Mangan, Wilde, Shaw, Yeats, Synge, O'Casey, Joyce, Behan, Beckett, Clarke i Dillon.




Entrem al temple protestant, i gairebé el primer que veiem a mà esquerra és una botiga de records i souvenirs, el que fa plantejar si realment estem en una església o no. Deixant això, podem veure la seva majestuositat, amb un gran número de rostres, monuments sepulcrals i plaques mortuories que conmemoren a ciutadans cèlebres diversos.


Entre ells, en l'extrem sudoest, hi ha la tomba de Jonathan Swift, autor de la famosa novel·la Els viatges de Gulliver, que va ser dean de la catedral entre 1713 o 1745. Al costat, Esther Johnson, o Stella com l'anomenava; no se sap si eren més que amics, amants, o si estaven casats o no.






Damunt del cor, podem veure els estendards i escuts d'armes dels Cavallers de Sant Patrici, ordre que va ser fondada pel rei Jordi III en 1783.





Cap al nord, i a pocs metres, l'altra catedral protestant de Dublin, la Christ Church Cathedral (DP). Va començar-se a construir el 1172, procés que es va allargar fins el segle XIII. Originalment, era un petit temple de fusta creat pel rei viking Sitric, en l'any 1038. Durant els anys 1871-78 va ser restaurada totalment, intentant conservar al màxim el seu aspecte medieval, finalitzant amb un estil neogòtic.





Amb l'entrada, ens donen un pamflet en espanyol, a l'igual que en St. Patrick's, per tenir una mica d'idea del que veurem. El baptisteri va ser un regal de l'arquitecte George Edmund Street, que portà a terme la reconstrucció de la catedral, en la dècada dels 1870.










Sota l'església hi la una gran cripta, de finals del segle XII. Es una de les criptes medievals més grans de Gran Bretanya i Irlanda, i constitueix l'estructura més antiga de Dublin que encara està en peu, i conté diferents objectes, així com el tresor. També hi ha una cafeteria i poder seure una estona.




Ens sorpren les restes d'un gat i una rata momificats. Es creu que un perseguia a l'altra i van quedar atrapats en un dels tubs de l'orgue en la dècada de 1860. I van decidir momificar-les...




Abans de sortir passem pel nou sepulcre, del segle XIV, de Strongbow, un cavaller normand que va conquerir Irlanda en temps del rei Enric II i va ser un dels constructors de l'actual catedral.





Des de la part exterior, es troba un pont, construït en 1870, que comunica la catedral amb Synod Hall, lloc que allotja Dublinia (DP). Es tracta d'un museu que ens convida a realitzar un viatge al passat per a coneixer la història de Dublin durant la època vikinga i la Edat Mitja.



Trobarem recreacions d'escenes quotidianes a tamany natural, estant la visita divida en tres parts ben diferenciades:



El Dublin viking: retrocedim al segle IX i coneixem la manera de viure dels vikings, endinsant-nos en les seves cases i vaixells... Els vikings varen ser un dels primers pobles que s'establiren aqui, i molts van ser reis.





El Dublin medieval: passegem per l'època medieval, pel mercat... La peça més important és la maqueta de Dublin, un model d'escala a 1:300 de la ciutat de com era per voltants de l'any 1500.



La última planta ens condueix a la zona de Caçadors d'històries on mitjançant arxius històrics es pot coneixer el passat.

La propera visita és l'Ajuntament; prèviament haviem intentat accedir al Castell (DP), però com era gairebé a última hora, no acceptaven més visitants (hi ha un cupo de gent cada temps determinat, doncs és visita guiada), i ho hem de deixar per un altre dia.

El City Hall (Ajuntament), que es troba en Dame Street, és un magnífic exemple de l'arquitectura georgiana, dissenyat per Thomas Cooley. Construït el segle XVII pel Gremi de Mercaders per a desenvolupar la funció de Càmara de Comerç. Espectacular és l'entrada circular, o rotonda, que té una àmplia cúpula sostinguda per dotze columnes, rodejada per un deambulatori, on els mercaders es pasejaven i discutien els seus negocis.


L'any 1851, l'Ajuntament comprà l'edifici, i el va transformar en oficines destinades a l'administració municipal. També va desenvolupar un paper important pel nacionalisme irlandés. Aqui es celebrà el funeral de Charles Stewart Parnell, entre altres, i durant l'alçament de la Pàsqua, els insurgents s'aquarteraren aqui. També va ser les oficines temporals del govern provisionar irlandés, sota la presidència d'en Michael Collins.

El gran rellotge de números romans (1871) és una rèplica de l'original de la Càmara de Comerç. El sòl de marbre, sota la cúpula, va ser instal·lat en 1898 segons el disseny de l'arquitecte Charles J. McCarthy i té un mosaic circular que representa l'escut de Dublin.

En els soterranis, hi ha una exposició on s'explica la història de Dublin (DP), on s'explica l'evolució de la capital d'Irlanda, des d'abans de la invasió anglonormanda de 1170 fins avui, mitjançant diferents artefactes i manuscrits medievals. Nosaltres vam fer una visita ràpida. Si no es té temps, no val la pena visitar l'exposició.


Acabem el dia en el barri del Temple Bar, on pels seus estrets i empedrats carrers constitueixen un dels centres culturals i d'oci de Dublin, amb un munt de galeries d'arts, botigues de moda, restaurants, bars i típics pubs irlandesos. Prendre una pinta de guinness i escoltar música en viu, és algo imprescindible a fer estant a Dublin.


Situat entre Dame Street i el riu Liffey, el nom prové de Sir William Temple, qui va adquirir els terrenys l'any 1600.



I després de la pinta, a sopar...


(DP) Entrada gratuita amb la Dublin Pass


** Més entrades de Dublin en:
Dublin (I): cap a la capital d'Irlanda
Dublin (II): primeres hores per la ciutat
Dublin (IV): voltants del riu Liffey i Kilmainham Gaol
Dublin (V): la Guinness Storehouse
Dublin (VI): L'Old Jameson Distillery
Dublin (VII): El castell de Dublin
Dublin (VIII): Trinity College

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.