L'Asklepion de Pèrgam (Turquia)

Dedicat a Asclepi, déu grec de la medicina, l'Esculapi dels romans, els Asklepions eren temples i edificis mèdics en els quals els pacients passaven la nit on contaven els seus somnis a un metge o sacerdot, de tal manera que aquest els li recetava la cura corresponent. El de Pèrgam es trobava en la part baixa de la ciutat i es podia veure perfectament l'Acropolis i el seu teatre (avui en dia, es troba al mig d'unes instal·lacions militars)


L'Asklepion de Pèrgam va tenir molta importància en l'Antigüetat. Els tractaments eren diversos i incloia la psicoteràpia, massatge, herbes medicinals, tractaments de fang, banys, interpretació dels somnis, gimnàs, teatre, concerts de música, consum d'aigua... Filosofia i medicina anaven de la mà d'acord amb la cita 'una ment sant en un cos sà'.

Va ser fondat per Arkhias, un ciutadà de l'èlit de Pèrgam. Durant una caçera en Grècia es va lesionar el peu i va ser cuidat en l'Asklepion d'Epidaure. Com a agraïment i deute de gratitut a Asclepi, va decidir establir el mateix culte a Pèrgam. La seva millor època va ser en el segle II d.C., quan va exercir Galé, metge grec de la zona que va estudiar en Alexandria, Grècia i a l'Asia Menor, i que va portar que notables de tot l'imperi vinguessin aquí. Entre els pacients més famosos que van trepitjar les seves estances va haver els emperadors romans Adrià (123 dC), Marc Aureli (162 dC) i Caracalla (214 dC).
o
(Mapa extret de la guia Michelin Descubre Turquia)

L'àrea de l'Asklepion connectava amb l'Acropolis a través de la Via Tecta, d'uns 800 metres. Es tracta d'una avinguda pavimentada de marbre, en els laterals s'eleven pòrtics jònics, dels quals queden nombrosses columnes. S'alcen alguns monuments honorífics, esteles funeràries, una font, i al mig del carrer, una canalització per on pasava l'aigua. Els pacients eren examinats a l'entrada pels metges sacerdots; els pacients a punt de morir i les dones prenyades no eren admeses. En la porta estava escrit que La mort és prohibida d'entrar en l'Asklepion com a respecte als Déus.

El camí sagrat continua fins al propileu, un pòrtic de columnes que protegia als pacients de les condicions adverses del temps. Al mig, podem veure un petit altar en forma d'una basa de columna amb l'emblema de la medicina moderna: dues serps enrotllades al voltant d'un bol. A mà esquerra, es trobava el Temple d'Asclepi, i recordava a una versió en miniatura del Panteó de Roma.






Una columnata va des d'on estava la biblioteca fins al teatre romà, amb una capacitat d'uns 3500 espectadors, en el qual els pacients poden asistir tant de públic com formant part integrant de les obres.









Encara queda en peu els túnels que dóna accés a les restes del Temple de Telesforo, un edifici circular de dos pisos, destinat a les teràpies, amb restes de les piscines de marbre. Aqui descansaven els pacients i on s'estudiava els seus subconscients utilitzant tàctiques per a la relaxació i posterior interpretació dels somnis.







Entrada: inclós en el paquet turístic

Ves a l'Acropolis de Pèrgam
Tornar a Turquia
Tornar a Les regions de l'Egeu i del Mediterrani de Turquia

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.