XVII Trobada d'Armats de les Comarques de Tarragona a l'Espluga de Francolí


El cap de setmana del 15 al 17 de març, del 2013, tingué lloc a l'Espluga de Francolí la XVII edició de la Trobada d'Armats de les Comarques de Tarragona, que aplegà fins a 19 colles arribades de diferents indrets, sent la colla convidada d'aquesta edifició els Armats de la Confraria dels Dolors de Bellpuig. Tot plegat, arribà després que fa tres anys un bon nombre d'espluguins van decidir posar-se mans a l'obra i recuperar per a l'Espluga una de les tradicions més nostrades al país. (El cartell anunciador de la trobada ha sigut obra del pintor local Fernando Martí, que va plasmar en el cartell un conjunt de símbols relacionats amb l'event)

La trobada, que l'any anterior es celebrà en El Vendrell, va ser posible gràcies a la voluntat de totes les formacions, després que l'any passat es va disoldre la Coordinadora de Grups d'Armats de les comarques de Tarragona (una entitat creada amb la finalitat d'aconseguir subvencions directes per les trobades romanes de cada any i que ajudaven en gran mesura a la ciutat o poble organitzador a sufragar les despeses). Una trobada d'aquestes característiques té un pressupost d'uns 12.000€, però els armats espluguins van presentar una candidatura valenta i austera d'uns 4.000€ adaptant-se així a l'actual situació econòmica, amb una forta implicació dels espluguins, tant de forma individual com des de les entitats, pagant-se cada colla les despeses de transport i reduïnt despeses en protocol i en l'objecte que es regalava a cada armat, i deixar de publicar el llibre conmemoratiu que s'editava en cada edició, entre altres coses.

El divendres 15 de març a les vuit de la tarda tingué lloc a l'auditori Carulla-Font, una conferència a càrrec de Xavier Pérez Andreu, parlant d''Armats: resorgiment i consolidació', i Josep Maria Vallès, amb 'Els armats a l'Espluga'.

Dissabte 16, més de 300 persones van assistir a les 10 de la nit al Teatre del Casal, pel mòdic preu de 5€, al concert de Joan Reig & Refugi, iniciativa dels espluguins nascuts al 1973, que enguany celebren els 40 anys, on Joan Reig (bateria d'Els Pets fent de cantant i acompanyat d'un pianista, un bateria i un contrabaix porten pels escenaris de tot el pais un excel·lent repertori de la Nova Cançó.

L'espectacle consistí en presentar una revisió del mític disc de Lluís Llach Viatge a Ítaca, de l'any 1975, un dels treballs més importants de la música catalana, interpretant tot el disc sencer, la cançó 'Ítaca' que ocupava una cara de l'antic vinil i les quatre de la cara B, entre les quals hi ha un altre clàssic del cantautor de Verges 'Abril 74'. Després d'una breu mitja part, un recull de peces emblemàtiques de la cultura popular catalana, completà l'actuació.

Al final del concert, representants de la lleva del 1973, li varen obsequiar a Joan Reig una bona barra de pà, amb motiu del seu aniversari: 50 anys.

El diumenge 17 de març, sota un dia no gaire maco però que la pluja respectà, més de 600 armats acompanyays de les seves bandes de música, començaren la desfilada de les agrupacions, a dos quarts d'onze del matí des de l'antic Institut Joan Amigó, per bona part del poble espluguí, acabant a la Plaça Montserrat Canals, davant del Casal, amb una exhibició de totes les colles participants.

Els armats que van participar, 16 de les comarques tarragonines i 3 de Lleida, per ordre de desfilada i d'actuació van ser:

1. Armats de l’Espluga de Francolí: van desapareixer fa més de 40 anys, però el 14 de març del 2010, i apadrinats pels Armats de Montblanc, l'agrupació va tornar a reviure. Com que tot el material es va perdre, es va haver d'adquirir de nou. La recuperació va iniciar-se a la Setmana Santa del 2009, impulsat per la Confraria del Sant Enterrament de l'Espluga





2. Armats de la Confraria dels Dolors de Bellpuig: colla convidada d'aquesta edifició.



3. Armats de la Confraria de la Puríssima Sang de Riudecols

4. Armats de la Confraria del Sant Crist de Maspujols: la devoció de moltes famílies de Maspujols per la Setmana Santa els portava a treure el Sant Crist de l’església en processó pels carrers del poble durant el Divendres Sant. Tot i això, el municipi no disposava de confraria ni de cap dels tradicionals elements que conformen les processons de Setmana Santa. A finals de 2012, Maspujols presentà els primers armats de la seva història, que ha sigut possible gràcies als donatius dels veïns del poble, i també va donar a conèixer la Confraria del Sant Crist.




5. Armats de Vilallonga del Camp

6. Armats de Valls: l'actual agrupació es va estrenar l'any 2003 amb motiu de la Trobada d'Armats de les Comarques Meridionals de Tarragona celebrada a la Pobla de Mafumet, després que l'any 1979 desaparegués el grup al deixar-se de celebrar la processó de Divendres Sants a Valls. Amb la represa de la processó i dels armats, es van adquirir, totalment nous, les primeres cuirasses i vestits, al taller de l'artesà gironí Ramon Boix.

7. Congregació de la Puríssima Sang de N.S. Jesucrist 'Armats de Montblanc': el primer document que acredita l'existència de la Congregació de la Sang és del 22 d'abril de 1602. Els armats destilen el divendres sant, començant a les 8 del matí assistint al viacrucis pels voltants de l'Església de Santa Maria pujant al cim del pla de Santa Bàrbara, i realitzen la Vetlla del Sant Crist de la Sang, des de les 11 del matí fins a les 5 de la tarda, a l'Església de Sant Miquel.

En acabar la guàrdia es trasllada el Sant Crist encapçalat pels armats a l'Església de Santa Maria on té lloc la solemne acció litúrgica de la Passió i Mort del Senyor, on els membres de la Congregació fan la presentació de la Creu, en acabar es retorna el Sant Crist a Sant Miquel, tot seguit i sortint de Sant Marçal, seu de la Congregació, es realitza la recollida dels pasos o misteris que desfilaran a la processó.

Un dels moments més espectaculars de la recollida dels pasos és la sortida del Sant Crist de l'Església de Sant Miquel on els armats en perfecta formació i amb un silenci que impressiona, en el moment que els portants del Sant Crist el posen en posició vertical, els armats fan una llarga reverencia acompanyat del so de les cornetes i el redoblar dels tambors. Seguidament la comitiva es dirigeix cap a Sant Marçal d'on sortirà la Processó de la nit, encapçalada pels armats, desfilant pels antics carrers de Montblanc. Un cop acabada la Processó, el grup d'armats desfila per la plaça Major.

8. Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist de Reus: precedeixen les processons i fan la guàrdia d'honor de la imatge del Sant Crist de la Sang els dies de la Setmana Santa. Les sortides dels armats es preparen amb setmanes d'antelació. El dijous de Passió –l'anterior al Dijous Sant– els armats realitzen el seu darrer assaig i desfilen –amb les llances, però sense l'uniforme– fins a l'església de la Sang, en un acte que ha esdevingut tradicional i que s'anomena baixada de llances. Una de les seves formes característiques d'evolucionar en el curs de les processons és el pas anomenat de la cadena, que consisteix a avançar un pas llarg i recular-ne un de curt, tot picant amb la llança a terra. Els armats es creuen entre ells, imitant el trenat d'una cadena.



9. Pretorians armats de l’Arboç: destaquen pels colors negre i groc per la confecció dels vestits i el daurat pels escuts, cascs i coraces.



10. Armats de la Confraria de la Puríssima Sang de N.S. Jesucrist d’Alcover



11. Confraria d’Armats de Flix: per aquesta trobada, l'agrupació portava unes enganxines a favor de Flix, per la lluita que han tingut els darrers mesos per l'ERO de l'empresa Ercros, motor d'aquesta població de la Ribera d'Ebre.


12. Armats dels 7 Dolors de Juneda: després de 30 anys d'inactivitat dels Armats, l'any 1999 una colla de gent entusiasta de Juneda van reemprendre la feina dels seus antecessors, custodiant el Pas de la Dolorosa i assistint a la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant del poble.

13. Grup d’Armats de la Pobla de Mafumet: format l'abril del 1998, després de molts anys d'absència, des del 1937, van buscar un to personal en el color del vestuari, per distingir-se dels altres grups, realitzant la compra a una empresa de Zaragoza. Tanmateix, l'estil de les llances que porten els soldats s'assemblen a les de l'any 1937, confeccionant unes rèpliques pràcticament exactes, aprofitant una mostra trobada a la parròquia del municipi.




14. Armats del Vendrell






15. Armats de les Borges Blanques




16. Armats del Morell



17. Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang de Constantí



El membre més popular dels armats de Constantí és Joan Reig, bateria del grup musical Els Pets, i que la nit anterior havia participat dins dels actes organitzats de la trobada, amb el seu grup Refugi, oferint el seu espectacle Viatge a Ítaca.




18. Armats de Mont-roig

19. Grup d’Armats del Pla de Santa Maria: destaquen per portar màscares, de planxa de zenc, per amagar el seu rostre. El seu origen és incert amb vàries teories; les persones grans parlen que durant la Guerra Civil, mataren a alguns armats, als quals identificaven amb els republicants. Així, havia gent que no volia fer d'armat, ja que deien que havien matat a Jesus. Quan es va recuperar la tradició, es van ficar les màscares, per por. Altres diuen que antigament, el casc portava incorporat una mena de visera que pujava i baixava. Altres característiques d'aquesta agrupació són les seves espardenyes de pagès i els milimetrats moviments dels peus, acompanyats per cops de llança contra el terra.


0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.