Uns dies per La Rioja

Aprofitant un cap de setmana llarg, on dilluns era festiu a Barcelona per ser la Segona Pàsqua i agafant-nos un dia lliure el divendres, realitzem una sortida per la Rioja Alta, la part occidental de la Comunitat Autònoma de La Rioja, amb l'afegit de visitar un matí la ciutat de Burgos, a gairebé 1 hora de distància d'Haro, que és on fèrem nit aquells dies.

La Rioja és mundialment coneguda pels seus vins i bodegues, i un dels objectius principals de la sortida va ser conèixer alguna de les seves nombrosses bodegues, així com part del seu patrimoni cultural, que es concentren en els seus pobles medievals i monestirs, sent lloc fronterís entre els regnes de Navarra i de Castella.


Està banyada per 7 rius: Oja, Najerilla, Iregua, Leza, Jubera, Cidacos i Alhama, tots ells afluents de l'Ebre.

La Rioja és el punt de trobada de dues de les rutes del Camí de Sant Jaume. En la seva capital, Logroño, convergeixen el Camí Francès, que ve dels Prineus per Navarra i l'Aragó, i la Ruta Xacobea de l'Ebre, que des del Mediterrani utilitza la calçada romana entre Tarragona i Astorga, passant per les ciutats de La Rioja que van ser romanes: Alfaro, Calahorra i Varea. En canvi, el Camí Francès entra en la Rioja per Logroño, passant després per Navarrete, Nájera, Azofra, Santo Domingo de la Calzada i Grañón (Foto baixada de la web Camino de Santiago por la Rioja).


L'allotjament

Per passar les 3 nits, vam triar un estudi dels Apartaments Señorío de Haro, molt a prop del centre històric d'Haro, que estan formats per 8 estudis i 4 dúplex. L'estudi disposava d'una decoració agradable amb saló, cuina equipada amb nevera, vaixella completa, cafetera, exprimidor de suc elèctric, torradora, microones, planxa, rentadora, bany complet amb dutxa, llençols i tovalloles. També disposa de calefacció, tv, dvd i connexió a internet wifi gratuit.

Recomanat per a famílies amb nens, és un indret òptim per estar-hi, amb l'únic inconvenient que no hi ha una bona insonorització, i en funció dels veïns que et toquin, pots estar millor o pitjor.

El dia abans, per sms, i el mateix dia, trucant-te, et preguen que avisis minuts abans de l'arribada, per tal que una persona s'apropi als apartaments i fer el check-in i entregar-te les claus (no disposa de recepció 24h, encara que sempre tens un mòbil per indicar qualsevol incidència).


La ruta

Dia 1) Logroño-San Millán de la Cogolla-Abadía de Cañas-Haro (17-05-2013)


Arribem al migdia a Logroño, aparcant el cotxe en un parking de la Gran Vía, i a prop del centre històric de la capital. A peu, passem pel Paseo del Espolón, on es troba el monument al General Espartero, recordat entre altres coses pels catalans per haver ordenat el bombardeig de la ciutat de Barcelona després que es produís una insurrecció en la ciutat comtal el novembre de 1842. A pocs metres, es troba la Concatedral de Santa María de la Redonda, que es pot visitar lliurement.

Arriba l'hora de la gana i dinem en un dels nombrossos locals del carrer Laurel, famós carrer per un lloc típic de tapes de la ciutat, i que per les nits està a reventar. El lloc triat és la Taberna del Tío Blas que ofereixen nombrosses tapes i pinxos com hamburguesitas de Juanito, pincho de culetón a la brasa, croquetes així com un granissat especial de ví de criança.

Després de dinar, donem una volta més pel centre i tornem al cotxe, per fer camí fins a San Millán de la Cogolla, on es troben els monestirs de Suso i de Yuso, declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat. Pel monestir de Suso, teniem hora a les 16:25h, però es demana arribar 30m abans per confirmar la reserva. Així ho fèrem, en la planta baixa de l'edifici administratiu de Yuso, i com encara no han arribat un grup que tenien visita prèvia, ens donen l'oportunitat de fer la visita de les 15:55h, fet que aprofitarem. En menys de 5 minuts, l'autobus et deixa als peus del monestir, que no és molt gran i en menys de 10 minuts, la guia t'explica l'origen del monestir i lloc de peregrinatge en l'època medieval per ser el lloc on va viure i tenia la seva tomba, San Millán (en català, Sant Emilià), patró del Regne de Castella i que posteriorment passà a ser co-patró d'Espanya amb Sant Jaume, fet que durà fins el Concili Vaticà II. Acabada l'explicació, pots quedar-te una estona més pel teu compte esperant que vingui el següent autobus que et torna a baixar a l'entrada de l'altre monestir.

En la planta alta del mateix edifici on es compra l'entrada per Suso, es ven l'entrada pel monestir gran, bressol de la llengua castellana i de l'euskera, ja que aquí s'han trobat les restes escrites més antigues d'aquestes dues llengues. La visita dura al voltant d'una hora, podent veure l'església, el claustre, la sacristia, la biblioteca dels cantorals (grans llibres que pesen de 20 a 60kg) i baixar per l'escala reial.

Un cop de nou al cotxe, camí cap a Haro, visitem l'abadia de Cañas, no previst en el trajecte, però al trobar-se al costat mateix de la carretera i veure que està ben conservat des d'afora va fer que ens aturàrem i entrar a aquesta petita joia d'estil gòtic, i que figura entre els primers monestirs femenins de l'orde del Císter en Espanya. Des dels seus inicis fins a l'actualitat, viuen monges de clausura. A punt de sortir d'allà, l'encarregat de l'entrada, ens indica que podem assistir per la porteria a veure com les monges canten, per l'hora que era, i assistirem durant uns minuts a veure-les.



Arribats finalment a l'allotjament, a Haro, i després de veure l'estudi assignat i deixada les coses, donàrem una volta ràpida per la ciutat, ja que estava plovent, abans de sopar en l'apartament.



Dia 2) Burgos-Briones-Bodega Dinastia Vivanco (Briones) (18-05-2013)

Jornada destinada a Burgos, a una hora d'Haro, on passàrem tot el matí. La primera visita ens porta al Monestir de Santa Maria la Real de las Huelgas, situat a menys de 2km del centre històric de la ciutat. Davant del monestir, hi ha llocs on poder deixar el cotxe. Al tenir mitja hora de temps fins a la propera visita guiada, tenim temps de fer un cafè en un bar dels voltants i aprofitar per fer fotografies de l'exterior. El monestir és espectacular, amb la seva església, panteó dels reis de Castella, capelles d'estil mudèjar i el seu museu de teles, format per vestits i ornaments de reis i nobles dels segles XII al XIV, que es van trobar intactes en els sarcòfags del cenobi i un pendó arrabassat als àrabs, en la batalla de les Navas de Tolosa (1212), el millor tapís almohade que es conserva de l'època.

Després, deixem el cotxe en un parking a prop del centre de Burgos i de la seva catedral. Després de passar pel monumental Arc de Santa Maria, la més important porta de les muralles medievals de la ciutat, fem la visita de la Catedral de Santa Maria, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat, amb les seves nombrosses capelles. A l'entrar, et donen una audioguia on t'expliquen àmpliament la història de la catedral i dels seus llocs visitables, fet que fa que puguis estar tranquilament un munt d'hores veient i sentint tot el que et van narrant.


Per dinar, triem un lloc que ens havien recomanat prèviament: El Morito, que es troba al costat de la catedral, tirant cap a la Plaza Mayor. En el pis de dalt, funciona més com a restaurant, i a la planta inferior, t'has d'aixecar tu mateix de la taula a buscar el demanat, però és molt ràpid i efectiu.

Un cop dinats, passegem tranquilament pels voltants de la Catedral i de la Plaza Mayor, fins que tornem cap al cotxe i tornar cap a La Rioja, i concretament a Briones, on es troba la bodega Dinastia Vivanco i el Museu de la Cultura del Vi. Com tenim temps, fem una volta pel centre medieval de Briones, que es troba emplaçat en un turó a 80 metres, amb el seu vessant nord tallat sobre el riu Ebre en una pendent gairebé vertical.

A l'hora que havíem reservat, començem la visita a Dinastia Vivanco, on ens van explicant les diverses fases d'elaboració del vi i el seu emmagatzament, primer en barriques de roure i posteriorment en les ampolles de vidre. Després d'una cata amb un vi criança i un de reserva, visitem el museu, format per obres de tot tipus relacionat amb el món vinícola i que la família propietària de les bodegues ha anat arreplegant al llarg del temps. Es considera el museu d'aquest tipus més complet del món.

Arribats a Haro, passegem de nou pel seu centre històric, aprofitant que no plou, com ens havia passat la tarda anterior. Després sopem tranquilament a l'apartament.



Dia 3) Bodega Muga (Haro)-Santo Domingo de la Calzada-Ezcaray-Nájera-Bodega Marqués del Riscal (Elciego) (19-05-2013)

No havíem concretat cap visita a alguna de les bodegues que poblen el Barri de l'Estació d'Haro, en el qual tenen la seva seu bodegues com López de Heredia, CVNE, Bodegas Bilbaínas, Muga, Roda o La Rioja Alta. Voltant en cotxe per la zona, ens apropem primer a les instal·lacions de CVNE per si hi ha alguna vacant i podem visitar-la, però no hi ha sort. A prop, està la de Muga, i aquí si que tenim sort. Ens demanen esperar fins la primera visita del dia, a veure si hi ha alguna persona o grup que falli i així és, i aprofitem per veure aquestes bodegues, que destaquen per fer-se ells mateixos els seus barrils i barriques de roure. La degustació consisteix en un de blanc i un de negre, i amb la copa de cata de regal.

Seguim el dia visitant els pobles propers de Santo Domingo de la Calzada, lloc de pas del camí de Sant Jaume, i d'Ezcaray, on dinem en un dels bars que envolten la plaça central del poble.



Per la tarda, hem d'anar cap a la villa vasca de Elciego, en la Rioja Alavesa, però com anem de temps, parem primer a Nájera on fem una visita ràpida del monestir de Santa María la Real, panteó dels reis de Nájera-Pamplona, antecessor del regne de Navarra.

La visita a la bodega de Marqués de Riscal, ha guanyat en visitants els últims anys per la construcció de l'hotel que porta el mateix nom, inaugurat el 2006, una obra de Frank Gehry, arquitecte entre altres obres del museu Guggenheim de Bilbao. A l'hotel no es pot entrar, però durant la visita es pot veure per fora i fer fotografies diverses. La cata també es sobre dos vins, un de blanc i un de negre.

Tornem a Haro, i després d'arreglar-nos anem a sopar a un lloc especial: en el restaurant Las Duelas de Los Agustinos, un hotel que es troba en un edifici fondat el 1373 com a convent, i que al llarg del temps va ser guarnicií militar, hospital, escola i presó. Es menja en dues de les ales del claustre i es menja molt bé i no gaire car, comparat amb altres llocs d'aquest estil.



Dia 4) Bodega Castillo de Cuzcurrita (Cuzcurrita de Río Tirón)-Retorn a casa (20-05-2013)

L'últim dia ens porta abans de tornar cap a casa a Cuzcurrita de Río Tirón, on es troba la Bodega Castillo de Cuzcurrita al voltant del seu castell. Les visites són gairebé personals, sent els únics que estem en aquesta visita. El nostra amfitrió, Marcos, ens dedica gairebé dues hores a visitar les seves instal·lacions, des del seu vinyer principal fins les seves instal·lacions i la cata del vi en una de les sales inferiors del mateix castell, ja que els propietaris no estan aquell dia.

Amb aquest bon regust de boca, deixem el lloc i tenim al nostre davant gairebé 700km de carretera, per arribar a casa...


Relació d'entrades:

Logroño. Capital de La Rioja
El Monestir de Suso
El Monestir de Yuso
L'abadia de Cañas
Haro
Burgos
El Monestir de Santa Maria la Real de las Huelgas de Burgos
Briones
Bodegues Dinastía Vivanco
Bodegas Muga
Santo Domingo de la Calzada
Ezcaray
Monestir de Santa Maria la Real de Nájera
Bodegues Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal
Bodega Castillo de Cuzcurrita


Informació:

San Millán de la Cogolla. Monasterio de Suso S'ha de reservar prèviament el dia i hora en la oficina d'Informació i Turisme a través del telèfon que s'indica en la seva pàgina web. Durant les hores de visites, cada 30m surt un petit autobus que t'apropa a l'entrada del monestir, al ser un espai d'accés restringit. Visites guidades (no es poden fer fotografies a l'interior per temes de conservació). Preu entrada: 3,00€

San Millán de la Cogolla. Monasterio de Yuso Les visites són guiades i no cal fer reserva prèvia. Es poden fer fotografies. Preu entrada: 5,00€

Burgos. Monasterio de Santa María la Real de las Huelgas: visites guiades sense reserva prèvia. El Patrimoni Nacional no permet fer fotografies en cap lloc del seu interior. Preu entrada: 7,00€

Burgos. La Catedral de Santa María: l'entrada costa 7,00€

Briones. Dinastia Vivanco: 8€ (visita bodega) + 7€ (visita museu)

Haro. Bodegas Muga: 8,00€

Nájera. Monasterio de Santa Maria la Real: 3,00€

Elciego. Marqués de Riscal: l'entrada costa normalment 10,25€ (si es realitza la última visita del diumenge, hi ha un descompte del 25%

Haro. Restaurant Las Duelas

Cuzcurrita de Río Tirón. Bodega Castillo de Cuzcurrita: amb la compra d'una botella de vi, hi ha un descompte amb la visita (visita 2pax + botella vi: 27,91€)

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.