Bodega Castillo de Cuzcurrita


L'últim dia, abans de tornar cap a casa, fem l'última visita del viatge, i concretament la fem en una bodega de Cuzcurrita de Río Tirón, a poca distància d'Haro: la Bodega Castillo de Cuzcurrita, un espai que es distribueix dins d'un recinte enmurallat del castell del segle XIV, imatge de la bodega i al qual deu el seu nom, al costat de vinyes i jardins.

La reserva l'haviem fet pocs dies abans, i no va haver cap problema amb l'horari. Ells ens esperaven allà i quan vinguessim, faríem la visita. A l'arribar, veiem que estem sols, i Marcos, un dels treballadors de la bodega, ens fa la visita exclusivament per a nosaltres. Creient que estaríem poc temps, ens vam trobar amb la grata sorpresa que la vam fer tranquilament i explicant-nos les coses detalladament, i gairebé vam estar-hi més de 2 hores.


Estant en un castell, la propietat va passar, com és habitual, per diferents nobles i senyors, fins que el 1999, una empresa familiar, Bergé y Cía, el va adquirir, i va començar un nou projecte que s'havia començat l'any 1970 pels anteriors propietaris. Així, es va estrenar una nova marca, el vi Señorío de Cuzcurrita, i el projecte va anar adquirint més formalitat amb l'estrena d'una nau d'elaboració l'any 2005.


La bodega

Comencem la visita per les vinyes que es troben dins del recinte enmurallat. Es tracta de la vinya més gran en propietat, anomenada El Cerrado, amb 7,5ha, i amb les vinyes més velles plantades el 1970, contant a més a més amb altres vinyes en el mateix municipi. Per l'ubicació i altitut de Cuzcurrita, el raïm madura més tard, una salvaguarda en aquests temps de canvi climàtic.



La verema es realitza íntegrament de forma manual, sense utilitzar cap maquinària, i el trasllat cap a la bodega és mínim, mantenint la qualitat del raïm.

Manet Sphinges, 1986 (de Carl André)

Abans d'entrar en la bodega pròpiament dita, veiem un petit video de presentació en una sala de recepció, complementat amb més explicacions de Marcos, i ens trobem amb una sorpresa inesperada, que anirem veient en diferents llocs i racons del recinte: obres d'art contemporani, que la família propietària de la bodega ha anat comprant.


Passem a la bodega, on veiem que la primera fermentació del vi, l'alcohòlica, es realitza en depòsits tronc-cònics de 15.000 litres de capacitat. Tots els moviments d'elaboració es realitzen per gravetat, a l'igual que en l'encubat, per respectar al màxim els compostos de bondat del raïm.




A l'acabar la fermentació alcohòlica, es descuba i es premsa suaument en una prensa vertical, passant a continuació el vi a la barrica, on es realitza la fermentació malolàctica.



La fermentació malolàctica es realitza en barriques noves i seminoves de roure francès. A l'acabar la mateixa, el vi es manté durant un any, realitzant remoguts freqüents durant els primers mesos de la criança.



Abans d'embotellar el vi roman durant 3 o 4 mesos, ensamblant-se en depòsits de formigó. La criança en botella es realitza durant al menys 24 mesos en la nau de criança a una temperatura i humitat perfectament controlats.




Els vins que realitza la bodega són dos: el Señorio de Cuzcurrita, realitzat a partir de totes les vinyes que controlen, i el més exclussiu, el Cerrado del Castillo, fet exclussivament de les velles vinyes del recinte, i elaborat en anys excepcionals.



La cata la realitzem tranquilament en la part inferior del castell, en una sala, aprofitant que els propietaris no es troben en el mateix. Per tant, una manera ideal d'acabar la visita.




El castell


Poc es sap de Cuzcurrita, abans del segle XV. Entre aquestes referències, destaca quan cap a 1367, Enric II de Castella -que donà origen a la dinastia dels Trastámara- recompensà, per ajudar-lo en les seves lluites, a Juan Martínez de Rojas, entregant-li el senyoriu de Cuzcurrita, amb tots els seus territoris i drets.



Ja en el segle XVI, el novè Senyor de Cuzcurrita, Pedro Velasco, que es va casar amb Marta de Rojas y Osorio, van fundar un mayorazgo, esculpint les seves armes en la porta d'entrada del castell.


La fortalesa allotja en el seu interior, en el centre mateix, la Torre de l'Homenatge, una de les més característiques de La Rioja per l'armonia de les seves dimensions i l'escassetat de finestres o sageteres en els seus murs, expcepte alguna petita apertura realitzada en època moderna.



La Col·lecció Bergé

Grapes, 1979 (d'Andy Warhol)

Les obres d'art que es veuen pel recinte, formen part de la Col·lecció Bergé que es va començar a formar a finals dels anys 80 i que any rere any va creixent. El seu fons format està format per tot tipus d'obres com escultures, fotografies, pintures... totes elles obres d'art del segle XX, amb artites com Andy Warhol, Bruce Nauman, Gerhard Richter, Carl André, Allan McCollum, John Baldessari, Eduard Ruscha, Liz Arnold, Martin Creed, Cristina Iglesias o Susana Solano.

La caritat, nº 3, 1986-87 (de Susana Solano)


Data visita: 20/05/2013 | Preu visita bodega: amb la compra d'una botella de vi, hi ha un descompte amb la visita (visita 2pax + botella vi: 27,91€)


Tornar a: Uns dies per La Rioja

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.