Del Planell d'Aigüestortes als estanys Llong i Redó



Aquesta excursió és una de les més clàssiques i conegudes que es fan pel Parc Nacional d'Aigüestortes, i es tracta d'acabar de remuntar la vall de Sant Nicolau per a conèixer l'Estany Llong, i en funció de les forces de cadascú, arribar fins a l'Estany Redó.



Es surt des del Planell d'Aigüestortes (1.822 m), al qual es pot arribar mitjançant un servei de transport públic, que es pot agafar des de Boí, o bé a peu, fent la ruta de la Lludriguera des de la Palanca de la Molina (2 hores més), on s'ha de deixar obligatòriament el cotxe particular.



Des de la caseta d'Aigüestortes surt una pista forestal que ens dirigeix d'oest a est cap la capçalera de la ribera de Sant Nicolau, i que ens permet descobrir a solana i obaga les diferents valls que es mantenen penjades sobre el fons de la ribera principal (Morrano, Dellui, Coticelles, Contraix, Coma de Mitges, Gavatxos i Colomers).



El primer tram és molt senzill i transcorre entre boscos i prats de pastures. Trobarem dos fonts, la del Planell Gran i la del Forn de la Pega. Poc després d’aquesta podrem apreciar la força destructiva de les allaus, abans d’anar una mica més endavant cap als Prats d’Aiguadassi, antic llac avui convertit en una formidable catifa de prats i aiguamolls de muntanya, en la que s'han habilitat pasarel·les de fusta per tal de salvar aquesta zona en la qual gairebé tot l'any l'aigua la inunda parcialment.


Comença llavors una pujada empinada, però curta per una pista que canvia la terra per la roca, cap a l’Estany Llong, situat al límit dels 2.000 m. Abans de l'estany, es troba el refugi, on es pot menjar i dormir durant els mesos de major afluència de visitants.


L'Estany Llong és un estany allargat, en forma de mitja lluna, on es concentra el bestiar que pasturen en l'estiu en la seva part dreta, mentre que la riba esquerra està cobert d'un bosc de pi negre.







Una mica més amunt en plena vessant solana, trobem l’Estany Redó, amb la seva característica morfologia circular, típica dels llacs de fons de circ (si es retrocedeix fins al Llong, es pot continuar fins al Portarró d’Espot, en poc més d'una hora amb un pendent moderat, pas natural per saltar a la veïna vall del Escrita, on es troba l’Estany de Sant Maurici).



0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.