Tenerife (VII): Güimar

Com el vol no surt fins a la nit, tenim temps per arribar-nos a Güimar. Agafant l'autopista sud, en uns 20 minuts hi arribem. L'atracció principal és el Parc Etnogràfic Pirámides de Güimar. Fàcil d'arribar, doncs està perfectament assenyalitzat, les piràmides són molt controvertides, doncs mentre els promotors d'aquest parc assumeixen que són estructures realitzades pels guanches, altres persones diuen que són un frau. Al no ser feina meva triar, que cadascú decideixi si val la pena o no visitar-les.

Per un preu de 10,40€, el complexe ens mostra una sèrie d'estructures piramidals orientades astronòmicament als solsticis d'estiu i de l'hivern, que tenen una similitut arquitectònica amb les trobades en Egipte, Mesopotàmia, Sudamèrica i altres parts del món.

L'any 1991, l'investigador Thor Heyerdahl, impulsor del parc, va estudiar les piràmides i segons els seus estudis va indicar que no podia ser només un munt de pedres apilades que havien deixat els agricultors, pels seus cultius. Inclós deia que les illes s'havien utilitzat de base per vaixells que haurien navegat entre el Mediterrani i Amèrica. Ho demostrà amb mètodes antics, amb un vaixell de papir, el Ra II, rèplica del qual es troba en una carpa, quan navegà des del Marroc fins a Barbados. L'any 1998, s'obre el parc.


Arqueolegs defenen que les construccions són simples paredons que els pagesos haurien fet treient les pedres dels seus camps de cultius. Tampoc s'ha pogut demostrar que hi hagués hagut una navegació transoceànica en una època tan primitiva.



Un museu, en la Casa de Chacona, complementa l'oferta del parc amb rèpliques d'escultures, ceràmiques, fotos, maquetes i altres testimonis que suggereixen paralel·lismes entre les antiges civilitzacions de les dues costes de l'Atlàntic. També es pot veure la ubicació global de les piràmides escalonades que es poden trobar a tot arreu.


Heyerdahl, va ser recolçat pel navier norueg Fred Olseon. En una de les carpes es troben models dels vaixells usats i una reproducció a escala natural del vaixell Ra II. El viatge va durar 57 dies, i va dur a 7 homes en aquest trajecte transatlàntic. L'embarcació original es troba en el Museu Kon Tiki d'Oslo.


En la piràmide 1 (o Piràmide del Mencey): segons una tradició oral, aqui tenia lloc la investidura dels reis guanches, els Menceys. A sota hi ha la Cova Chacona, on s'ha trobat restes d'artefactes guanches, el que prova que la cova va ser habitada per ells (però no demostra res en el tema de les piràmides).




En les piràmides 2 i 4 la cara nord està alineada respecte a la posta del sol durant el solstici d'estiu. Entre les piràmides 2 i 3 hi ha una plaça horitzontal elevada. Segons A. Galindo, en determinats dies de l'any, els aborigens celebraven aqui els seus rituals.






A la sortida, parem en l'església de San Pedro Apóstol, construït l'any 1610. Destaca la seva porta principal de fusta de riga. La seva disposició és en forma de creu llatina. El seu interior destaca pels seus retaules amb talles de gran bellesa. Tirem cap a Puerto de Güimar, on donem un petit tomb pels seus carrers, al costat de la mar, i poc després agafem camí, en mig d'una inmensa pluja, cap a l'aeroport nord, a deixar el cotxe llogat i embarcar a l'hora corresponent, de retorn cap a Barcelona.

1 comentari :

  1. Quina teoria més interessant. Malgrat tot, sobte molt. És veritat que hi ha moltes similituds entre el tarannà dels canaris amb el dels cubans, per exemple, però sembla molt agosarat pensar que hi ha hagut una unió tan estreta entre ambdues parts de l'Atlàntic.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.