Tres dies a Granada

Tants llocs que he viatjat i encara no havia ficat els peus a Andalusia. Així, del 18 al 20 de maig, del 2012, tanco el tema pendent a l'anar a una de les ciutats més importants de l'antic regne de l'Al-Andalus, concretament a Granada.

DADES GEOGRAFIQUES

Capital de la província homònima de la Comunitat Autònoma d'Andalusia, la ciutat de Granada té una població al voltant d'uns 240.000 habitants. Presideix la ciutat, la serralada de Sierra Nevada amb montanyes que superen àmpliament els 3.000 metres, i dels més alts de la Península Ibèrica. Granada està entre dos turons, separades per la vall del Darro, travessant el centre de la ciutat el riu Darro, separant els tossals del Sacramonte i Albaicín del de l'Alhambra. L'origen del nom no està gaire clar; etimològicament, pot provenir de l'àrab Gar-anat (muntanya de peregrins), com del llatí granatum (magraner).



Temps actual en Granada:




BREU HISTORIA DE GRANADA

Poblada des dels temps d'ibers, durant l'època romana va ser coneguda amb el nom d'Illibris. Després vingueren els visigots, fins que la Península Ibèrica va ser conquerida pels àrabs, en el segle VIII d.C., que donaren a la ciutat l'actual nom de Granada.

En una primera època van estar sotmessos al Califat de Còrdoba (710-1131), sota la dinastia dels Omeies. Amb la desintegració del califat, i l'aparició dels regnes de taifes, la casa dels ziries va governar durant uns anys (1131-1190), assentant Granada com a capital del regne, però la seva falta de legitimitat i les constants divisions i lluites internes, a l'igual que en els restants territoris àrabs, van provocar l'entrada dels almoràvits del nord d'Africa, dirigits per Yusuf Ibn Tasufin, a la península. Amb la mort de Tasufin, últim de la dinastia, els almohades (homes de la muntanya del nord d'Africa) van ser els que van intentar ocupar l'espai polític vacant i conqueriren la ciutat l'any 1157. Durant aquest temps, els regnes cristians ja es movien per intentar reconquerir el territori perdut segles abans, i va ser clau la victòria cristiana en la batalla de Las Navas de Tolosa, en 1212, que va suposar l'apertura de les vies d'accés cap a l'Andalusia Occidental.

En aquests moments de crisi per als musulmans, apareix la dinastia nassarita que van aportar moments d'estabilitat a l'últim regne musulmà de la península amb capital en Granada, encara que va continuar el degoteig d'intrigues, reis, i la decadència, encara qe durant aquest temps es va començar a construir l'Alhambra. Després d'una llarga lluita, finalment els Reis Catòlics conqueriren la ciutat en 1492, completant així la Reconquesta de la Península Ibèrica per a la Cristiandat. Les capitulacions que van firmar amb Boadbil, últim rei nassarita, van ser molt favorables per als vençuts, que els garantia poder viure d'acord amb la seva fe, lleis i costums. Durant la sortida de Boadbil de la ciutat, es quan la seva mare va dir-li, d'acord amb la tradició i llegenda: "No ploris com una dona el que no vas saber defendre com un home".

Així, s'obrí una nova època d'esplendor i de conflictes per a Granada que acabà amb l'incompliment de les capitulacions firmades, amb el Cardenal Cisneros liderant aquest moviment, la sublevació i posterior expulsió dels moriscs, el 1517, de la Península (alguns d'aquests fets s'expliquen en l'excel·lent novel·la La mà de Fatima d'Ildefonso Falcones. Els nous habitants, procedents del nord del pais, van preparar a la ciutat en una explosió religiosa contrarreformista amb nombrossos edificis barrocs durant el segle XVII. Les successives desamortitzacions del segle XIX van transformar la ciutat, donant lloc al traçat de la ciutat moderna, sota l'eix Gran Via de Colón-Paseo del Salón, arrassant el vell barri àrab.

TRANSPORTS

Per aprofitar al màxim els tres dies, marxant a primera hora del divendres i tornar a mitja tarda del diumenge, agafem la companyia Vueling, que surt des la terminal T1 de l'Aeroport del Prat de Barcelona. El trajecte dura com a molt una hora i mitja.

Anada - Dia 18 Ago Barcelona-Granada (VY2010)
Tornada - Dia 20 Ago Granada-Barcelona (VY2375)


L'Aeroport Federico García Lorca Granada-Jaén (GRX) es troba a uns 17km de la ciutat de Granada. Es tracta d'un aeroport molt petit, i sempre hi ha un autobus que fa el trajecte cap a la ciutat, per a cada vol que arriba. Per tant, és millor que si s'ha facturat maleta, agafar-la i no entretindre's. L'autobus s'agafa al costat mateix de la terminal, i el trajecte costa 3€. El servei el fa la companyia d'Autocares J. González S.L., i a la tornada hi ha uns horaris establerts, que es poden veure a continuació:



ALLOTJAMENT

Provant algo diferent dels hotels habituals, aquesta vegada ens allotgem en un hotel que ofereix suites-apartaments, i concretament, l'Hotel Suites Gran Vía 44. Situat en la Gran Vía de Colon, número 44, a uns 5 minuts del centre històric de la ciutat, es tracta d'un edifici del segle XIX restaurat amb apartaments que disposen de saló, una cuina i l'habitació o habitacions. Ens toca una suite del tipus Salvia, amb una àmplia terrassa, i la veritat, que no ens podem queixar en absolut. Els serveis de neteja, tovalloles... són iguals que als d'un hotel tradicional.

Planol en 3D de les suites Salvia:



ITINERARI

Dia 1: El Centre Històric i l'Albaicín
Dia 2: El Realejo i l'Alhambra
Dia 3: El Sacromonte


RELACIO D'ENTRADES

El Centre Històric de Granada
El barri de l'Albaicín
El barri del Realejo
El barri del Sacromonte
L'Alhambra de Granada:
Dades bàsiques i el Generalife
La Medina, El Palau de Carles V i l'Alcassaba
Els Palaus nassarites
El Partal


RECULL D'INFORMACIONS

Pàgina web de l'Hotel Suites Gran Via 44 i opinions de gent el Tripadvisor.
Turismo. Ciudad de Granada
Granada Direct. Información de Granada en España - Turismo en la Ciudad de Granada
La Catedral Metropolitana
La Capilla Real
Museo Cuevas del Sacromonte


Informació de Granada en els blocs:
El último Reino
El Reino de Granada en la Edad Moderna
Las tres Granadas

Dibuixos i fotos de l'Alhambra en Dibujando Arquitecturas




0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.