Web: www.encamp.ad
Habitants: 14.350
Alçada: 1.250m
Poblacions: Encamp, La Mosquera, Vila, El Pas de la Casa i Les Bons
Gran part de la població es reparteix entre Encamp i el Pas de la Casa. Mentre que en Encamp, es poden trobar construccions romàniques al costat d'edificis del segle XXI, i a peu de pistes, en Pas de la Casa es troben diferents centres comercials i poder practicar l'esquí en l'època hivernal.
Santa Eulàlia d'Encamp
L'església parroquial d'Encamp és originalment d'època romànica, de la qual resten la paret de migjorn, la paret de ponent i el campanar, que amb 23 metres d'alçada és el més alt dels campanaris d'estil romànic llombard d'Andorra. Aquest té tres pisos de finestres, geminades les de les dues primeres i, modificades per acollir les campanes durant els segles XVI i XVII, senzilles, les de l'últim - i una decoració d'arcs cecs d'estil llombard.
El porxo va ser afegit a finals del segle XIV. El temple fou modificat i ampliat diverses vegades durant els segles XVII i XX. La darrera reforma es va fer en 1989, en què es van descobrir els fonaments romànics i es va ampliar considerablement l'edifici. A l'interior es conserven tres retaules barrocs.
El Funicamp
Per accedir a les pistes d'esqui de Grandvalira, el domini esquiable més gran dels Prineus, des d'Encamp, hi ha el Funicamp, un telefèric que es va construir l'any 1998 per l'empresa Doppelmayr, amb una longitut de 6,1km que uneix Encamp, a 1.330 metres, amb els Cortals (Canillo), a 2.502 metres, amb una estació intermèdia, que es troba a 2.090 metres. Es el més gran d'Europa, amb cabines per a 24 places, i que pot transportar fins a 1.500 persones per hora.
El Funicamp és un telefèric de tipus funitel (funicular+telefèric), únic en els Pirineus, i tracta d'un remuntador de dos cables tractors d'on pengen cabines desembragables, amb dimensions superiors al d'un telefèric normal. Aquest sistema també ofereix una major residència al vent, no balancejant tant les cabines.
La línia té una forta pujada inicial i posteriorment circula més planerament. El segon tram es fa en pendent regular per pujar el tram de 400 metres restant. Entre 20 i gairebé 30 minuts tarda en recórrer la distància, resseguint la vall dels Cortals, amb unes magnífiques vistes que es pot gaudir durant el trajecte i un cop dalt del cim, en les Solanelles.
També hi ha la possibilitat d’aturar-se a l’estació intermèdia del Funicamp, on es troba els dos grups motors, per poder gaudir d’una passejada per la vall dels Cortals, on es pot fotografiar la peculiaritat del seu paisatge rural i de muntanya o fer una via ferrada, diverses rutes a peu o escalada al rocòdrom exterior dels Cortals.
Des d'allà, a l'estiu, és punt de sortida de múltiples rutes a peu i d'excursions amb 4x4 i guia. Per no saber els horaris, no vam poder combinar-ho i fer-la (surten a les 10:30h i a les 12:30h). Es visita l'Orri del Cubil, i s'acaba als Pessons, on hi ha un bar restaurant i es pot gaudir de més vistes magnífiques. En el circ de Pessons, neix el riu Valira, que va a parar al riu Segre, un cop passada la ciutat de la Seu d'Urgell.
Els Orris són un conjunt de construccions senzilles que s'utilitzaven fins a principis del segle XX per a la ramaderia ovina, localitzats en llocs on hi hagués presència d'aigua, disponibilitat de pedres per a facilitar el transport fins a les construccions i existència de pastures de qualitat.
Durant la temporada d'estiu, els ramats d'ovella peixien en les pastures d'alta muntanya, i els orris servien per acollir al pastor i el seu ramat durant aquest temps, responent a les necessitats bàsiques del fet: donar refugi al pastor i al bestiar (malalts, ferits, acabats de nèixer), permetre munyir les ovelles, elaborar i emmagatzemar el formatge i permetre reagrupar i tancar el remat.
(Preu Funicamp: 6€ | Funicamp+Excursió 4x4: 8€)
Altres coses a veure
Església de Sant Miquel i Sant Joan de la Mosquera (segles XVI-XVII), amb un retaule dedicat als arcàngels amb escenes relatives a ells.
Conjunt medieval de Les Bons (segle XII), que conserva l'estructura tradicional dels pobles andorrans amb carrerons estrets i cases de pedra, i l'església de Sant Romà de Les Bons (segle XII), al voltant de la qual hi ha un conjunt medieval format per una torre de defensa, dos colomars, restes de llocs d'habitació i un depòsit d'aigua.
Museu d'Art Sacre, que mostra diferents objectes litúrgics procedents de les esglésies d'Encamp.
Museu Nacional de l'Automovil, amb una col·lecció de vehicles, que van des de l'inici de l'automoció fins cotxes produïts en la dècada de 1970.
Museu Etnogràfic Casa Cristo, que permet conèixer la manera de viure d'una família humil d'Andorra a principis del segle XX.
Tornar a entrada principal d'Andorra
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.