Andorra. La parròquia d'Ordino

Web: www.ordino.ad
Habitants: 4.400
Alçada: 1.298m
Poblacions: Ordino, Segudet, Sornàs, Ansalonga, Arans, Llorts i El Serrat


Ordino és la parròquia que millor conserva i respecta l'entorn natural, en una superfície de 85km2, on un 33% del territori són boscos. D'acord amb l'ordre protocol·lari, és la tercera de les set parròquies d'Andorra. Al segle IX, a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell apareix per primera vegada Ordino amb el nom d'Hordinavi.




Històricament la base de l'economia de la parròquia ha estat l'agricultura i la ramaderia. Durant el segle XVI es va potenciar la indústria de la farga que va provocar un augment de la desforestació dels boscos per obtenir carbó vegetal. La indústria siderúrgica va esdevenir el principal motor econòmic de la parròquia i d'Andorra, fins a mitjan del segle XIX quan va començar a decaure.





Domina el poble d'Ordino el campanar de la torre de l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià. Aquesta església parroquial, del segle XVII, va ser edificada sobre els vestigis d'un antic temple medieval, i reformada entre els segles XIX i XX. Es de planta rectangular, té dues capelles laterals per banda i un absis quadrangular.



A l'interior trobem una talla romànica, una Mare de Déu de fusta policromada, que és una de les més petites del pais amb sols 44cm d'alçada. També es conserven cinc retaules barrocs, datats entre els segles XVII i XVIII. El de l'altar major, un dels més grans d'Andorra, està dedicat als Sants titulars. Totes les reixes de l'església daten dels segles XVII i XIX i van ser produïdes a les fargues d'Ordino, propietats de les famílies més influents de la zona com casa Rossell i casa d'Areny-Plandolt.




En el mateix carrer, hi ha la Casa-Museu d'Areny Plandolit, únic exemple d'una casa senyorial del Principat i que inclou una passejada pels seus jardins, i el Museu Postal, on es troba la col·lecció de segells del pais, des del 1928.




Un dels museus més curiosos és el Museu de les miniatures, amb una col·lecció de microminiatures del mestre ucraniès Nicolai Syadristy, que per 4€ es pot visitar. La sala del costat, entrant pel mateix lloc, hi ha el Museu Iconogràfic del Cristianisme, amb icones de l'art religiós ortodox rus, espanyol, ucraniès, búlgar i bizantí dels segles XVII, XVIII i XIX.





Nicolai Syadristy està considerat com el millor microminiaturista mundial i és l'únic museu fixe que hi ha en l'Occident on recull part de la seva obra. Gran part d'ella es pot trobar en el Museu Politècnic de Moscow i en l'exposició de Kiev Pechersk.





Les petites obres es presenten en vitrines especials on hi ha unes lents adaptades per a veure-les amb detall i precissió. L'exposició mostra exemplars únics fets a mà a partir de materials nobles com l'or i el platí o de materials comuns com el paper, llavors de fruites o grans d'arròs.




Altres coses a veure

Església romànica de Sant Martí de la Cortinada (s. XII), amb les seves pintures murals.

Ruta del Ferro, que permet descobrir el treball de la siderúrgia a Andorra entre els segles XVII i XIX, quan aquesta activitat era una de les principals fonts d'ingressos del pais.

Ruta Verdaguer, l'itinerari que el mateix Mossèn Jacint Verdaguer va recórrer per escriure Canigó, i que abarca des de la Cortinada fins a Arcalís.

Parc Natural de la Vall de Sorteny, el primer parc natural que es va crear a Andorra.

Estació d'esqui Vallnord, sector Arcalís


Tornar a entrada principal d'Andorra

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.