Andorra. La parròquia de La Massana

Web: www.lamassana.ad
Habitants: 9.900
Alçada: 1.230m
Poblacions: La Massana, Sispony, Anyós, l'Aldosa, Erts, Pal i Arinsal

La Massana és la parròquia més dispersa i amb més nuclis petits del Principat i amb una major superfície arbrada. Com altres parròquies, té uns origens comuns i semblants que ja hem parlat en les entrades anteriors. La primera referència històrica es torna a trobar en l'Acta de consagració de la catedral d'Urgell del segle IX, sota la denominació de Maciana. La principal activitat ecònomica del territori, durant segles, va ser l'agricultura i la ramaderia. Al segle XVI l’economia andorrana fa un important pas endavant amb la indústria del ferro. Una mostra d'aquest fet es pot veure visitant la Farga Rossell.


Presideix La Massana el pic més alt d'Andorra, el Comapedrosa, de gairebé 3.000 metres (2.942 metres per ser exactes), des d'on es té una vista espectaular, amb els límits del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa que dibuixen una mena de corona resseguida per cims i serres, que emmarquen estanys d'origen glacial, torrents i rius. Al Parc, hi ha diversos itineraris, entre els que destaca el dels Estanys Forcats, de màxima dificultat. En el camí del llac de les Truites i del refugi del Comapedrosa, es pot contemplar la cascada del riu Comapedrosa, fluïda a la primavera i gelada a l'hivern.



A la parròquia hi ha diverses esglésies romàniques. En el nucli antic de La Massana hi ha l'església de Sant Iscle i Santa Victoria, del segle XII construïda sobre un antic temple medieval. Als segles XIX i XX s'hi feren noves transformacions. Es de planta rectangular, amb un campanar de torre de base quadrada, sense cap resta constructiva de l'època romànica.




En l'interior es poden trobar cinc retaules barrocs datats entre els segles XVII i XVIII, amb el retaule major presidit per la imatge de la Verge dels Àngels i les dels sants titulars.





Altres coses a veure

Conjunt arquitectònic del poble de Pal, un dels més ben conservats del Principat d'Andorra, amb l'Església romànica de Sant Climent (segles XI-XII), amb un campanar d'estil llombard de tres pisos de finestres geminades, el darrer dels quals mostra finestres geminades dobles, úniques a Andorra.

Centre d'Interpretació Andorra Romànica que també es troba a Pal, i que permet descobrir les claus del romànic als Pirineus, a través de les obres disseminades pel territori andorrà.

Casa Rull, a Sispony, que ens transporta en un viatge a través del temps per veure el funcionament d'una casa tradicional andorrana al segle XIX.

La Farga Rossell, construïda entre els anys 1842 i 1846, és un centre d'interpretació que explica el procés de transformació del mineral de ferro en lingots, i la seva posterior comercialització als mercats catalans.

Estació d'esquí Vallnord, sectors Pal i Arinsal

Telecabina de Vallnord, accés sector Pal


Tornar a entrada principal d'Andorra

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.