Berlín (I): introducció

Del 7 a l'11 de maig viatgo per segona vegada a Berlín. Disposa de diferents aeroports; nosaltres arribem al de Schönefeld, i un sol d'estiu ens acull durant tots els dies. Des d'aqui, arribar al centre és fàcil, agafant un S-Bahn (tren de rodalies).

Una mica d'història

Capital de la República Federal d'Alemanya, Berlín té una població d'uns 3.400.000 d'habitants, i es travessada pels rius Spree i Havel. La mateixa ciutat és un dels setze lands (estats) que formen part del pais.

La ciutat té els seus origens al voltant de l'any 1200, amb la fondació de dos pobles anomenats Berlin i Köln que s'uniren un segle més tard. L'any 1415, va ser proclamada capital de l'estat de Brandenburg, un dels múltiples estats de l'Imperi Romànic Germànic. Més tard, per ser Brandenburg part del regne de Prússia, es convertí en capital de l'imperi alemany, l'any 1871, quan s'aconseguí la reunificació dels estats alemanys al vençer a Aústria i posteriorment a França, sota el kaiser Guillem I.

Va seguir sent capital en l'època de l'Alemanya nazi, i durant la Segona Guerra Mundial, la ciutat va ser durament bombardejada pels aliats. Després de la guerra, la ciutat va ser dividida en quatre sectors: un pels americans, un altra pel anglesos, una pels francesos i la última pels soviètics. L'any 1948, els sectors occidentals són bloquejats per la Unió Soviètica, que es frustrat pel suministre aeri. L'any 1949, Alemanya es dividida en la República Federal (RFA) i la República Democràtica (RDA), deixant a la ciutat aillada dins de l'Alemanya comunista. La destrucció de la ciutat i la divisió del pais, fa que Bonn es converteixi en la nova capital de l'Alemanya Occidental.

L'any 1961, la RDA construeix el mur de Berlín, per a separar les dues parts de la ciutat, i aillar Berlín Oest de la RDA, per tal d'acabar amb l'emigració d'alemanys orientals cap a l'oest. El mur, que tenía més de 144km, va caure el 9 de novembre de l'any 1989, després de la progressiva caiguda dels règims polítics de la Europa de l'Est. Un any després, la RDA desapareix i es annexada a la RFA. Avui en dia, Berlín torna a ser la capital d'Alemanya, després de la transferència del govern i cancilleria de Bonn cap a les noves dependències.

Altres dades

Com hem dit, Berlín disposa de diversos aerports en l'actualitat: Schönefeld, Tegel i Tempelhof. Qualsevol dels tres està ben comunicats per arribar al centre de la ciutat. Aquesta, ofereix diferentes posibilitats: museus, passejades per parcs, teatres i coneixer de més aprop una de les capitals més importants d'Europa.

Berlín també és un paradís pels ciclistes, amb nombrossos carrils i pistes per a bicicletes. Vigilar quan es camini per les aceres... quasi sempre hi ha un carril per a elles, i com veureu, sempre estan plenes de ciclistes. El transport públic és excelent, i es pot arribar a tot arreu, amb algun tramvia, el S-Bahn o l'U-Bahn (metro).

Temps actual en Berlín-Tegel:




0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.