Girona (I): sobre el riu Onyar

(26/04) Ampliant l'escrit de la visita a Girona, coneixerem una mica més del centre històric de la capital de la província homònima de Girona. Situada a 85km de Barcelona, i amb una població d'uns 92.000 habitants, la ciutat es banyada pels rius Ter, Güell, Galligans i l'Onyar.

Una mica d'història

Els origens de Girona es remunten a la època de dominació romana de la península ibèrica quan aquests fondaren Gerunda. L'ocupació musulmana també l'afectà, però durà poc degut a la seva proximitat amb l'imperi carolingi. Més tard, la ciutat es convertí en capital del Comtat de Girona, i la època de màxim explendor de la comunitat jueva, amb el seu call que avui en dia és un dels més ben conservats d'Europa. Durant els segles XVII i XVIII, va patir nombrossos atacs de les tropes franceses, dins de les diferentes guerres europees d'aquells temps.

El seu patrimoni històric

Un bon inici del trajecte pot ser des de la oficina de turisme que es pot trobar al'inici de la Rambla de la Llibertat. Aquesta, data de l'any 1885, obra de l'arquitece municipal Martí Sureda, i és un passeig on es pot trobar una part porticada medieval. El nom dels diferents carrers i plaçes del marge dret del riu Onyar recorden les activitats gremials i també els mercats que s'hi feien: plaça del Vi, de l'Oli, els carrers de l'Argenteria, dels Mercaders...

A mitja rambla, i passant per un porxo, tenim un dels ponts que creuen el riu Onyar i el més conegut: el pont de les Peixateries Velles, o Pont de Ferro. Projectat per Gustave Eiffel, l'any 1876, ofereix una perspectiva de les diferentes cases penjades sobre el riu amb la Catedral i la Col·legiata de Sant Feliu al fons.


Aquestes cases construïdes al llarg dels segles al costat del riu ofereixen una imatge magnífica d'una petita ciutat mediterrània. Totes les façanes estan pintades seguint la paleta cromàtica cofnerida pel pintor gironès Narcís Comadira.


Pasat el pont, ben aprop hi ha la Plaça de la Independència, en referència a la Guerra del francès. Situada al barri del Mercadal, té un caire vuicentista envoltat d'edificis neoclàssics i porxades als baixos. Al centre de la plaça, una estàtua dedicada als defensors de la ciutat gironina durant els setges de 1808 i 1809.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.