Berlín (IV): La Friedrichstraße

08/05) Començem el dia visitant el carrer Friedrichstraße, un dels més referents de la ciutat, lligat a la èpica del mur i de la guerra freda.

Tenim primer el Checkpoint Charlie, l'antic pas fronterís entre els sector americà i el soviètic que dividia el carrer Friedrichstrasse. El nom de Charlie ve donat pel alfabet militar de la OTAN, sent la seva terçera lletra. El Checkpoint Alpha era el pas de l'autopista en Helmstedt i Bravo el de Dreilinden. L'any 1990 es retirà el lloc de control i l'any 2000 es ficà una rèplica de la original, per a recordar el que va representar aquest punt.

Al costat mateix, hi ha el museu de la Haus am Checkpoint Charlie on es pot veure en fotos i recreacions les diferentes maneres en que els alemanys orientals intentaren traspassar el mur: vehicles transformats, maletes trucades...

Aqui ja veurem, i en altres llocs de la ciutat diferentes plaques de bronze conmemoratives incrustades en el paviment, per on s'erigia exactament el mur, i que s'estenen al llarg en fileres de llambordes vermelles que van ser manades traçar en 1998.

Seguim pel mateix carrer de Friedrich, s'arriba a la Gendarmenmarkt (Mercat dels Gendarmes), una plaça ben gran, amb l'hotel Hilton, a un dels costats. Construïda per ordre de Frederic I, es va proclamar ell mateix rei de Prússia, l'any 1701. Un dels seus primers projectes va ser ampliar la capital del seu reine. La zona acollia a nombrossos refugiats francesos.


Al mig hi ha la Konzerthaus, un auditori amb capacitat per a 1.800 espectadors, reconstruït després de la Segona Guerra Mundial. Abans era un teatre, conegut com Schauspielhaus), dissenyat per Karl Friedrich Schinkel l'any 1821. Davant es troba una estàtua del dramaturg Schiller.

Als extrems nord i sud de la plaça es troben dues esglésies, quasi bessones: la Französischer Dom (francesa) i la Deutscher Dom (alemanya).






Ben aprop, també es troba les Galeries Lafayette, sucursal de la que hi ha en la ciutat de París.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.