Albarca



Entre les poblacions de Prades i Siurana, en la cruilla on es pot anar cap a Ulldemolins, es troba el petit nucli d'Albarca. Val la pena fer una petita aturada i donar un tomb per aquesta petita població.




Forma part de la comarca del Priorat i històricament ho va ser del Comtat de Prades. Independent fins l'any 1846, quan es va incorporar al terme de Cornudella de Montsant. A començaments del segle XX, la vila va tindre un centenar d'habitants, però després de la Guerra Civil, va haver un progressiu despoblament. Actualment, pràcticament no hi viu ningú, conservant-se com a lloc d'estiueig gràcies al seu refugi, que dóna entrada a la serra del Montsant, i a una casa rural.

Situat a 815m d'alçada, el nom d'Albarca prové de l'àrab, que vol dir muntanya beneïda. Abans de la reconquesta cristiana de mitjan segle XII, Albarca era el nom que rebia la serra del Montsant. Es suposa que el nom va vindre donat per la gran quantitat d'ermitans que els àrabs van trobar en aquesta serra.



A l'entrada del poble, es troba l'església de Sant Vicens, una construcció romànica ben conservada del segle XII. La porta d'entrada i el campanar són d'estil renaixentista.





Quedant-se en el refugi o en la casa rural, en Pla del Castell, pot ser un bon punt d'arrancada de diferentes excursions pel voltants, ja sigui a peu o en cotxe: Prades, Siurana, Ulldemolins, Cornudella...

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.