Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol

Púbol és un petita localitat que forma part del terme municipal de la Pera. Documents existents esmenten aquest nucli a inicis del segle XI, i el seu castell una mica més tard, el 1065, quan passà a mans dels comtes de Barcelona. El seu màxim esplendor va ser durant la segona meitat del segle XIV i principi del segle XV amb la baronia de Púbol.

El 1970 Salvador Dalí el compra, a arrel d'una promesa que li havia fet a Gala, la seva companya sentimental, temps enrere i que ella li va recordar. L'adquerí en molt mal estat, i ell mateix el va restaurar, pintar i decorar al seu gust. Quan Gala morí, al soterrani es va instal·lar el seu mausoleu i Dalí es trasl·ladà aquí per estar al seu costat, el 1982, fins que un incendi en les seves habitacions, dos anys més tard, va fer que al sortir de l'hospital es trasl·ladés a la Torre Galatea de Figueres.


Tocant el castell, hi ha l'església gòtica de Sant Pere de Púbol que va ser una de les més riques de la comarca amb una gran col·lecció d'objectes de cultes antics, que al llarg del temps es va perdre o destruir, excepte un retaule gòtic del segle XV que es conserva en el Museu Diocesà de Girona.




Encara es conserven fragments de la muralla que encerclava i protegia el poble, integrats avui amb els edificis vells. La casa de Can Canada, que ocupa el lloc d'un antic portal, té un passadís que dona accés a l'interior de la muralla, als intramurs.


El Castell Gala Dalí

L'edifici, de tres plantes, s'articula al voltant d'un pati alt i estret i amb un jardí d'estil lleugerament francès. Dalí va utilitzar de manera molt intel·ligent les parets i els sostres semiderruïts, creant espais insospitats i de dimensions molt contrastades; va concebre la decoració interior basant-se en representacions pictòriques als murs, falses arquitectures, barroquisme tèxtil, antiguitats, simbologia de caire romàntic... El resultat d'aquest regal a Gala -on el mateix Dalí només podia accedir prèvia invitació d'ella- el podem veure des del 1996, convertit en un museu gestionat per la Fundació Gala-Salvador Dalí, i que forma un dels vèrtexs del triangle dalinià, juntament amb la Casa-Museu de Portlligat i el Teatre-Museu de Figueres.


Les golfes del castell és la part de l'edifici que més es transformà en les últimes obres de restauració, i actualment acull una exposició permanent de vestuari de Gala. La resta, excepte part de la planta baixa que s'ha habilitat per a les funcions de recepció i botiga de la casa-museu, s'ha deixat tal i com es trobava durant els anys que van viure Gala i Salvador Dalí, restaurant les estructures, mobles i objectes per a recuperar l'esplendor perdut durant els anys que va estar tancat.




Des del pati interior d'estil gòtic, es puja al primer pis on el primer que es veu és el Saló dels Escuts o Saló del Tron, amb el sostre decorat pel Dalí, diferents escuts per la paret, una porta falsa, que està pintada, i un tron, amb un paissatge pintat a l'oli en el respatller...






El Saló del Piano anomenat evidentment així pel seu piano, crida l'atenció per la original taula que hi ha, de vidre, que ofereix vistes al pis inferior, on es troba un cavall dissecat...







Després ve l'Habitació de Gala, i que posteriorment va ser on dormia Dalí, i on es va provocar l'incendi, fet comentat anteriorment...







El Bany de Gala es va fer aprofitant una antiga cuina...






Passem per altres habitacions i sales, totes elles decorades amb objectes i simbiologia diversa...




Fins que pugem a les golfes on hi ha l'exposició Les Gales de Gala amb vestits de dissenyadors tant coneguts com Christian Dior i Pierre Cardin fins a roba dissenyada per Salvador Dalí...





Tornem a baixar i passem per una habitació on hi ha exposades vuitanta-vuit fotografies que Philippe Halsman va fer a Dalí, comptant en tot moment amb la seva participació física i conceptual.





Les últimes sales són la cuina, el menjador, i el lloc on Dalí va pintar algunes de les seves últimes obres...


Baixem a la cripta, en un ambient fosc, també coneguda com la Sala del Delme, on els vasalls pagaven el delme al seu senyor. Dues tombes es troben, i en la de la dreta es troba enterrada Gala, assanyalada amb una creu i un gerro de flors. En cada tomba hi ha una petita finestra, amb la mida justa per donar-se la mà quan la mort els separés. Però finalment, en mig d'una polèmica per si realment va ser el seu desig o no, Dalí va ser enterrat a la seva mort sota la cúpula del Teatre-Museu de Figueres.




Gala va morir en Portlligat el 10 de juny de 1982, als 88 anys. El seu últim viatge va ser amb el cadillac que es veu en el garatge del castell.






En el jardí es troben les escultures d'elefants de potes finíssimes i inacabablement llargues amb un corb sobre la gropa, figures emblemàtiques de Dalí.





Al fons, hi ha una piscina decorada amb rostres del compositor Richard Wagner, realitzades en ceràmica de diversos colors.








Pàgina oficial: Fundació Gala Dalí
Casa Museu Castell Gala-Dalí de Púbol (Entrada 8€)









El triangle dalinià: Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol | Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat | Teatre-Museu Dalí de Figueres

Tornar a Quatre dies per l'Empordà

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.