(22/08) Arles és un dels llocs on hi ha més monuments declarats patrimoni de la Humanitat per metre quadrat. La ciutat va ser fondada pels grecs, però va destacar durant la època romana convertint-se en una de les més importants de la província de la Gallia Narbonensis. També va ser el lloc on Van Gogh va pasar la última part de la seva i pintà centenars de paisatges.
A l'arribar, vàrem passar per la oficina de turisme, on vam comprar una entrada combinada per a entrar als diferents monuments romans que hi ha, i que anirem comentant.
Començem per a entrar al Teatre romà, del segle I a.C., que podia acollir fins a 10.000 espectadors, sobre 33 fileres de graderies. De l'alt i majestuós mur del fons d'escena, decorat amb columnes i estàtues, només romanen en peu dues columnes i una col·lecció d'objectes, que es poden veure en el museu d'Arles. A l'igual que a Orange, estaven desmuntant l'escenari d'algun espectacle passat.
Seguim per l'Amfiteatre (80 d.C.), dotat d'una superfície de 136m de llarg per 107m d'amplada i 60 arcades sobre dos nivells que s'eleva fins als 21m. Ocupa el 20è lloc entre els grans amfiteatres, podent acollir fins a 20.000 espectadors. Fins a finals del segle V, es celebraren combats de gladiadors i escenes de caça. Avui en dia, també es fa servir com a plaça de braus. Es diferencia clarament la part vella de l'amfiteatre amb una part restaurada.
D'aqui, ens anem cap a les Termes de Constantí (s. IV), a la vora del riu Roine. Aquest edifici alterna maons i petits morrells d'argila, articulada sobre una àbside semicircular il·luminar per 3 altes finestres. Es pot distingir les sales calentes, les piscines i el mecanisme de l'aire calent.
Al costat dels vestigis romans s'aixequen elegants palauets renaixentistes (Palau Arquebisbal, l'Ajuntament,...) i l'Espai Van Gogh, antic hospital on el pintor va passar l'última part de la seva vida, després que s'hagués mutilat el lòbul de la seva orella. Actualment és un centre cultural i universitari, a més d'un centre comercial on es poden comprar làmines de les pintures de Van Gogh. Al seu centre hi ha un jardí, totalment quadrat, que sembla un quadre, tot ple de flors i del color que tan caracteritza l'obra de van Gogh.
Una mica apartat del centre, es troba Les Alyscamps, del segle IV, una necròpoli romana que més tard es torna en el priorat de Saint-Honorat en l'any 1040 i etapa obligatòria de la peregrinació a Santiago de Compostela. El passeig, amb nombrossos sarcòfags, van ser immortalitzats pels artistes Van Gogh i Gauguin.
També destaca, encara que nosaltres no els vam veure, els criptopòrtics, formada per tres galeries subterrànies i que aguantaven els ciments del foro romà.
Els museus acaben de complementar la riquesa cultural i artística de la ciutat, conservan algunes de les restes arqueològiques més preuades de França. Més informació en http://www.tourisme.ville-arles.fr/es/a2/a2.htm
A les afores d'Arles, hi ha l'Abadia de Montmajour, del segle X. Ens anem, per la tarda, cap a Aix-en-Provence...
la citat de arles es molt maca.
ResponEliminaHi hem anat amb el institut a primer d'eso i m'ho he passat molt bé.
Marc Vicedo.
posdata:
disculpeu les faltes. Visca ies ronda
Tant la ciutat com tota la zona de la Provença ho és de maco. Val la pena vistar-ho.
ResponElimina