Rutes modernistes

L'Art Nouveau és el nom genèric amb què es coneixen les noves manifestacions de l'arquitectura i de les arts decoratives aplicades a finals del segle XIX i inicis del segle XX. S'abandonen els models històrics per donar pas a formes lliures i creatives, inspirades en la natura. Cada regió europea desenvolupa el seu propi estil, i Art Noveau, Modernisme, Secessionstil, Liberty o Jugendstil són termes diferents que identifiquen la mateixa actitud innovadora.


A Catalunya, el moviment se'l coneix com a Modernisme, i abasta tot el territori i tots els àmbits de l'activitat humana i s'imposa com a estil de la burgesia en ciutats vinculades a la indústria i el comerç i en les capitals de província. Habitatges, torres d'estiueig i edificis públics, però també les fàbriques, colònies industrials o les cooperatives agràries, s'identifiquen amb les formes abstractes del Modernisme. A Barcelona i altres municipis hi deixen les seves millors obres els tres grans protagonistes del Modernisme arquitectònic: Antoni Gaudí, amb la seva concepció abstracta de l'arquitectura, Josep Puig i Cadafalch, que en té una percepció més historicista, i Lluís Domènech i Montaner, que organitza al seu voltant un complet estol d'artesans i industrials.

Els edificis modernistes es caracteritzen per tenir la línia superior de la façana que mai no és recta, sinó que sempre hi ha algun element que trenca la rectitud. Els materials de construcció més utilitzats eren la pedra treballada, l'obra vista (totxo), la ceràmica -en forma de mosaics clàssics o trencadís-, el ferro forjat, els vitralls i els esgrafiats. Apart de la natura, la inspiració dels modernistes és també el passat clàssic, l'època medieval i Catalunya. Així, es poden trobar motius florals arreu, torres medievals i arcs gòtics, elements que recorden l'antiga Grècia i Roma, símbols de Catalunya com la rosa, el drac i la senyera.

Aquí trobareu tota una relació de ciutats i pobles que hem visitat i que destaquen pel seu passat modernista:

Alella
Ametlla del Vallès, L'
Arboç, L'
Argentona
Barcelona
Caldes de Malavella
Cardedeu
Figaró-Montmany
Garriga, la
Gelida
Granollers
Hostalets de Pierola, Els
Olot
Mataró
Reus
Ripoll
Rubí
Sabadell
Sant Cugat del Vallès
Sant Feliu de Codines
Sant Pol de Mar
Sant Sadurní d'Anoia
Santa Coloma de Cervelló (la Colònia Güell)
Terrassa (Pel centre | Per Vallparadís)


0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.