Budapest (II): Buda

Buda està assentada al voltant del Várhegy (Turó del Castell), un turó de 60 metres amb una panoràmica inmillorable del Danubi. Buda sofrí molt la invasió turca. Gràcies a això, es poden veure les fortificacions i cases de banys que provocà aquest fet. Tota la ciutat es va reconstruir després de la total destrucció que va patí durant la Segona Guerra Mundial.

Creuant sobre el Danubi, i per anar de Buda a Pest o al reves, hi ha diferents ponts, sent el més important el Széchenyi Lánchíd (El Pont de les Cadenes). Dissenyat per l'enginyer anglès William Tierney Clark, va ser el primer pont permanent que va unir l'any 1849, ambdós costats del riu. El nom ve donat a què son cadenes i no pas cables el que aguanta part del pont. Les entrades estan guardades per dos lleons. També val la pena veure'l per la nit, quan està il·luminat.

Passat el pont, es pot veure el centenari funicular Budavári Sikló, que permet pujar fins el Palau Reial, que allotja el Museu d'Història de Budapest i la Galeria Nacional Hongara.

Sobre el Várhegy, hi ha el Halászbástya (Bastió dels Pescadors), fortalesa de l'any 1905 que dóna el seu nom a la llonja medieval sobre la qual es va construïr. Formada per set torres, com homenatge a les set tribus magiars que fondaren la ciutat. Caminant pel seu recinte, es tenen una vista del Danubi, de la part de Pest, on destaca el Parlament i la cúpula de l'església de Sant Esteve. Al mig, hi ha la estàtua eqüestre d'Esteve I.



Al costat mateix, es troba la Máthyás Templom (Església de Maties), fondada l'any 1250 pel rei Béla IV. L'església dedicada a Santa Maria pren el nom de Máthyás Corvinus, el qual afegí els seus tocs finals a finals del segle XV. Transformada en mesquita durant l'ocupació turca, recuperà la seva brillantor al oficiar-se la coronació de l'emperador Francesc Josep de Habsburg, com a rei d'Hongria l'any 1867.

Als peus del turó de Gellert, hi ha l'hotel d'estil art nouveau, del mateix nom, on es famós pels seus banys termals, i escenari de diferents anuncis publicitaris. Adalt del turó, es troba una fortificació del segle XIX, i el monument a l'alliberament, amb una vista de la ciutat i dels diferents ponts, entre ells el de l'emperadriu Isabel (Sissi) i el de la Llibertat.

El nom del turó ve del bisbe Gellert que vingué d'Itàlia cridat pel rei István per ajudar a la conversió al cristianisme del poble magiar. Una estàtua del sant, mira directament al pont Isabel, en el punt on es diu que els pagans tiraren al bisbe en un barril, durant una rebelió posterior a la mort del rei.

La Ciutadella és una fortalesa de pedra blanca construïda pels austríacs per a recloure la població després de la Guerra d'Independència de 1848-49. El Monument a la Llibertat va ser erigit per a conmemorar l'alliberament de Budapest dels nazis per part dels rusos.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.