Castellet i la Gornal

El municipi de Castellet i La Gornal, en la comarca de l'Alt Penedès, a pocs quilòmetres de Vilanova i la Geltrú i El Vendrell, està format pels nuclis de La Gornal, Castellet, Clariana, Torrelletes, Les Masuques, Sant Marçal, Les Casetes, Rocallisa, Els Rosers i les urbanitzacions de Valldemar, Trencarroques i La Creu. Disposa d'una població d'uns 1900 habitants.


A Castellet, en un punt estratègic de la riba esquerra del riu Foix, des d'on es domina el pas a les terres de l'Alt i el Baix Penedès, trobem el castell de Castellet. Es té constància d'ell des del segle X amb el nom de Sant Esteve. Era una de les fortaleses que definia el límit comtal de la Marca Hispànica amb l'al-Andalus, constituint una densa xarxa de castells i torres per a la defensa de la frontera amb els musulmans.




La possessió del castell va anar variant entre diversos llinatges de feudataris, els Comtes de Barcelona i la Corona Catalanoaragonesa, fins que en el segle XV, durant la guerra contra Joan II, el castell va ser assetjat i pres per les forces del rei Pere IV de Catalunya, època a partir de la qual va quedar en una situació d'abandonament.



En l'any 1925, va ser adquirit per la família Peray, qui el va reconstruir, sense cap mena de rigor, i el rehabilità pel seu ús particular. L'any 1987, passà a ser propietat de l'Hospital dels Nens de Barcelona, i posteriorment a la fundació Abertis, que s'ha encarregat de les últimes restauracions. El que podem veure avui és un notable conjunt de torres circulars, en especial la torre de l'homenatge de 15m d'alçada i 5 de diàmetre interior, i quadrades juntament amb altes parets de defensa. Disposa de varis elements medievals dels segles XI i XII.



El turó sobre el qual s'aixequen Castellet i el seu castell han estat ocupat pels humans des de fa 2.500 anys. El seu posicionament estratègic va estretament lligat al riu Foix, el meandre del qual l'envolta per tres dels punts cardinals: nord, oest i sud. Entre els anys 1903 i 1928, recollint les aigües del riu Foix, es va construir el pantà de Foix, dins dels límits del Parc, del mateix nom, un espai agrícola i forestal d'interès natural i paisatgístic. Les vistes que es tenen des del castell són àmplies.

Per a conèixer els horaris, es pot entrar en la pàgina web de la Fundació.




Darrera del castell, i en la part més alta del poble, hi ha l'església parroquial de Sant Pere de Castellet, d'origen romànic, de la qual es té constància des del segle XII. D'una sola nau, davant de la porta es troba un gran atri, cobert amb volta de canó.







L'edifici contigu al de l'església és l'antiga rectoria, i podem veure un enorme campanar d'espadanya, de quatre ulls.




0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.