Castellet i la Gornal

El municipi de Castellet i La Gornal, en la comarca de l'Alt Penedès, a pocs quilòmetres de Vilanova i la Geltrú i El Vendrell, està format pels nuclis de La Gornal, Castellet, Clariana, Torrelletes, Les Masuques, Sant Marçal, Les Casetes, Rocallisa, Els Rosers i les urbanitzacions de Valldemar, Trencarroques i La Creu. Disposa d'una població d'uns 1900 habitants.

Destaca per damunt de tot, el castell de Castellet. Es té constància d'ell des del segle X amb el nom de Sant Esteve. Era una de les fortaleses que definia el límit comtal de la Marca Hispànica amb l'al-Andalus, constituïnt una densa xarxa de castells i torres per a la defensa de la frontera amb els musulmans.

La possessió del castell va anar variant entre diversos llinatges de feudataris, els Comtes de Barcelona i la Corona Catalanoaragonesa, fins que en el segle XV, durant la guerra contra Joan II, el castell va ser sitiat i près per les forces del rei Pere IV de Catalunya, època a partir de la qual va quedar en una situació d'abandonament.

En l'any 1925, va ser adquirit per la família Peray, qui el va reconstruïr i rehabilità pel seu ús particular. L'any 1987, passà a ser propietat de l'Hospital dels Nens de Barcelona, i posteriorment a la fundació Albertis, que s'ha encarregat de les últimes restauracions.L'embassament de Foix, situat al bell mig del terme municipal, dona una bonica panoràmica del castell, el qual es pot visitar durant el cap de setmana. Per a coneixer, els horaris, es pot entrar en la pàgina web de la Fundació.

Es un notable conjunt de torres circulars, en especial la torre de l'homenatge de 15m d'alçada i 5 de diàmetre interior, i quadrades juntament amb altes parets de defensa. Disposa de varis elements medievals dels segles XI i XII.

Darrera del castell, hi ha l'església parroquial de San Pere, d'origen romànic, de la qual es té constància des del segle XII. El nucli urbà de Castellet ofereix un aspecte de conjunt medieval, degut a una sèrie de mesures urbanístiques recents.

L'embassament de Foix, construït entre els anys 1903 i 1928, recull les aigues del riu Foix i es troba dins dels límits del Parc, del mateix nom, un espai agrícola i forestal d'interés natural i paissatgístic.

Reaccions:

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada