La vila comtal de Besalú

(06/08/2003) A l'endemà, fem camí a Besalú, en la comarca de la Garrotxa. El nom ve de Bisuldunum, fortalesa entre dos rius (el Fluvià i el Capellades). Va començar a adquirir importància com a capital de comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós (902), condició que va perdre en morir Bernat III-gendre de Ramon Berenguer III- sense fills, l'any 1111; com a conseqüència, el comtat de Besalú passà a la casa de Barcelona.

Del Monestir de Sant Pere, fundat l'any 977 pel Comte-Bisbe Miró, només en queda l'actual església de Sant Pere, consagrada l'any 1003, d'estil romànic. El campanar pertany a la època barroca. Amb la mort de l'últim comte, l'abat passà a ser la primera autoritat de la població. En la mateixa plaça, hi ha la Casa Cornellà (segle XII), un dels edificis romànics-civils més ben conservats de tot Catalunya.


En la Plaça de la Llibertat, es troba la Cúria Reial, un edifici noble d'entre els segles XIII-XIV, que durant anys va ser seu de la Vegueria, Palau de Justícia i Cort Reial.


Passejant pel seu call jueu, es troba el Miqwé, uns banys de purificació jueus, únics en tota Espanya i que va ser descobert l'any 1964. Es una sala subterrània d'estil romànic, construit amb pedra tallada. Aquest edifici es troba en el lloc on es documenta la plaça dels jueus i on han aparegut les restes del mur de l’antiga Sinagoga de Besalú, documentada ja l’any 1264. Des d'aqui ja es pot veure el monument més important de la vila: el seu pont fortificat

És un pont romànic del segle XI que ha estat reconstruit al llarg del temps. Consta de set arcades i es caracteritza per tenir una forma angular degut a l'assentament dels pilars sobre pedres naturals del riu. Te 105 metres de llarg i uns 30 metres d’alçada incloent la torre de defensa. En l´època medieval s’instalà el pagus comtal a la torre fortificada. Va ser dinamitat durant la guerra civil i reconstruit posteriorment per l’arquitecte Pons Sorolla.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.