Girona: comarca de La Selva (I)

(27/01/2003) Aprofitant un parell de dies, aprofito per a coneixer les comarques gironines. Començem per Hostalric, un poble amb molta història: era el pas natural entre Girona i Barcelona, des de la època romana, i va ser testimoni de les lluites feudals dels segles XII i XIII, la revolta dels segadors del 1640, les invasions franceses, la Guerra de Successió i la guerra civil.

El recinte murallat, segueix el traçat de l’antic camí Reial i data del segle XIV. Se’n conserven uns 600 metres. Darrera d’aquesta hi havia el camí de ronda que comunicava les torres. Les torres són cilíndriques i se’n conserven deu. El Portal de Barcelona era una de les quatre entrades a la vila murallada.

La torre dels Frares (segle XIII) és una de les construccions medievals més importants. Mesura uns 33 metres d’alçada i a l'interior es pot veure una exposició d’Hostalric Medieval, el vescomtat de Cabrera i la Guerra del Francès. La torre del Convent és una torre circular amb dos pisos interiors i d’alçada petita respecte a les altres torres. En el seu interior s’hi ubica una sala d’exposicions del fotògraf hostalriquenc Benet Frigola.

Construït damunt d'un turó de pedra basàltica, el castell que es veu avui en dia va ser construït entre el 1719 i el 1754, amb un projecte de Verboom, que el convertí en una fortalesa militar amb baluards, un fossat... S'han trobat troballes de l'època dels ibers, i es té referència del castell l'any 1106. Avui en dia, part del castell és un establiment d'hostalèria. Es pot veure, passejant per fora el cos de guardia, el polvorí principal, la torre del rellotge...

D'aqui es pot anar a Santa Coloma de Farners, capital de la comarca. L'any 1344, el rei Pere IV el Cerimoniós, li concedí celebrar un mercat setmanal. Entre molts altres fets, durant aquests segles, l'any 1906, el rei Alfons XIII li dóna el títol de ciutat.

El castell de Farners, del segle XII, és de planta trapezoïdal de 200 metres quadrats. En el seu interior, hi ha una torre mestre circular de 8,40m de diàmetre, amb una alçada de 12m. També es poden veure restes d'altres dependències i unes escales que permeten accedir a les muralles. En el segle XVIII, va ser ocupat amb motiu de la guerra de Successió per un regiment borbònic.


A pocs metres, hi ha l'ermita de la Mare de Déu de Farners, consagrada l'any 1200 sobre una altra edificació. L'actual edifici és format amb gran part per una construcció barroca del segle XVIII.


En el petit poble de Brunyolà, hi ha un castell on es poden veure tres torres, de les quatre que hi havia. Una d'elles, va ser reaprofitada com a campanari de l'església. El castell conserva sençera la façana nord, i les altres tres, estan en un estat més o menys fragmentades. Les reformes li han donat una aparença actual de palau urbà.

Fem nit a la vila de Tossa de Mar...

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.