El monestir de Poblet (II)

Travessem la Porta Reial, i ja ens endinsem en la zona de claúsura del Monestir:



En el vestíbul, s'arriba a les estances reservades als conversos. Pasem per una porta i s'arriba al claustre principal, que data dels segles XII-XIII, on conflueix l'estil romànic amb el gòtic. Davant del refetor, hi ha el templet, de planta hexagonal, amb un brollador amb 31 fonts, en les quals els monjos es rentaven les mans abans d'entrar al menjador. Hi ha dos claustres més, petits, però aquests no es visiten. Totes les sales principals, donen accés a aquest recinte.




El refetor o menjador, és una sala del segle XII, amb més de 33m de llargada. L'abat el presideix i els monjos hi seuen per ordre, com al cor. També hi ha un espai reservat al monjo lector. La sala del costat hi ha la cuina.



La Sala Capitular és el lloc de reunió de la comunitat. Es on es celebra els actes més importants, com la elecció de l'abad. De planta quadrangular, amb quatre columnes centrals.


A continuació, la visita condueix cap a l'església. De planta basilical i de creu llatina, disposa de tres naus. La principal, consta de 85m de llargada, 21m d'amplada i 28 d'alçada. A la entrada de l'església, en una petita capella lateral, una porta comunica amb una estança on es troba les restes momificades del Príncep de Viana. No es mostrat durant la visita.

En el presbiteri hi ha un retaule renaixentista d'alabastre (1527-29), obra de Damià Forment. En els laterals, el Panteó Reial on estan esterrats els reis Jaume I, Pere III i Ferran I, amb les seves mullers; i en l'altre costat Alfons I, Joan I i Joan II. En altres parts de l'església, hi ha les tombes d'Alfons IV i de Marti I l'Humà.



També es pot veure la Sagristia Nova, una inmensa sala de 400 metres quadrats, coberta amb una cúpula i decorada amb quadres del Sant Crist i els apòstols les seves parets. A continuació, per unes escales, es veu el claustre des de dalt i es té una vista del cimbori, una de les meravelles del monestir. De base octogonal, la construcció s'inicia en temps de l'abat Pons de Copons, cap a l'any 1330, per a poder fer la funció de campanar, fins que l'any 1668, les campanes, van ser trasl·ladades a un altra torre.

Després de veure el dormitori, una sala inmensa on dormen els monjos en cel·les, i la sala de l'abad Copons, una escala amb una barana de ferro que representa a un drac, obra del ferrer Biel, ens fa baixar cap al celler. Per acabar, es pot visitar els dos museus del monestir: el de la Restauració i el del Palau del Rei Martí, que explica el que ha estar el monestir en les diverses èpoques, i també es pot veure peçes històriques i artístiques, dins d'estances integrats en el mateix recinte del monestir.

Per a saber els horaris i preus, es pot consultar la web oficial del monestir: http://www.poblet.cat/

Per a completar el dia, es pot visitar l'Espluga de Francolí, poble de museus amb diferents atractius, dels quals ja en parlarem més endavant, i degustar els productes típcs de la població: els carquinyolis


** Més informació de Poblet en:
El monestir de Poblet (I)

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.