El Madrid dels Aústries

(Del 19 al 21/01/2005) Començarem a coneixer Madrid pel seu centre històric, que es conegut com el Madrid dels Aústries, nom que es dóna a la època en la qual la dinastia dels Habsburg reinaren en Espanya, que va iniciar Carles I, el qual enriquí la ciutat amb palaus i monuments. Posteriorment, Felip II, la convertí en la capital d'Espanya.

La Puerta del Sol, una plaça en forma de mitja lluna, és el cor de la ciutat. Al costat meriodional hi ha la Casa de Correos (1768), seu de la Comunidad de Madrid. Davant mateix, en l'açera, està marcat el Km. 0, punt d'eixida de l'eix radial de les carreteres espanyoles. En un racó hi ha un dels símbols de la ciutat, una estàtua de El Oso y el Madroño (1967). Presideix la plaça, una estàtua de Carles III.

Seguint pel carrer Mayor, hi ha la Plaza Mayor (1620), una àmplia plaça rodejada per edificis porticats de tres plantes. Construïda segons el projecte de Juan Gómez de Mora, en el recinte es celebrava antigament tot tipus d'aconteixements públics, des de curses de braus, representacions teatrals fins judicis de la Inquisició o execucions. En la part nord, es troba la Casa de la Panaderia, decorada amb pintures. Al mig, la estàtua eqüestre de Felip III.

Ben a prop, hi ha la Plaza de la Villa, restaurada i remodelada vàries vegades. L'edifici més antic és la Torre de los Lujanes, del segle XV fet amb maó i mamposteria. La Casa de Cisneros, un palau d'estil plateresc del segle XVI i construïda per a un nebot del Cardenal, està unida a la Casa de la Villa (segle XVII), actual seu de l'Ajuntament, autoria de Juan Gómez de Mora. Al centre, una estàtua homenatge a Don Alvaro de Bazán, del segle XIX.

Ja en el carrer Bailen, podem veure la Catedral de l'Almudena, construcció iniciada el segle XIX i que va ser inaugurada l'any 1993. Al costat mateix, el Palacio Real, construït en el segle XVIII per Felip V, com a símbol de poder. Es un quadrilàter de granit de Guadarrama i pedra blanca. Rodejant l'edifici, hi ha els Jardins de Sabatini i el Campo del Moro. Es pot visitar tant el Palau com la Plaça de l'Armeria i un Museu de Carruatges. Va ser residència de la família reial espanyola fins l'abdicació d'Alfons XIII, l'any 1931. Actualment s'utilitza per a actes oficials.













En el carrer Arenal, trobarem més edificis importants, com la Plaza de Isabel II, amb el Teatro Real (1850), l'església de San Ginés, d'origen medieval i el Monasterio de las Descalzas Reales (1556), creat per la filla de Carles V, Joana d'Aústria, d'estil renaixentista.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.