Lleida. La ruta dels castells (II)


Per dinar, ens aturem a la vila de Guissona, on es pot passejar tranquil·lament pel seu nucli històric, on destaca la plaça Major porticada, la Col·legiata de Santa Maria, en la mateixa plaça, i el call jueu. Aquesta zona estava resguardada per una muralla, de la qual encara es conserva l'entrada del Portal de l'Angel. A més conserva restes romanes i medievals i alguns edificis modernistes.



Després de l'apat, anem cap al Castell de les Sitges, situat en un bell mirador. Es una petita fortalesa residencial de planta quadrada, amb una gran torre d'homenatge al centre de l'edifici; l'exterior està ben conservat.




El següent castell, és el de Florejacs, situat al mig del poble. Conserva elements medievals i una alta torre de defensa rectangular. Al costat hi ha la església de Santa Maria. Durant el segle XVI es va reformar i es convertí una casa senyorial.




El Castell de Montsonís, un dels més macos de veure, està integrat en la part alta del petit poble de Montsonís, envoltat de terres fèrtils i meravelloses vistes. Destaca la torre d'homenatge i les seves sales senyorials. Avui en dia, hi ha gent vivint dins, però igualment es visitable.












Per últim, a Montclar, trobem un castell, també habitat, edificat sobre les restes d'una antiga torre romana. Datat en els segles XVI i XVII, ha estat restaurat recentment.


Molts d'aquests castells són visitables, en uns determinats dies i hores de la setmana, normalment en cap de setmana. Per tal de poder veure quins horaris hi ha, podeu consultar en el següents portals webs:

http://www.castellsdelleida.com/ (Indica activitats i quins castells hi ha en la zona de Lleida, amb enllaços a les pàgines oficials de diferents castells)
http://www.lleidatur.com/cat/rutacastells.html (Web del Patronat de Turistme de la Diputació de Lleida, que ens informa de la ruta i activitats que es poden realitzar).

2 comentaris :

  1. El dia que vulgueu veure per dins el Castell de les Sitges, estaré complagut d'obrir-vos les portes i guiar-vos la visita.

    Jaume Moya
    director
    www.castelldelessitges.com

    ResponElimina
  2. Agraït Jaume. Ho tindrem en compte. He aprofitat per actualitzar l'escrit amb la web del castell...

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.