La fira del carquinyoli

Des de fa cinc anys, l'Espluga de Francolí acull la Fira-mostra del carquinyoli. Aquest dolç, reconegut per la denominació d'origen comarcal, és el més típic i originari de la vila (data del 1888). Es una mena de pasta seca feta amb atmetlla, sucre, ous, farina i essències naturals.

Els dies 7 i 8 de juny d'enguany hi hagué la cinquena edició que es celebrà en el recinte de la plaça de l'església amb diferents expositors on es podien trobar productes, apart dels carquinyolis, com vanos, neules, atmetllats, coques, atmelles garrapinyades, variants amb xocolata i altres dolços, així com vins i caves de la vila.


La fira-mostra s'inaugurà el dissabte per la tarda, i amb un tiquet la gent podia anar degustant els diferents productes que oferien els diferents forns i pastissers de la vila, i els cellers vinícoles i restaurants presents. Apart, hi havia demostracions de com s'elaboren aquests productes, amenitzats amb una trobada de grallers de la comarca.
El diumenge 8, pel matí, es celebrà un esmorzar popular, on es podia degustar un troç d'una coca gegant de sucre de més de 100 metres, elaborada pels artesans del poble, acompanyada de xocolata calenta.
Al migdia, es va presentar en la sala polivalent de l'Antic Hospital, el llibre Història d'una cuinera de Carme Martí Cantí, amb la participació de la coneguda cuinera de Sant Pol de Mar, Carme Ruscalleda, autora del pròleg. El llibre són les memòries de l'espluguina Maria Badia Vidal (1911-2002) i està escrit per la seva neta. Filla de pagesos, de ben jove va anar a servir a Reus, on va començar a cuinar. Als anys 30, a Barcelona, va ser cuinera d’una família benestant i va assistir a les classes del xef Rondissoni a l’Institut de Cultura de la Dona. Va tornar al poble poc després de la guerra per casar-se i va fer de mestressa de casa, pagesa i mandonguera. Va ser cuinera a cases particulars per a celebracions i de les fondes locals Fonoll i Garrell. El volum inclou una trentena de receptes.


Després de la presentació, la Carme Ruscadella es va passejar pel recinte i va poder comentar amb els expositors diferents aspectes, i finalment se li va fer una àmplia entrevista a l'emisora local, present a la mostra, l'Espluga FM Radio.
A les 3 de la tarda, el recinte tancava portes fins l'any vinent. Normalment, la fira es realitza el primer cap de setmana de maig, però al voler contar amb la presència de la Ruscadella, es va endarrerir unes setmanes.


3 comentaris :

  1. Mmmmmm... carquinyolis!! Amb lo bons que estan!

    Ja ho tenen a vegades aquestes coses... volem tenir gent famosa a les festes i en comptes de pensar que és una cosa popular, posen ells les normes canviant el dia de la celebració...
    Les tradiciones s'estan vanalitzant de mala manera...

    ResponElimina
  2. També s'ha de mirar la part positiva, i es que va donar publicitat a la fira, sortint en diversos mitjans.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.